Για την Παρασκευή μεταφέρονται τα σπουδαία, όσον αφορά στα εργασιακά ζητήματα, οπόταν οι 11 συνδικαλιστικές οργανώσεις θα ανεβούν το λόφο του Προεδρικού για να συναντήσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κατά τη χθεσινή κοινή συνάντηση των τριών συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ: (α) Επαναδιατυπώθηκαν οι ανησυχίες σε ορισμένα βασικά ζητήματα όσον αφορά στο πλαίσιο εργοδότησης εργαζομένων από τρίτες χώρες, (β) επαναλήφθηκε η δυσαρέσκεια των συντεχνιών για την πορεία του κοινωνικού διαλόγου και (γ) τονίστηκε ότι μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο θα ξεκαθαρίσουν αρκετά ζητήματα, καθώς και η στάση που θα τηρήσουν στα επόμενα μεγάλα εργασιακά θέματα, τα οποία θα βρουν μπροστά τους εντός του 2025.

Πάντως, από πλευράς Κυβέρνησης και δη Υπουργείου Εργασίας, παρατίθεται σειρά επιχειρημάτων, με τα οποία, όπως υποστηρίζεται, καταρρίπτονται οι ανησυχίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Αναλυτικότερα, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τρεις συντεχνίες, καταγράφεται η κοινή εκτίμηση ότι το πλαίσιο που ενέκρινε το Υπουργικό δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη για καλύτερη ρύθμιση της αγοράς εργασίας και ειδικότερα για ρυθμίσεις που να θέτουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στο επίκεντρο των εργασιακών σχέσεων. Μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε, οι συντεχνίες θεωρούν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη απομακρύνει τον στόχο για ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση των συλλογικών συμβάσεων στην αγορά εργασίας, όπως συστήνει και η ΕΕ.

Χαρακτηριστικά, επισημαίνεται στην ανακοίνωση ότι μέσα από τις ρυθμίσεις της Στρατηγικής, δεν διασφαλίζεται η ουσιαστική στήριξη των εργαζομένων από Τρίτες χώρες, ντόπιων και κοινοτικών, ενώ επίσης δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ επιχειρήσεων που εφαρμόζουν Συλλογικές Συμβάσεις και επιχειρήσεων που δεν εφαρμόζουν Συλλογικές Συμβάσεις.

Προστίθεται ότι υιοθετούνται κριτήρια που δίνουν ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες στους εργοδότες εκμετάλλευσης του ξένου εργατικού δυναμικού, με κίνδυνο να τεθούν στην ανεργία ντόπιοι και κοινοτικοί εργαζόμενοι, ως απότοκο της πρόνοιας για μετακίνηση ξένων εργατών από το ένα υποστατικό σε άλλο του ιδίου εργοδότη.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο σημείο, το Υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι έχουν μπει επαρκείς ασφαλιστικές δικλείδες που προστατεύουν τους Κύπριους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 7 του πλαισίου αναφέρεται ότι: «Σε περίπτωση πλεονασμού ή αναστολής εργασιών, τερματίζεται πρώτα η απασχόληση των υπηκόων τρίτων χωρών εφόσον οι απολύσεις λόγω πλεονασμού αφορούν ειδικότητα στην οποία απασχολούνται αλλοδαποί, ενώ σε περιπτώσεις που τίθενται σε καθεστώς προσωρινής αναστολής εργασιών κατά την χειμερινή περίοδο, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία θα έχει προτεραιότητα κατά την επανέναρξη εργασιών το εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό. Νοείται ότι, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του εργοδότη η έγκριση του Τμήματος Εργασίας δύναται να ανακληθεί».

Μάλιστα, από το Υπουργείο σημειώνεται ότι η εν λόγω παράγραφος έχει εισαχθεί κατόπιν απαίτησης των ίδιων των συντεχνιών.

Πέραν των πιο πάνω, οι συντεχνίες επαναφέρουν το θέμα του κοινωνικού διαλόγου, σημειώνοντας ότι αναδεικνύεται για ακόμη μία φορά, η λανθασμένη αντίληψη και η ελλιπής αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου του κοινωνικού διαλόγου. Οι τρεις συντεχνίες θα θέσουν τα συγκεκριμένα ζητήματα στην επικείμενη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναμένοντας, όπως αναφέρουν, την ουσιαστική του παρέμβαση για αποκατάσταση της ομαλότητας και της ισορροπίας σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις, έτσι ώστε να μπορέσουν να τύχουν συνολικού χειρισμού όλα τα ζητήματα που βρίσκονται στον ορίζοντα της συνάντησης με στόχο τη διατήρηση της εργατικής ειρήνης.

Πώς σχολίασε ο Παναγιώτου

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας σε δηλώσεις του στον Άλφα απάντησε στα ζητήματα τα οποία εγείρουν οι συντεχνίες, επισημαίνοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι ακόμα και του ίδιου, του προκαλούν εντύπωση οι βολές από τις συντεχνίες. Ειδικότερα, σε σχέση με το θέμα του διαλόγου, ο Γιάννης Παναγιώτου ανέφερε ότι τους τελευταίους μήνες έχει γίνει εκτενής διαβούλευση σε τεχνικό, τεχνοκρατικό, πολιτικό και θεσμικό επίπεδο. «Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεχτικοί όταν ισχυριζόμαστε ότι κάτι που έγινε σε συγκεκριμένο χρόνο, σε συγκεκριμένο χώρο και συμμετείχαν σε αυτό πάρα πολλοί άνθρωποι, δήθεν δεν πραγματοποιήθηκε».

Απαντώντας στο επιχείρημα των συντεχνιών ότι κατατέθηκε η πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο χωρίς αυτές να ενημερωθούν για το τελικό κείμενο, ο υπουργός Εργασίας απάντησε ότι αυτή είναι η πρακτική που ακολουθείται για όλα τα θέματα. «Δεν συγκυβερνούν οι συντεχνίες ή οι εργοδοτικές οργανώσεις ή οποιοιδήποτε άλλοι φορείς, ώστε τα πρακτικά του υπουργικού συμβουλίου ή τα έγγραφα να κυκλοφορήσουν σε όλους στην τελική τους μορφή. Εκείνος που έχει την αρμοδιότητα για την λήψη της τελικής απόφασης όταν δεν προκύπτει συναίνεση, είναι η εκτελεστική εξουσία», κατέληξε ο υπουργός.