Την έκδοση νέου «Σχεδίου Χορηγιών για Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας σε συνδυασμό με ΑΠΕ» ζήτησε με επιστολή του στον υπουργό Ενέργειας ο δικηγόρος Ιωνάς Νικολάου, που ενεργεί εκ μέρους εταιρειών και επιχειρηματιών του τομέα της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.
Η πρόταση επιδιώκει την παροχή οικονομικών κινήτρων υπό την μορφή χορηγίας ή και επιδότησης για επενδύσεις σε εγκαταστάσεις συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας κατάντη του μετρητή, που παράγεται σε πάρκα ηλεκτροπαραγωγής ΑΠΕ.
Ο κ. Νικολάου ενημερώνει τον υπουργό ότι «οι πελάτες μας είναι έτοιμοι να επενδύσουν στα πλαίσια ενός σχεδίου επενδυτικής ενίσχυσης για την υποστήριξη των εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας, χωρίς λειτουργική ενίσχυση, που θα γίνει με αντικειμενικές, διάφανες και αμερόληπτες διαδικασίες, ώστε να διασφαλίζεται η συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων επιχειρήσεων παραγωγής από ΑΠΕ και η χορηγία θα παραχωρείται κατόπι αιτήσεων και βάσει της διαδικασίας και των κανόνων διαφάνειας που καθορίζονται στην Πρόσκληση του Πλαισίου Υλοποίησης του Σχεδίου Χορηγιών που έχετε δημοσιεύσει τον Νοέμβριο του 2024».
Ο ίδιος εξηγεί πως οι επιχορηγήσεις θα χορηγηθούν μέσω μιας ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών, ώστε να εξασφαλιστεί η βέλτιστη οικονομικά κατανομή της κεφαλαιουχικής ενίσχυσης και οι επιτυχόντες προσφοροδότες να λαμβάνουν επιχορήγηση για κάλυψη του κόστους των εγκαταστάσεων ανά MWh με βάση τις ώρες εγγυημένης αποθήκευσης ενέργειας, ανάλογα με την τεχνολογία αποθήκευσης ΑΠΕ, με ανώτατο όριο επιχορήγησης. Η επενδυτική στήριξη θα χορηγηθεί ειδικά για την αγορά και εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ΑΠΕ με έμφαση στις καθιερωμένες και ώριμες τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας και οι οποίες θα πληρούν τις απαιτήσεις που καθορίζονται από τον ΔΣΜΚ».
Πώς να δοθούν τα λεφτά
Προτείνεται από τον Ιωνά Νικολάου «η παραχώρηση επενδυτικής ενίσχυσης ως κινήτρου για τη ταχύτερη, ουσιαστική και οικονομικά βιώσιμη ανάπτυξη υβριδικών συστημάτων αποθήκευσης σε συστήματα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος μεγαλύτερης του 1MW, με τουλάχιστο 3 ώρες αποθηκευτική ενέργεια και η οποία ενίσχυση δεν θα υπερβαίνει το 40% των επιλέξιμων δαπανών του συνολικού επενδυτικού κόστους της χωριστής επένδυσης για την αποθήκευση ενέργειας και με μέγιστο ποσό χορηγίας το ποσό των €60.000 ανά MWh αποθήκευσης ενέργειας. Ως χρόνος λειτουργίας των εγκαταστάσεων αποθήκευσης προτείνεται η περίοδος μέχρι το τέλος του 2026 και η κατασκευή τους εντός 9 έως 12 μήνες από της έγκρισης της αίτησης παροχής επενδυτικής ενίσχυσης, ώστε να είναι συνυφασμένος με την λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού και το όφελος από την μειωμένη τιμή της ενέργειας να καταλήγει απευθείας στο καταναλωτή».
Αποτροπή εκτόξευσης τιμών
Ο κ. Νικολάου εισηγείται και έναν μηχανισμό συγκράτησης των τιμών ανά κιλοβατώρα από συστήματα αποθήκευσης.
Αναφέρει συγκεκριμένα: Καθορισμός υποοριακής ανώτατης τιμής ως μηχανισμός πρόληψης της εκτίναξης και χειραγώγησης τιμών. Σε περιόδους ενεργειακής κρίσης, όπως είναι η περίοδος που διανύουμε μετά την εισβολή στην Ουκρανία, και σε αγορές ηλεκτρικής ενέργειας με δομικά προβλήματα (όπως συνθήκες ολιγοπωλίου), κρίνεται χρήσιμη η εισαγωγή μηχανισμού για την πρόληψη της εκτίναξης και χειραγώγησης των τιμών, δηλαδή την εκ των προτέρων μείωση της δυνατότητας «εξάσκησης δύναμης» στην χονδρική αγορά ηλεκτρισμού (ex-ante market power mitigation mechanism), κατά τα πρότυπα του ρυθμιστικού πλαισίου περιφερειών των Η.Π.Α και στις περισσότερες χώρες του κόσμου.
Στις αγορές αυτές, όταν υποβάλλεται μια προσφορά δεν περνάει κατευθείαν στην εκκαθάριση, λειτουργεί μηχανισμός πρόληψης, που στο στάδιο πριν την εκκαθάριση του λογαριασμού δύναται να εντοπίσει και να μειώσει μια τέτοια μεγάλη τιμή, που υπερβαίνει την καθορισθείσα υποοριακή τιμή.
Με δύο λόγια», εξηγεί ο κ. Νικολάου, «προηγείται ένα μαθηματικό screening που διαπιστώνει ποιος κάνει την προσφορά και αν λειτουργεί καταχρηστικά. Με την υποοριακή τιμή καθορίζεται το ανώτατο όριο στην ανά μισάωρο τιμή εκκαθάρισης σε περίπτωση υψηλής οριακής τιμής στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα οι τιμές εκκαθάρισης για τις υποοριακές τεχνολογίες (π.χ., ΑΠΕ ή/και συστήματα αποθήκευσης) θα έχουν μέγιστο όριο τιμής εκκαθάρισης την υποοριακή ανώτατη τιμή εκκαθάρισης, για όσο διάστημα το ανώτατο όριο θα παραμένει σε ισχύ (δηλαδή όταν η οριακή τιμή στο υπό εξέταση μισάωρο είναι μεγαλύτερη της υποοριακής ανώτατης τιμής εκκαθάρισης)».
Η απόφαση της Κυβέρνησης
- Σημειωτέον ότι η Κυβέρνηση επέλεξε πρόσφατα να εκδώσει σχέδιο χορηγιών για εγκατάσταση αποθήκευσης σε πάρκα ΑΠΕ, νοουμένου όμως ότι αυτά διατηρούν συμφωνίες πώλησης του ηλεκτρισμού τους στην ΑΗΚ, σε προκαθορισμένη τιμή. Η επιλογή αυτή αποκλείει από τις χορηγίες όσα πάρκα συνεχίζουν να παράγουν και να πωλούν ενέργεια εντός της μεταβατικής ρύθμισης ηλεκτρισμού.
- Η επιλογή αυτή έγινε από το Υπουργείο Ενέργειας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ενέργεια από επιχορηγημένη αποθήκευση -από το κράτος- θα πωλείται σε χαμηλότερη τιμή στην ΑΗΚ Προμήθεια, ώστε να μειωθεί κατά τι το συνολικό κόστος ηλεκτρισμού για όλους τους καταναλωτές και ιδιαίτερα στους οικιακούς.