Μπορεί οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να μην έλαβαν ουσιαστικές υποσχέσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής τους συνάντησης, ωστόσο, δεν έφυγαν και με άδεια χέρια.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, μαζί με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, άκουσε τις θέσεις και τα αιτήματα των συντεχνιών για ένα περίπου δίωρο, έδειξε τον προβληματισμό του για ορισμένα σημεία, ενώ ταυτόχρονα, τόνισε ότι για κάποια άλλα δεν πρόκειται να υπάρξουν αποφάσεις στο παρόν στάδιο.

Στα σημαντικά σημεία της χθεσινής συνάντησης των δυο πλευρών, για τα οποία οι συντεχνίες μπορούν να δηλώσουν ικανοποιημένες, ήταν το ήρεμο κλίμα που επικράτησε, η πεποίθηση και των δυο πλευρών ότι μπορεί να επέλθει βελτίωση και αναβάθμιση του πλαισίου του κοινωνικού διαλόγου, η απόφαση του Προέδρου να παραστεί ο ίδιος σε μια από τις επόμενες συνεδρίες του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος και η αποδοχή της εισήγησης για άμεση σύγκλιση της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής, κατά την οποία θα συζητηθούν τα θέματα της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Από την άλλη, ο Πρόεδρος ουσιαστικά ξέκοψε ορισμένα αιτήματα των συντεχνιών ή τα παρέπεμψε σε άλλο χρόνο και άλλη συζήτηση. Συγκεκριμένα, για το θέμα των εργαζομένων που βρίσκονται ήδη κάτω από το φορολογητέο εισόδημα και επομένως δεν είχαν όφελος από τη μεταρρύθμιση, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι αυτό δεν εμπίπτει στα πλαίσια της φορολογικής μεταρρύθμισης, αλλά της κοινωνικής πολιτικής. Επίσης, ο Πρόεδρος δεν φάνηκε διατεθειμένος να αγγίξει στο παρόν στάδιο το θέμα του ΦΠΑ, ενώ ήταν διαφορετικής φιλοσοφίας σε ζητήματα όπως η αποκόμιση εσόδων από φορολόγηση απροσδόκητων κερδών, είτε αυτά αφορούν τράπεζες, είτε εταιρείες του ενεργειακού κλάδου.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Σε συνομιλία μας με μερίδα των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι οποίοι παρευρέθηκαν στη χθεσινή συνάντηση, διαπιστώνεται ότι αναλόγως των προσδοκιών που είχε ο καθένας από τη συνάντηση, παρουσιάστηκε είτε μουδιασμένος, είτε ικανοποιημένος από κάποια σημεία, είτε συγκρατημένα αισιόδοξος.

Υπήρξαν όμως και εκείνοι που εξέφρασαν το παράπονο τους όχι γι’ αυτή καθ’ αυτή τη συνάντηση, αλλά για το ότι ο Πρόεδρος, όπως υποστήριξαν, έδειξε καθαρά τις προθέσεις του να ικανοποιεί άμεσα τα αιτήματα των εργοδοτών, κάτι που προμηνύει δυσκολίες στα επόμενα μεγάλα εργασιακά θέματα που θα συζητηθούν στη συνέχεια.

Συγκεκριμένα, τα ζητήματα που θα τεθούν κατά χρονολογική σειρά ενώπιον των κοινωνικών εταίρων εντός του 2025 είναι η ΑΤΑ, όπου θα πρέπει να ληφθεί απόφαση μέχρι τον Ιούνιο, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, με την ετοιμασία νομοσχεδίων πριν από το τέλος του έτους, και ο κατώτατος μισθός που θα διαφοροποιηθεί τον Ιανουάριο του 2026, αλλά οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν επίσης μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Τι είπε ο υπουργός Εργασίας

Μιλώντας μετά το πέρας της συνάντησης, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι αυτή ήταν εποικοδομητική και αναμένεται ότι θα αξιοποιηθεί έτσι ώστε να τύχουν αποτελεσματικής διαχείρισης διάφορα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, τα οποία περιλαμβάνονται στον κυβερνητικό προγραμματισμό.

