Όπως αναμενόταν, τη νύφη για τις παλινωδίες του κράτους -εδώ και χρόνια- για το κλείσιμο ή την περαιτέρω αξιοποίηση και αναβάθμιση του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού της Δεκέλειας, ώστε να εξασφαλιστεί απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση σε όλες τις ελεύθερες περιοχές αλλά και ευστάθεια στο σύστημα, θα την πληρώσει ο πελάτης της ΑΗΚ και η ίδια η Αρχή Ηλεκτρισμού.
Και μάλιστα, με κίνδυνο διασάλευσης της οικονομικής της ισορροπίας και -εν τέλει- δημιουργίας σοβαρών ζημιών, όπως προειδοποιούν στελέχη και τεχνοκράτες της.
Οι πληροφορίες από τα ανοικτά ενεργειακά μέτωπα αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, επιμένει πως η προσθήκη δύο αεριοστροβίλων στη Δεκέλεια, για εξασφάλιση επάρκειας ηλεκτρισμού -ιδιαίτερα στο ανατολικό μέρος του συστήματος- και την αποφυγή αστάθειας στο σύστημα, πρέπει να χρηματοδοτηθεί από την ΑΗΚ και τους πελάτες της, καθώς για την εγκατάσταση των γεννητριών αυτών δεν προκηρύχθηκαν προσφορές μεταξύ δυνητικών ενδιαφερόμενων ιδιωτών.
Ο αντίλογος της Κυβέρνησης ότι είναι αδύνατη η εξεύρεση επενδυτών που θα μπορούσαν μέσα στα πολύ στενά χρονικά πλαίσια που απαιτούν οι ανάγκες ηλεκτροδότησης να υποδείξουν κατάλληλη γη για την παραγωγή εκ μέρους τους ηλεκτρικής ενέργειας τουλάχιστο 80 μεγαβάτ από το νοτιονατολικό μέρος της Κύπρου και να εξασφαλίσουν τις άδειες από ΡΑΕΚ, Πολεοδομία, ΕΟΑ και τοπική αρχή, ώστε να παράξουν ηλεκτρισμό εντός ενός – δύο χρόνων, δεν έπεισε την Κομισιόν. Η οποία υπέδειξε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας μπορούν με αυτά τα -πιεστικά- δεδομένα να προχωρήσουν στην εγκατάσταση των δύο γεννητριών από την ΑΗΚ, νοουμένου ότι την απόσβεση της επένδυσης θα την αναλάβουν η ΑΗΚ και οι πελάτες της, όχι οι (αυξανόμενοι) πελάτες των ιδιωτών παραγωγών και προμηθευτών ηλεκτρισμού.
Χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό, υπό τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, παρουσία του υπουργού Ενέργειας, της ΡΑΕΚ, του Διαχειριστή Μεταφοράς και της ΑΗΚ, κατέληξε στην απόφαση ότι η ΑΗΚ πρέπει τάχιστα να κατακυρώσει προσφορά για τις δύο γεννήτριες, ανεξαρτήτως της πηγής χρηματοδότησης του κόστους.
Οι πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν πως στη χθεσινή σύσκεψη έγινε ξεκάθαρο από κυβερνητικής πλευράς ότι η θέση της Κομισιόν είναι μεν σεβαστή, αλλά η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του τόπου, με ασφάλεια, όπως επίσης και η βιωσιμότητα της ΑΗΚ, δεν είναι υπό διαπραγμάτευση με κανένα.
Συνεπώς, αναμένεται ότι τις επόμενες λίγες μέρες η ΑΗΚ θα πρέπει να λάβει απόφαση για την κατακύρωση μίας εκ των τριών προσφορών που έχει στα χέρια της για τις δύο γεννήτριες. Δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο και οι τρεις προσφορές – ή έστω μία από αυτές- κρίθηκαν από την Επιτροπή Αξιολόγησης ότι πληρούν τις τεχνικές προϋποθέσεις για το τελικό στάδιο εγκρισης. Έως πριν μερικές μέρες, η πληροφόρηση που ήταν διαθέσιμη ανέφερε πως οι δύο προτάσεις που αφορούσαν μηχανές της Siemens δεν γίνονταν αποδεκτές, λόγω μη ικανοποιητικής ευελιξίας στη χρήση τους. Η πρόταση (της ελληνικής ΤΕΡΝΑ) για αεριοστρόβιλους General Electric είχε εξ αρχής θεωρηθεί τεχνικά καταλληλότερη (λόγω της ευελιξίας στη χρήση των γεννητριών), ωστόσο το κόστος τους (148 εκατ.) θεωρείται υπερβολικό, έναντι της αρχικής προϋπολογισθείσας δαπάνης, που ήταν γύρω στα 80 εκατ. ευρώ.
Συνεπώς, η ΑΗΚ καλείται εντός της εβδομάδας ή το αργότερο νωρίς την άλλη εβδομάδα να πάρει μία πολύ σημαντική απόφαση για την ίδια αλλά κυρίως για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας: Να αποδεχθεί ή να απορρίψει μια προσφορά που για την ίδια την Αρχή είναι επιχειρηματικά επιζήμια σε βάθος χρόνου (λόγω του ανταγωνισμού από τα φωτοβολταϊκά), αλλά για τον τόπο και το κυπριακό ηλεκτρικό σύστημα είναι απολύτως αναγκαία και επείγουσα, με βούλα πλέον και του Προεδρικού. Και το κόστος καλείται να το αναλάβουν η ίδια και οι πελάτες της. Στους οποίους ήδη δεν περιλαμβάνεται το 10% των καταναλωτών, αποτελούμενο από μεγάλους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές.