Το νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή μπορεί να μην άρεσε στα κόμματα, ωστόσο, την ίδια ώρα ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών εκκρεμούν για το ίδιο θέμα αρκετές προτάσεις νόμου.
Η συζήτηση των τελευταίων ημερών, που κάποιες φορές ήταν και έντονη, αφού αντιδράσεις προέκυψαν ακόμη κι από κόμματα της συγκυβέρνησης, δείχνει την διάσταση απόψεων για τον τρόπο που μπορεί να επιλυθεί το ζήτημα.
Ενδεικτικό αυτής της διάστασης απόψεων είναι και το γεγονός πως οι βουλευτές και τα κόμματα δεν έχουν μέχρι στιγμής αποφασίσει με ποιον τρόπο πρέπει να ρυθμιστούν τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος που έχουν κατατεθεί 12 διαφορετικές προτάσεις νόμου.
Όπως είχε γράψει ο «Φ» σε προηγούμενο του ρεπορτάζ, οι αρχηγοί των κομμάτων θέλουν αυτές οι 12 προτάσεις να συγκεραστούν σε μία, που θα οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας για έγκριση. Κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό και ενώ στις αρχές Μαρτίου θα συνεχιστεί η συζήτηση και του νομοσχεδίου αλλά και των προτάσεων νόμων στην αρμόδια επιτροπή.
Πριν το Πάσχα το νέο πλαίσιο
Η κατάθεση του νομοσχεδίου από την Κυβέρνηση επανάφερε στη συζήτηση όχι μόνο τον τρόπο που θα επιλυθεί το πρόβλημα, αλλά και το πότε.
Υπενθυμίζεται πως η Βουλή αρχικά υποστήριζε πως θέλει να εγκρίνει τη νέα νομοθεσία πριν τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ιούνιος 2024). Αν και κάποιο μέρος της καθυστέρησης οφείλεται στην κατάθεση νέου νομοσχεδίου και αλλαγή από το αρχικό που προοριζόταν να κατατεθεί, εντούτοις, η Βουλή δεν είναι άμοιρη ευθυνών αφού οι εν λόγω προτάσεις νόμου βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής.
Μάλιστα, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών κατά την έναρξη της συζήτησης υποστήριζαν πως το θέμα επρόκειτο να επιλυθεί σε κάποιες εβδομάδες και δήλωναν έτοιμα να προχωρήσουν τάχιστά. Από τις τότε δηλώσεις μέχρι σήμερα έχουν περάσει όχι απλά κάποιες εβδομάδας, αλλά μήνες.
Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος που κάποια μέλη της Επιτροπής, όπως πληροφορείται ο «Φ», έχουν εκφράσει την άποψη στο Προεδρείο της Επιτροπής πως η όποια λύση συμφωνηθεί θα πρέπει να εγκριθεί πριν το Πάσχα και τις διακοπές της Βουλής.
Ευνοημένοι και αδικημένοι
Τόσο από το νομοσχέδιο, όσο και από τις προτάσεις νόμου, προκύπτει πως από τη ρύθμιση θα προκύψουν κάποιοι που θα ευνοηθούν και κάποιοι που θα αδικηθούν.
Για παράδειγμα, όσοι αντιδρούν με το νομοσχέδιο ισχυρίζονται πως μέσω αυτού θα ευνοηθούν όλοι οι υφιστάμενοι αξιωματούχοι, αφού θα εξασφαλίσουν τα σημερινά δικαιώματα, αλλά και μελλοντικό εφάπαξ σε περίπτωση επανεκλογής ή επαναδιορισμού τους.
Στον αντίποδα, ούτε οι προτάσεις νόμου φαίνεται να λύνουν το πρόβλημα με τους υφιστάμενους αξιωματούχους και βουλευτές.
Για παράδειγμα, η μία πρόταση νόμου, η οποία είχε συνταχθεί με τη βοήθεια του τέως Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, εισηγείται όπως οι υφιστάμενοι «κλειδώσουν» τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα μέχρι και την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ το νέο νομοθετικό πλαίσιο. Αυτό ωστόσο φαίνεται να δημιουργεί και πάλι στρεβλώσεις, αφού από τη μια κάποιοι βουλευτές βρίσκονται ήδη στον 9ο χρόνο της δεύτερης τους θητείας, άρα έχουν κλειδώσει σε μεγάλο βαθμό τα ωφελήματα τους, ενώ παράλληλα και οι υπόλοιποι βουλευτές που διανύουν την πρώτη τους θητεία έχουν και αυτοί κλειδώσει τα τέσσερα χρόνια.
Πάντως, το μοναδικό δεδομένο που γίνεται αποδεκτό από όλους, είναι πως όλες οι προτάσεις νόμου μπορούν να κριθούν ως αντισυνταγματικές μετά από προσφυγές στο Ανώτατο, όπως εξάλλου είχε συμβεί και στο παρελθόν που επιχειρήθηκε η ρύθμιση του θέματος.
Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετοί υποστηρίζουν όπως εγκριθεί τουλάχιστον το νομοσχέδιο, ώστε να λυθεί το πρόβλημα με τις πολλαπλές συντάξεις, έστω και σε βάθος χρόνου.