Μπλόκο στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών βάζουν όχι μόνο τα αντιπολιτευόμενα, αλλά και τα συμπολιτευόμενα κόμματα, αφού οι ρυθμίσεις που προτείνονται σχετικά με την κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων δεν τους ικανοποιούν, κάνοντας μάλιστα λόγο πως με αυτές θα οδηγηθούμε στο τέλος σε πολλαπλά φιλοδωρήματα.
Το ζήτημα, που συζητείται εδώ και χρόνια, δεν φαίνεται να οδεύει σε ομαλή κατάληξη ούτε και αυτή τη φορά, αφού με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία ώστε οι ρυθμίσεις της να εγκριθούν από τη Βουλή.
Ουσιαστικά, βάσει των όσων διαδραματίστηκαν χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η κυβερνητική προσπάθεια δεν πρόκειται να βρει στήριξη και ενδεχομένως το Υπουργείο Οικονομικών να χρειαστεί να αναθεωρήσει κάποιες εισηγήσεις, ώστε να γίνουν αποδεκτές. Αν και κάτι τέτοιο, δηλαδή η διαφοροποίηση του νομοσχεδίου, δεν φαίνεται να προκρίνεται από την κυβέρνηση.
12 προτάσεις και 1 νομοσχέδιο
Ενδεικτικό της πολυπλοκότητας που διέπει τη ρύθμιση του θέματος είναι ότι εδώ και καιρό ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών συζητούνται 12 προτάσεις νόμου και στα μέσα Φεβρουαρίου 2025 κατατέθηκε και το νομοσχέδιο, που συζητήθηκε χθες.
Παράλληλα με τα πιο πάνω, στο παρασκήνιο «τρέχει» άλλη διαδικασία, μεταξύ των Αρχηγών των κομμάτων, που θέλουν όπως οι 12 προτάσεις νόμου συγκεραστούν σε μία, η οποία να οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας προς ψήφιση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η συζήτηση για τις πολλαπλές συντάξεις και τις 12 προτάσεις νόμου αναμένεται να συνεχιστεί στην επόμενη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαρτίου.
Πού διαφωνούν οι βουλευτές
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης του νομοσχεδίου προέκυψαν αντιδράσεις τόσο από τα αντιπολιτευόμενα, όσο και από τα συμπολιτευόμενα κόμματα.
Μάλιστα, τα συγκυβερνώντα κόμματα ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ εξέφρασαν, εκτός από τη διαφωνία τους και τη δυσφορία τους, αφού όπως τόνισαν Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Αλέκος Τρυφωνίδης, το Υπουργείο Οικονομικών δεν προχώρησε σε ουσιαστική διαβούλευση μαζί τους, πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου.
Όπως μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτό, το νομοσχέδιο ως έχει σήμερα θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να εγκριθεί από τη Βουλή, ενώ στην επόμενη συνεδρία της αρμόδιας επιτροπής αναμένεται να δοθούν από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών κάποια παραδείγματα που ζητήθηκαν από τους βουλευτές, ωστόσο, κάτι όμως που δεν αναμένεται να διαφοροποιήσει την απόφαση των κομμάτων.
Πιο συγκεκριμένα, η κύρια διαφωνία των βουλευτών αφορά το γεγονός πως, αν και με το νομοσχέδιο μελλοντικά ρυθμίζεται η καταβολή πολλαπλών συντάξεων, εντούτοις, από τη μια δεν επιλύεται το πρόβλημα για τους υφιστάμενους αξιωματούχους που είναι λήπτες αυτών των συντάξεων και από την άλλη φαίνεται – όπως αναφέρουν οι βουλευτές – πως δημιουργούνται κρατικοί αξιωματούχοι δύο ταχυτήτων, οι οποίοι θα απολαμβάνουν στο τέλος πολλαπλά φιλοδωρήματα, αντί πολλαπλών συντάξεων.
Αυτό που υποστηρίζουν οι βουλευτές και τα κόμματα είναι πως με το νομοσχέδιο ως έχει δεν ρυθμίζεται αυτό που προκαλεί την κοινωνία και αφορά τις πολλαπλές συντάξεις σε υφιστάμενους αξιωματούχους, άρα – όπως σημειώνουν – με αυτή τη παράμετρο δεν υπάρχει έδαφος και πρόθεση για έγκριση του.
Κοινό μέτωπο
Ειδικότερα, κατά τις τοποθετήσεις των βουλευτών εκφράστηκε και σκεπτικισμός από τους βουλευτές, σχετικά με τις επιδιώξεις της Κυβέρνησης μέσω του νομοσχεδίου.
– Όπως μετέφερε το ΚΥΠΕ, η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, εμφανίστηκε αντίθετη με το νομοσχέδιο, τονίζοντας πως δεν επιλύονται οι στρεβλώσεις, αλλά αντίθετα δημιουργούνται νέες κατηγορίες προνομιούχων κρατικών αξιωματούχων.
