Ως πολύ θετικές χαρακτήρισε τις εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν σήμερα για τη φορολογική μεταρρύθμιση ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου. Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΚΕΒΕ, το οποίο με ανακοίνωση του χαιρετίζει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.

Υπάρχουν θετικά στοιχεία, λέει ο ΓΔ της ΟΕΒ

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Αντωνίου είπε στον «Φ» πως κάποια από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν είναι πολύ θετικά, σημειώνοντας την ίδια ώρα πως όπως έχουν ενημερωθεί, η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει τρείς εβδομάδες σε όλους τους φορείς για να καταθέσουν εισηγήσεις.

Ο κ. Αντωνίου σχολίασε πως η αύξηση του εταιρικού φόρου στο 15% από το 12,5% δεν τους χαροποιεί, ωστόσο, τους ικανοποιεί η πλήρης κατάργηση της λογιζόμενης διανομής μερισμάτων.

Θα μελετήσει τις λεπτομέρειες και θα τοποθετηθεί το ΚΕΒΕ

Το ΚΕΒΕ σε γραπτή του δήλωση που εξέδωσε λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, σχολίασε πως η ανακοίνωση των εισηγήσεων της πρότασης της τεχνοκρατικής ομάδας του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστήμιου Κύπρου, που ανέλαβε την εργασία ετοιμασίας της φορολογικής μεταρρύθμισης, δείχνει ότι εισερχόμαστε στο τελικό στάδιο για διαμόρφωση του πλαισίου που αφορά τα νέα φορολογικά δεδομένα της Κύπρου.

Στόχος όλων μας, όπως συμπληρώνει το ΚΕΒΕ, θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη της οικονομίας, η δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, η ενίσχυση των ξένων επενδύσεων, ο εκσυγχρονισμός του φορολογικού συστήματος και η περαιτέρω απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών.

Το ΚΕΒΕ συμπληρώνει επίσης πως από τη στιγμή που θα ικανοποιούνται αυτές οι ανάγκες, η Κύπρος θα αποκτήσει ένα ευέλικτο, σύγχρονο και αναπτυξιακό φορολογικό πλαίσιο που θα συμβάλει στην πρόοδο και στην ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Τέλος, επισημαίνει στην ανακοίνωση του πως το ΚΕΒΕ διαχρονικά απαιτούσε τον φορολογικό μετασχηματισμό και αφού μελετήσει τις λεπτομέρειες της πρότασης των τεχνοκρατών του Πανεπιστημίου Κύπρου θα τοποθετηθεί αναλυτικά επί των διαφόρων πτυχών της.

Η ανακοίνωση της ΟΕΒ

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομήχανων (ΟΕΒ) σε μια πρώτη ανάγνωση του περιγράμματος της Φορολογικής Μεταρρύθμισης που παρουσίασε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (KOE) του Πανεπιστημίου Κύπρου, διαπιστώνει – όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της – ότι έχει γίνει πολύ σοβαρή σε βάθος, ολοκληρωμένη και ολιστική μελέτη και επεξεργασία των φορολογικών δεδομένων και των προκλήσεων της Κύπρου τόσο εσωτερικά όσο και σε σχέση με την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

Σ΄ ότι αφορά τα επιμέρους, η ΟΕΒ διαπιστώνει ότι καταργείται επιτέλους η λογιζόμενη διανομή μερισμάτων, κάτι το οποίο χαιρετίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση.

Όπως αναφέρει η ΟΕΒ, η αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 12,5% στο 15% επενεργεί αμφοτεροβαρώς: Από την μία αυξάνει το υφιστάμενο φορολογικό βάρος κατά 20% και από την άλλη αίρει την διεθνή αρνητική κριτική. Η ΟΕΒ, όπως σημειώνει, εισηγήθηκε την διατήρηση του 12,5%, αλλά το σύνολο των προτάσεων φαίνεται ότι διατηρεί τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και την ελκυστικότητα του κυπριακού φορολογικού πλαισίου.

Οι δύο πιο πάνω αλλαγές είναι ευθυγραμμισμένες με τη γενική απαίτηση για σύγκλιση της φορολογικής μεταχείρισης ξένων και Κυπρίων επενδυτών/μετόχων και συνδυαστικά αποκαθιστούν συνθήκες ισότιμου ανταγωνισμού σε ότι αφορά τα φορολογικά βάρη.

Κατά κανόνα, λέει η ΟΕΒ, η μείωση των φορολογικών βαρών οδηγεί σε αύξηση των φορολογικών εσόδων μέσα από την αυξημένη οικονομική δραστηριότητα που προκαλείται ένεκα τούτου. Αυτό αναμένει πως θα συμβεί και σε αυτή την περίπτωση, αλλά η ΟΕΒ επισημαίνει ότι:

  • Πρέπει να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα όπως έχουν παρουσιαστεί έτσι ώστε το νέο πλαίσιο να τεθεί σε εφαρμογή όπως προγραμματίσθηκε, την 1.1.2026.
  • Η πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης της Χώρας δεν μπορεί να επιβραδυνθεί. Οι στόχοι του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για παραγωγή δημοσιονομικών πλεονασμάτων, περιορισμό του Δημόσιου χρέους και συρρίκνωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών πρέπει να συνεχίσουν υλοποιούμενοι.

Σύμφωνα με την ΟΕΒ, αυτό προϋποθέτει συστηματική παρακολούθηση του σκέλους των δημοσίων εσόδων μετά τη μεταρρύθμιση αλλά και σημαντική συρρίκνωση του ρυθμού αύξησης των μη παραγωγικών δαπανών, ιδιαίτερα των πάγιων και ανελαστικών, οι βασικότερες των οποίων είναι το κρατικό μισθολόγιο και οι κοινωνικές παροχές.

Η ΟΕΒ, συμπληρώνει πως, θα μελετήσει σε βάθος και με τη βοήθεια των εμπειρογνωμόνων της το όλο πλαίσιο όπως έχει παρουσιαστεί και θα υποβάλει στο ΚΟΕ και στην κυβέρνηση τεκμηριωμένες εισηγήσεις εκεί όπου χρειάζεται.

“Η Κύπρος διαθέτει εντυπωσιακά ευέλικτο και δημιουργικό επιχειρείν, εξαίρετης ποιότητας ανθρώπινο κεφάλαιο, ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον και καλές υποδομές. Στην Πολιτεία επαφίεται να διατάξει αυτά τα τεράστια πλεονεκτήματα σε ένα συνολικό, ολοκληρωμένο και στέρεο οικοσύστημα”, καταλήγει στην ανακοίνωση της.