Μέτρα για την άμεση στήριξη των πατατοπαραγωγών που υπέστησαν ζημιές από τον παρατεταμένο παγετό ανακοίνωσε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Δρ Μαρία Παναγιώτου, κατά την επίσκεψή της στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και Λάρνακας.

Η Υπουργός, συνοδευόμενη από ανώτερα στελέχη του Υπουργείου και του Τμήματος Γεωργίας, συνομίλησε με αγρότες και οργανωμένα σύνολα, εξετάζοντας το μέγεθος των καταστροφών και τις άμεσες ανάγκες τους.

Ακραία καιρικά φαινόμενα και επιπτώσεις

Η Δρ Παναγιώτου ανέφερε ότι η Κύπρος βίωσε πρωτοφανείς θερμοκρασίες για τη συγκεκριμένη περίοδο, καθώς μόνο 9 από τους 52 μετεωρολογικούς σταθμούς κατέγραψαν θερμοκρασίες πάνω από το μηδέν. “Οι γεωργοί έδωσαν μάχη για να προστατεύσουν τις καλλιέργειες τους, χρησιμοποιώντας το νερό ως ασπίδα ενάντια στον παγετό”, δήλωσε.

Οι καταγραφές ζημιών ξεκίνησαν ήδη από τη Δευτέρα, με δηλώσεις διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Τμήματος Γεωργίας και στα Επαρχιακά Γραφεία. Οι αγρότες μπορούν να δηλώσουν τις απώλειές τους ώστε να δρομολογηθεί η διαδικασία αποζημιώσεων.

Μέτρα στήριξης και αποζημιώσεις

Στη συνάντηση με παραγωγούς και αγροτικές οργανώσεις, αποφασίστηκαν τα εξής μέτρα:

  1. Άμεση στήριξη για λιπάσματα και βιταμίνες: Θα δημιουργηθεί ειδικό σχέδιο ενίσχυσης εκτός του Πλαισίου Διαχείρισης Κινδύνων, ώστε οι αγρότες με μικρότερες ζημιές να λάβουν οικονομική στήριξη για την αποκατάσταση των καλλιεργειών τους.
  2. Προκαταβολές αποζημιώσεων: Μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών, το Ταμείο Διαχείρισης Κινδύνων θα προχωρήσει σε προκαταβολές αποζημιώσεων για τους πιο πληγέντες παραγωγούς.
  3. Έκτακτη στήριξη μέσω διαβούλευσης: Θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με αγροτικές οργανώσεις για την πρώτη έκτακτη ενίσχυση, καθώς και δεύτερη συνάντηση για την αναθεώρηση του Πλαισίου Διαχείρισης Κινδύνων.
  4. Επιπλέον οικονομική ενίσχυση από το Υπουργικό Συμβούλιο: Στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου θα συζητηθεί στήριξη προς τους πατατοπαραγωγούς και για προηγούμενες ζημιές από χαλάζι.

Προσεκτική καταγραφή των ζημιών

Η Δρ Παναγιώτου τόνισε ότι είναι νωρίς να εκτιμηθεί η συνολική έκταση των ζημιών, καθώς η καταγραφή βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο, η επαρχία Αμμοχώστου φαίνεται να είναι η πλέον πληγείσα, λόγω του μεγάλου αριθμού πατατοπαραγωγών.

Όσον αφορά το ύψος της έκτακτης στήριξης, ανέφερε ότι αυτή θα ενταχθεί στο πλαίσιο χορηγήσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) και ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν κατόπιν διαβούλευσης με τις αγροτικές οργανώσεις.

“Θα προσφέρουμε το μέγιστο δυνατό επίπεδο στήριξης, πάντα εντός των δυνατοτήτων μας”, υπογράμμισε η Υπουργός.