Πολύ υψηλότερα από κάθε προηγούμενη χρονιά αναμένεται η νέα τουριστική περίοδος «Κύπρος 2025», η οποία αρχίζει από το τέλος Μαρτίου και λήγει στα μέσα Νοεμβρίου. Οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία δεικνύουν σημαντική αύξηση, τόσο από άποψη αριθμού επισκεπτών όσο και εισοδημάτων.
Η Κύπρος καταφέρνει για ακόμη μια χρονιά να ανεβάζει ψηλά τον πήχη και να κατακτά τις ευρωπαϊκές αγορές ως ένας αξιόλογος προτιμητέος τουριστικός προορισμός. Ο Ευρωπαίος πολίτης επιλέγει την Κύπρο για τις διακοπές του λόγω του υψηλού επαγγελματικού επιπέδου της, τη σιγουριά και την ασφάλεια που παρέχει και προπαντός τον ήλιο και τη θάλασσα, που αφθονεί και ξεκουράζει.
Όλες οι αγορές από τις οποίες η Κύπρος προσελκύει ροές τουριστών παρουσιάζουν σημαντική αύξηση σε σύγκριση με πέρσι και τις προηγούμενες χρονιές. Η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης, καθώς και η σκανδιναβική αγορά αναμένεται να κατακλύσουν την Κύπρο με τουρίστες και έσοδα. Οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία, λόγω της έκπτωσης για έγκαιρη κράτηση, ξεπερνούν το 55% της πληρότητας για ορισμένους μήνες, ενώ για τους υπόλοιπους μήνες ξεπερνούν το 45%. Υπάρχει ακόμη πολύς χρόνος για κρατήσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου ή αρχές Απριλίου που αρχίζει επίσημα η τουριστική περίοδος, ως επίσης υπολείπονται και οι άλλοι μήνες και οι κρατήσεις φθάνουν καθημερινά.
Χρειάζεται ορθή διαχείριση, εξυπηρέτηση και φιλοξενία για ικανοποίηση και επιβεβαίωση ότι η Κύπρος πλεονεκτεί και ότι αποτελεί δυνατό χαρτί, τόσο από άποψη τιμής όσο και ποιότητας. Είναι καλύτερη και φθηνότερη με σαφή υπεραξία έναντι άλλης ανταγωνιστικής χώρας.
Υπέρ-τουρισμός
Φέτος θα είναι η χρονιά του υπέρ-τουρισμού που θα απασχολήσει την Κύπρο. Το πρόβλημα αυτό θα πρέπει να εξεταστεί ορθολογικά, κατόπιν μελέτης και έκφρασης άποψης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση και το Υφυπουργείο Τουρισμού. Η εμπειρία των άλλων χωρών που έζησαν και ζουν το φαινόμενο, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, είναι χρήσιμη και θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε η Κύπρος να μπορέσει να το αντιμετωπίσει. Ενδεχομένως, να λεχθεί ότι το ζήτημα εγείρεται πρόωρα, όμως είναι προτιμότερο να εξεταστεί και να επιλυθεί τώρα, προτού οι επιπτώσεις επηρεάσουν.
Η αύξηση των διαθέσιμων κλινών με την ανέγερση νέων ξενοδοχειακών μονάδων είναι ένας τρόπος επίλυσης του υπέρ-τουρισμού. Ήδη κτίζονται ή ανακαινίζονται κτήρια που θα λειτουργήσουν ως ξενοδοχειακές μονάδες σε όλες τις περιοχές της Κύπρου. Η λειτουργία αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων, γνωστά ως Airbnb, μπορεί να εξυπηρετούν σε κάποιο βαθμό επισκέπτες οι οποίοι τα προτιμούν για ολιγοήμερη διαμονή, αλλά απαιτείται επαρκής έλεγχος από μέρους της πολιτείας και των τοπικών αρχών για τον τρόπο λειτουργίας τους, καθώς και καταβολής τελών και φόρων. Όπως συμβαίνει με τα ξενοδοχεία και τα αδειούχα τουριστικά διαμερίσματα που καταβάλλουν τέλη διανυκτέρευσης και φόρους και τυγχάνουν ελέγχου, το ίδιο θα πρέπει να εφαρμοστεί και ισχύσει και για τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα.
Προτεραιότητες
Η πρώτη εικόνα που αντιμετωπίζει ο επισκέπτης φθάνοντας στην Κύπρο είναι τα αεροδρόμια. Η οποιαδήποτε καθυστέρηση ή ταλαιπωρία κατά την άφιξη, αναμένοντας την παραλαβή αποσκευών ή κατά την αναχώρηση αναμένοντας σε ουρά, θα πρέπει να παύσει να υπάρχει. Όσο γρηγορότερα εξυπηρετείται ο επισκέπτης τόσο καλύτερη εντύπωση σχηματίζει για τον τόπο.
Οι συγκοινωνίες θα πρέπει να βελτιωθούν κατά πολύ, να προστεθούν και θαλάσσιες μεταφορές, ώστε να εξυπηρετείται ο επισκέπτης, τόσο από άποψη μέσου, συχνότητας όσο και τόπων μετάβασης και προπαντός να μπορεί να πληροφορείται εύκολα για τις διαδρομές, το κόμιστρο και τους τόπους επίσκεψης. Όλα αυτά θα πρέπει να είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να εξυπηρετείται χωρίς να αναμένει.
Κάτι το οποίο η Κύπρος στερείται είναι επίσης καταρτισμένοι ξεναγοί που να γνωρίζουν τον τόπο και την ιστορία του και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, ώστε οι επισκέπτες να πληροφορούνται ορθά για αξιοθέατα και άλλα μέρη που επισκέπτονται. Δεν αρκεί οι διοργανωτές ταξιδιών να χειρίζονται το θέμα με ξεναγούς και εκδρομές, αφού υπάρχει πολύς άλλος κόσμος που ταξιδεύει από μόνος του και επιζητά αυτή την υπηρεσία, ιδιαίτερα στους τόπους που επισκέπτεται.
Η πράσινη μετάβαση είναι ακόμη ένας τομέας που η πολιτεία οφείλει να βοηθήσει περισσότερο, ώστε ουσιώδεις υπηρεσίες, οι συγκοινωνίες και τα ξενοδοχεία να εφαρμόζουν πολιτικές αειφόρου ανάπτυξης, μείωσης των ρίπων και αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας.
* Δικηγόρος στη Λάρνακα