Αλλαγές μέχρι την υστάτη έχει υποστεί ο προϋπολογισμός του 2023 από τους τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς ο σχεδιασμός για το 2023 προκαλεί πονοκέφαλο λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, με τον παρατεταμένο ρωσο – ουκρανικό πόλεμο. Αύριο Παρασκευή αναμένεται ο προϋπολογισμός του 2023 να συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις αβεβαιότητες που δημιουργεί ο πόλεμος και το υπουργείο αναμένεται να κάνει μια συντηρητική πρόβλεψη για ανάπτυξη, λίγο πιο πάνω από το 2% στο καλό σενάριο, ενώ στο σενάριο ευαισθησίας (δηλαδή το δυσμενές σενάριο) προβλέπεται ακόμη χαμηλότερο ποσοστό.

Επόμενο κρίσιμο μέγεθος είναι αυτό του πληθωρισμού, καθώς οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων παρουσιάζουν τεράστιες διακυμάνσεις στις τιμές τους. Ο πληθωρισμός για το 2023, με βάση τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» και με βάση τα μοντέλα που χρησιμοποιεί το υπουργείο υπολογίζεται κοντά στο 3%, ενώ η Κεντρική Τράπεζα υπολογίζει να είναι στο 3,9%. Ο τελευταίος προϋπολογισμός που ετοιμάζει η Κυβέρνηση βασίζεται σε προβλέψεις και οι παραδοχές ότι το βάρος από την ενεργειακή κρίση, θα είναι μικρότερο την επόμενη χρονιά, για αυτό συνεχίζεται και η ανάπτυξη, έστω με βραδύτερους ρυθμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σημαντική αύξηση στον Δείκτη τιμών παραγωγού τον Ιούλιο

Κάτι που θα χαρακτηρίσει τον προϋπολογισμό του 2023 αναμένεται να είναι η αύξηση του κρατικού μισθολογίου, για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί την 1η Ιανουαρίου 2023 τερματίζονται οι αποκοπές των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες εφαρμόσθηκαν για αντιμετώπιση της κρίσης. Η σταδιακή επιστροφή σε επίπεδα προ κρίσης άρχισε από την 1η Ιουλίου 2018, συνεχίστηκε σε πέντε στάδια, μέχρι τον εκμηδενισμό τους την 1η Ιανουαρίου 2023. Υπάρχει όμως και το θέμα της ΑΤΑ, που επιβαρύνει το κρατικό μισθολόγιο. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Υπουργείου Οικονομικών, οι μισθοί αναπροσαρμόζονται την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, με την καταβολή του 50% της αύξησης του υποκείμενου δείκτη της ΑΤΑ του έτους που προηγείται του έτους αναφοράς, νοουμένου ότι καταγράφηκε ανάπτυξη. Συνεπώς, η αύξηση της ΑΤΑ την επόμενη τριετία υπολογίζεται σε 2,25% -1/2023, 0,75%-1/2024 και 1% -1/2025. Επίσης, δεν θα παραχωρηθούν γενικές αυξήσεις την τριετία 2023-2025, θα παραχωρηθούν ετήσιες προσαυξήσεις για την τριετία 2023-2025. Σχετικά με τη μείωση των κλιμάκων εισδοχής κατά 10%, θα ισχύσει για τα τρία έτη του προϋπολογισμού.

Όσον αφορά τον κρατικό προϋπολογισμό, η συζήτηση του στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών αναμένεται να αρχίσει στα μέσα Οκτωβρίου. Όπως είθισται, η πρώτη συνεδρίαση γίνεται παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, ο οποίος θα παρουσιάσει για τελευταία φορά τους δημοσιονομικούς σχεδιασμούς της παρούσας κυβέρνησης, για το 2023. Η συζήτηση του προϋπολογισμού κλείνει με την παρουσία του διοικητή της Κεντρικής Κωνσταντίνου Ηροδότου στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι ο κρατικός προϋπολογισμός συζητείται περίπου για ενάμιση μήνα στην Επιτροπή Οικονομικών. Στα μέσα Δεκεμβρίου αρχίζει η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής, ο οποίος και τίθεται προς ψήφιση πριν το κλείσιμο του Κοινοβουλίου για τις διακοπές των Χριστουγέννων.