Η ουσιαστική έμφαση που αποδόθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στη μεθοδική υλοποίηση του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, επέφερε συγκεκριμένα αποτελέσματα που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον με επίκεντρο την εργασία. Η αντικειμενική αξιολόγηση των πραγματικών δεδομένων, οδηγεί σε θετικά συμπεράσματα για τα αποτελέσματα της πρώτης διετίας στον τομέα της εργασίας, τα οποία γίνονται αισθητά στην καθημερινότητα των πολιτών:

Η απασχόληση άγγιξε το 80% που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφηκε διαχρονικά, η ανεργία περιορίστηκε στο 5% που πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό της τελευταίας δεκαπενταετίας, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 18.6% και η αγορά εργασίας ενισχύεται στοχευμένα μέσα από τις νόμιμες διαδικασίες με εργαζόμενους από το εξωτερικό. Η συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης με έμφαση στις ψηφιακές και τις πράσινες δεξιότητες αυξήθηκε κατά σχεδόν 30%. Οι μισθολογικές απολαβές βελτιώθηκαν με αυξήσεις των καθορισμένων κατώτατων μισθών από 6.4% μέχρι 10.66% και με καταγεγραμμένη αύξηση του μέσου μισθού κατά 8.5% που τον τοποθετεί στα €2390.

Ως αποτέλεσμα της αύξησης των μισθολογικών απολαβών, οι συντάξεις του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων αυξήθηκαν στο βασικό μέρος κατά 5.94% που συνιστά την μεγαλύτερη αύξηση που αποδόθηκε από το 1996, επηρεάζοντας περισσότερους από 160 000 συνταξιούχους. Επιτεύχθηκε σημαντική βελτίωση στην ανταπόκριση προς τους πολίτες, χωρίς πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή των παροχών με επιτάχυνση που αγγίζει το 40%, και χωρίς τις χιλιάδες αναπάντητες κλήσεις του παρελθόντος. Ενισχύθηκαν σημαντικά οι παροχές του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων επηρεάζοντας δεκάδες χιλιάδες γονείς, αφού επεκτάθηκε η άδεια μητρότητας για τις νέες μητέρες, αυξήθηκε το ύψος του βοηθήματος τοκετού, ενώ διευρύνθηκαν οι δικαιούχοι και επεκτάθηκε η διάρκεια της γονικής άδειας.

Μέσα από τον κοινωνικό διάλογο ανανεώθηκαν οι μεγάλες συλλογικές συμβάσεις σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας με ορίζοντα μακράς πνοής μέχρι το τέλος του 2027 και ενισχύθηκαν τα ωφελήματα των εργαζομένων σύμφωνα με τις δυνατότητες της οικονομίας, και διασφαλίστηκε η εργασιακή ειρήνη, η ομαλότητα και η σταθερότητα για την συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας μας.

Τα εργασιακά επιτεύγματα της πρώτης διετίας είναι σημαντικά και συνεχίζουμε για να πετύχουμε περισσότερα επειδή η εργασία βρίσκεται στον πυρήνα της ανθρωποκεντρικής πολιτικής και αποτελεί το επίκεντρο της ανθρώπινης ζωής από την εργοδότηση μέχρι την συνταξιοδότηση, ως κινητήριος δύναμη της οικονομίας και συνεκτικό στοιχείο της κοινωνίας.  

ΑΞΙΛΟΓΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

Τα δύσκολα έρχονται για τον Γιάννη Παναγιώτου

Του Άγγελου Αγγελοδήμου

Είναι γνωστό ότι τα πλέον «δημοφιλή» Υπουργεία στην Κύπρο είναι το Εξωτερικών και το Οικονομικών. Το Εσωτερικών θεωρείται κάπως σαν Υπερυπουργείο, λόγω της έκτασης των κλάδων που υπάγονται σε αυτό, ενώ τη δική τους ιδιαίτερη σημασία έχουν τα Υγείας και Άμυνας. Το Υπουργείο Εργασίας αν και δεν θεωρείται ιδιαίτερα δημοφιλές, έχει καταγράψει τη δική του ξεχωριστή ιστορία στην κυπριακή κοινωνία. Είναι το πλέον ανθρωποκεντρικό υπουργείο, αφού διαχειρίζεται τους μισθούς, αλλά και τις συντάξεις των πολιτών. Είναι το Υπουργείο, το οποίο είναι υπεύθυνο για τις όποιες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η ΑΤΑ, ο κατώτατος μισθός, τα Ταμεία Προνοίας. Διαχειρίζεται το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Συνομιλεί με τους εργοδότες και τις συντεχνίες για την ανανέωση των συμβάσεων και είναι επιφορτισμένο με τη διατήρηση της εργατικής ειρήνης. Είναι το Υπουργείο του οποίου προΐσταντο ιστορικά στελέχη με πρώτο τον Τάσσο Παπαδόπουλο, αλλά και εν συνεχεία άτομα όπως ο Ανδρέας Μουσιούττας, ο Μάκης Κεραυνός και η Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Επομένως, ο Γιάννης Παναγιώτου το 2023 αναλάμβανε μια καρέκλα με βαριά κληρονομιά, αλλά και ιδιαίτερα σημαντικά θέματα να διαχειριστεί. Τα δύσκολα για τον Γιάννη Παναγιώτου έρχονται, αφού τα πλείστα καίρια ζητήματα θα πρέπει να κλείσουν ή να τροχιοδρομηθούν προς επίλυση εντός του 2025. Έχοντας κληρονομήσει τις συμφωνίες για την ΑΤΑ και τον Κατώτατο Μισθό, ο Γιάννης Παναγιώτου θα πρέπει να προχωρήσει στην ανανέωση της συμφωνίας για την ΑΤΑ μέχρι τον Ιούνιο και της συμφωνίας για τον Κατώτατο μέχρι το τέλος του χρόνου. Την ίδια ώρα, η διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη είχε δεσμευτεί να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και αυτή τη δέσμευση καλείται να υλοποιήσει ο Γιάννης Παναγιώτου. Όπως έχει προαναφερθεί τα δύσκολα έρχονται για τον υπουργό Εργασίας.

Επί του παρόντος, ο Γιάννης Παναγιώτου πιστώνεται στα θετικά του την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων σε ξενοδοχειακή και οικοδομική βιομηχανία, καθώς και στις δημόσιες μεταφορές. Συμβάσεις δηλαδή σε ζωτικούς τομείς της οικονομίας, οι οποίες εκκρεμούσαν για χρόνια. Από την άλλη, η θητεία του στα δυο αυτά χρόνια, έχει στιγματιστεί από τη μεγαλύτερη σε έκταση απεργία στη χώρα, στον κλάδο του έτοιμου σκυροδέματος. Ωστόσο, το κομμάτι των εργασιακών σχέσεων, είναι κάτι που μεταλλάσσεται ανάλογα με τα θέλω και τις επιδιώξεις της κάθε πλευράς. Το ζητούμενο για το Υπουργείο και δη για τον υπουργό, είναι να μπορεί να κρατά τις ισορροπίες, ώστε από τη μια να διατηρείται η εργατική ειρήνη και από την άλλη να αναπτύσσεται η οικονομία με βιώσιμες επιχειρήσεις και ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο για τους εργαζόμενους.