Όπως είπε η κα. Ερωτοκρίτου, με το νομοσχέδιο δίδεται το δικαίωμα σε βουλευτές που επανεκλέγονται να λαμβάνουν πολλαπλά φιλοδωρήματα, καλώντας την Κυβέρνηση όπως ρυθμίσει το ζήτημα. Μάλιστα, όπως τόνισε η ίδια, το ΔΗΚΟ δεν πρόκειται να αποδεχθεί το νομοσχέδο.
– Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά, ο οποίος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο προκλητικό, σημειώνοντας πως μέσω αυτού κατοχυρώνονται τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα του Προέδρου της Δημοκρατίας και των υπουργών, ευνοώντας ταυτόχρονα βουλευτές και αξιωματούχους που βρίσκονται στις θέσεις τους για πολλά χρόνια.
Ο κ. Κουλλά τόνισε πως ο ΔΗΣΥ εμμένει στη θέση του και στη δική του πρόταση, η οποία εισηγείται την πλήρη κατάργηση της ταυτόχρονης λήψης μισθού και σύνταξης, σταδιακά. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ σημείωσε ωστόσο πως παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο η πρότασή τους να κριθεί αντισυνταγματική, αφού δεν μπορεί να προβλεφθεί η απόφαση του Ανωτάτου σε περίπτωση προσφυγής.
– Το ΑΚΕΛ, παράλληλα, επέκρινε το νομοσχέδιο, με τον Άριστο Δαμιανού να σημειώνει πως η Κυβέρνηση δεν τηρεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, καταγγέλλοντας πως, αντί να επιλύσει το πρόβλημα, προσπαθεί να χορηγήσει επιπρόσθετα φιλοδωρήματα στους κρατικούς αξιωματούχους.
– Ιδιαίτερα έντονη ήταν και η κριτική του βουλευτή της ΔΗΠΑ, Αλέκου Τρυφωνίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων σχολίασε πως προηγήθηκε μόνο μια συνάντηση με το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με το νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για απουσία ουσιαστικής διαβούλευσης μεταξύ κομμάτων και Κυβέρνησης.
Σχολιάζοντας την ουσία του νομοσχεδίου, ο κ. Τρυφωνίδης επανέλαβε όσα είχαν αναφέρει και οι προηγούμενοι βουλευτές, επισημαίνοντας πως αυτές οι ρυθμίσεις θα καθιερώσουν τα πολλαπλά φιλοδωρήματα, σημειώνοντας πως όσοι θα επαναδιεκδικήσουν αξίωμα θα τύχουν προνομιακής μεταχείρισης.
– Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσεις του βουλευτή της ΔΗΠΑ, Μαρίνου Μουσιούττα, αλλά και του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων, Σταύρου Παπαδούρη, με τον τελευταίο να σημειώνει μεταξύ άλλων πως θεωρεί παράδοξο το ότι η Νομική Υπηρεσία είπε πως οι έξι προτάσεις νόμου παρουσιάζουν συνταγματικά ζητήματα, ενώ το κυβερνητικό νομοσχέδιο όχι.
Τι προνοείται στο νομοσχέδιο – Πώς θα υπολογίζονται τα εφάπαξ
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε ενώπιον της Βουλής, αλλά και με όσα ανέφερε χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Ανδρέας Ζαχαριάδης, η Κυβέρνηση εισηγείται όπως για τους μελλοντικούς αξιωματούχους να καταβάλλεται εφάπαξ και να καταργηθεί το δικαίωμα σε σύνταξη με τη λήξη της θητείας τους.
Το ύψος του φιλοδωρήματος θα υπολογίζεται διαφορετικά για κάθε αξιωματούχο, βάσει συγκεκριμένης φόρμουλας, ενώ, με βάση τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, οι αξιωματούχοι θα καταβάλλουν ποσοστό ύψους ίσο με 3% επί των μηνιαίων απολαβών και το εφάπαξ που θα λαμβάνουν θα φορολογείται με 15%.
Ειδικότερα, το φιλοδώρημα θα χορηγείται σε κάθε αξιωματούχο κατά την αποχώρηση του από το λειτούργημα και θα υπολογίζεται με βάση το ένα δεύτερο των τελευταίων μηνιαίων απολαβών του, πολλαπλασιαζόμενο επί τους μήνες υπηρεσίας του. Το πιο πάνω θα ισχύει για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Πρόεδρο της Βουλής και για τους υπουργούς.
Για τους βουλευτές, το φιλοδώρημα τους θα υπολογίζεται με βάση το ένα τέταρτο των τελευταίων μηνιαίων απολαβών τους, πολλαπλασιαζόμενο επί τους μήνες υπηρεσίας τους.
Για τους προέδρους και τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας και Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας θα υπολογίζεται με βάση το ένα έκτο των τελευταίων μηνιαίων απολαβών τους.
Ενώ, για Δημάρχους, Κοινοτάρχες, Επιτρόπους, Εφόρους, Προέδρους και μέλη άλλης Αρχής, το εφάπαξ θα υπολογίζεται με βάση το ένα δωδέκατο.