«Επιβεβαιώθηκε η εκατέρωθεν αξία και σημαντικότητα που αποδίδεται στον κοινωνικό διάλογο και στην τριμερή κοινωνική συνεργασία μεταξύ της πολιτείας, των εργοδοτών και των εργαζομένων, μέσα από την οποία εξάλλου κατά την πρώτη διετία της διακυβέρνησης έχουν επιτευχθεί πολύ σημαντικά θετικά αποτελέσματα», ανέφερε.

Σε άλλη ερώτηση για την εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας στον κοινωνικό διάλογο, είπε ότι ο Πρόεδρος διατηρεί τακτικές επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους και τις οργανώσεις, τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων. Όπως ανέφερε, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συναντήσεις για ζητήματα ανάπτυξης, επιχειρηματικότητας και ακρίβειας, με τη συμμετοχή συναρμόδιων Υπουργών.

Οι δηλώσεις από τους ηγέτες των συντεχνιών

Από την πλευρά τους, οι ηγέτες των συντεχνιών στάθηκαν στην ανάγκη ενίσχυσης των χαμηλόμισθων, στην καλύτερη αξιοποίηση του θεσμοθετημένου κοινωνικού διαλόγου, καθώς και στη συζήτηση των βασικών θεμάτων που έχουν θέσει στο τραπέζι όπως ήταν μεταξύ άλλο τα ζητήματα των ξένων εργατών, η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων , η απόδοση της ΑΤΑ στο 100% και άλλα.

  • Ειδικότερα, η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους σημείωσε πως, μετά τη συνάντηση, «αναμένουμε, στη βάση μιας καταγραφής των επικεφαλίδων που έχουμε θέσει, ότι θα ξεκινήσει διάλογος με στόχο να υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα στις κατευθύνσεις που θέσαμε», είπε. Παράλληλα, σημείωσε ότι ένα από τα μείζονα ζητήματα που αναδείχθηκαν αφορά την ανάγκη ενίσχυσης των χαμηλόμισθων εργαζομένων, που συχνά στερούνται βασικών εργασιακών δικαιωμάτων. «Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε τα πράγματα ώστε να προχωρήσουμε μπροστά, για όλη την κοινωνία και για όλους τους εργαζομένους», κατέληξε η κ. Χαραλάμπους.
  • Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, επεσήμανε ότι στη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν τα συμπεράσματα της πρόσφατης πανσυνδικαλιστικής σύσκεψης, με κύριο άξονα την ανάγκη εδραίωσης και ενίσχυσης του κοινωνικού διαλόγου για την αντιμετώπιση των μεταρρυθμιστικών προκλήσεων. Ανέφερε, επίσης, ότι πέτυχαν σύγκληση της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής, στην οποία θα εξεταστεί η φορολογική μεταρρύθμιση και θα τεθούν προβληματισμοί και εισηγήσεις για τη βελτίωση της. Στο ίδιο πλαίσιο, είπε, τονίστηκε η ανάγκη αναβάθμισης του εθνικού κατώτατου μισθού με την ενσωμάτωση της ΑΤΑ και την εφαρμογή του στη βάση ωριαίας απόδοσης.
  • Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Στρατής Ματθαίου, είπε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα εμφανίστηκε ενωμένο και έθεσε ενώπιον του Προέδρου σειρά σημαντικών ζητημάτων. «Ανάμεσα στα ζητήματα αυτά ήταν και η ΑΤΑ, όπου η θέση μας είναι ΑΤΑ για όλους, ΑΤΑ στη φιλοσοφίας της, ΑΤΑ στο 100%», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι συζητήθηκε η φορολογική μεταρρύθμιση, με την ΠΑΣΥΔΥ να προτίθεται να καταθέσει συγκεκριμένες εισηγήσεις στη Επιτροπή του Πανεπιστημίου που έχει οριστεί αλλά και με τον Υπουργό Οικονομικών στο Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.
  • Ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ, Στέλιος Χριστοδούλου, επεσήμανε ότι το 2025 ξεκινά με πολλά ανοιχτά εργατικά ζητήματα και ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι πιεστικά. «Η οικονομία ευημερεί, αλλά οι εργαζόμενοι -ιδιαίτερα όσοι βρίσκονται στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα- όχι και τόσο», σημείωσε, αναφέροντας ότι αυτό μεταφέρθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε ότι η παρουσία του Προέδρου στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα θα συμβάλει στην αναζήτηση λύσεων.