Η πρώτη συνεδρίαση του νεοσύστατου Κυπριακού Συμβουλίου Αμυντικής Βιομηχανίας (ΚΣΑΒ) πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.
Η σύσταση του Συμβουλίου, που αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 15 Ιανουαρίου 2025, σηματοδοτεί μια στρατηγική προσπάθεια για την ανάπτυξη και ενίσχυση της Αμυντικής Βιομηχανίας της Κύπρου.

Στόχος η ενίσχυση της αμυντικής αυτάρκειας
Κατά τη συνεδρίαση, παρουσιάστηκαν τα μέλη του ΚΣΑΒ και ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τις δυνατότητες και τις προοπτικές της κυπριακής Αμυντικής Βιομηχανίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε για τις τρέχουσες και μελλοντικές δράσεις που έχουν δρομολογηθεί για την ενίσχυση του κλάδου, ενώ άκουσε εισηγήσεις για την ευθυγράμμιση της βιομηχανίας με τους εθνικούς στόχους στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.
Το Συμβούλιο δεσμεύτηκε να καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής που θα ενισχύσει την αμυντική βιομηχανία της χώρας, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητά της τόσο σε μεσοπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ένας από τους βασικούς στόχους είναι η μείωση της εξάρτησης της Εθνικής Φρουράς από ξένες εταιρείες, ενισχύοντας την ανεξαρτησία της Κύπρου στον τομέα της άμυνας.
Η κυπριακή αμυντική βιομηχανία έτοιμη να ενισχύσει την άμυνα
Η κυπριακή αμυντική βιομηχανία έχει πλέον τη δυνατότητα να παράγει προϊόντα που ενισχύουν τόσο την εθνική άμυνα όσο και άλλες κρατικές υπηρεσίες, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας. Οι δηλώσεις έγιναν μετά την πρώτη συνεδρία του νεοσύστατου Συμβουλίου Αμυντικής Βιομηχανίας, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο Υπουργός τόνισε ότι η Κύπρος έχει υποβάλει πρόταση για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, συμβάλλοντας ενεργά στη στρατηγική της ΕΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αμυντική βιομηχανία της χώρας έχει ωριμάσει σε βαθμό που μπορεί να παρέχει τεχνολογικές λύσεις, όπως λογισμικά, drones και στρατιωτικό υλικό.
Ο κ. Πάλμας επισήμανε ότι υπάρχουν ήδη αρκετές κυπριακές εταιρείες που παράγουν προϊόντα για τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας. Η κυβέρνηση επιδιώκει να μετατρέψει το Υπουργείο Άμυνας από φορέα δαπανών σε παράγοντα ανάπτυξης, ενισχύοντας την οικονομία μέσω της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.
Παράλληλα, το Κυπριακό Συμβούλιο Αμυντικής Βιομηχανίας δεσμεύτηκε να διαμορφώσει ένα πλαίσιο πολιτικής για τη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα του τομέα, μειώνοντας την εξάρτηση της Εθνικής Φρουράς από ξένες προμήθειες.
Η Κύπρος αναμένεται να διαδραματίσει ρόλο στις συζητήσεις της ΕΕ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, με το Συμβούλιο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων να εξετάζει σχετικές προτάσεις στις 6 Μαρτίου.