Με σφοδρή κριτική από Βουλευτές τόσο της αντιπολίτευσης όσο και της συμπολίτευσης αντιμετωπίστηκε το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις πολλαπλές συντάξεις αξιωματούχων κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.
Το νομοσχέδιο, που παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Ανδρέας Ζαχαριάδης, προβλέπει καταβολή εφάπαξ χωρίς δικαίωμα σε σύνταξη με τη λήξη της θητείας ενός αξιωματούχου. Η ρύθμιση αφορά μελλοντικές θητείες και όχι υφιστάμενους αξιωματούχους, για την αποφυγή συνταγματικών ζητημάτων. Επιπλέον, προβλέπεται 15% φορολόγηση του εφάπαξ και επιπλέον 3% εισφορά επί της μηνιαίας αμοιβής κατά τη διάρκεια της θητείας.
Έντονος σκεπτικισμός από Βουλευτές
Βουλευτές από όλα τα κόμματα εξέφρασαν επιφυλάξεις, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο ως αναποτελεσματικό και άδικο.
Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου (ΔΗΚΟ) ανέφερε ότι η ρύθμιση δεν επιλύει τις στρεβλώσεις του συστήματος, αλλά δημιουργεί νέες κατηγορίες ευνοούμενων. Ειδικότερα, επισήμανε ότι Βουλευτές που επανεκλέγονται για τρίτη ή τέταρτη θητεία μπορούν να λαμβάνουν πολλαπλά εφάπαξ, οδηγώντας στη δημιουργία μιας τάξης υπερπρονομιούχων.
Ο Ονούφριος Κουλλάς (ΔΗΣΥ) χαρακτήρισε το νομοσχέδιο προκλητικό, τονίζοντας ότι προστατεύει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Υπουργών, ενώ επιτρέπει τη συνέχιση της διπλής απολαβής για συγκεκριμένους αξιωματούχους. Επεσήμανε ότι το κόμμα του προτείνει σταδιακή κατάργηση της ταυτόχρονης λήψης μισθού και σύνταξης.
Ο Άριστος Δαμιανού (ΑΚΕΛ) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπαναχωρεί από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Όπως είπε, αντί να καταργηθούν οι πολλαπλές συντάξεις, εισάγονται πολλαπλά φιλοδωρήματα, επιβαρύνοντας περαιτέρω τα δημόσια οικονομικά.
Αμφιβολίες για τη συνταγματικότητα
Ο Αλέκος Τρυφωνίδης (ΔΗΠΑ – Συνεργασία) κατήγγειλε ότι δεν υπήρξε ουσιαστική διαβούλευση με τα κόμματα και προειδοποίησε ότι η νέα ρύθμιση δεν επιλύει το πρόβλημα. Ο Μαρίνος Μουσιούττας (ΔΗΠΑ – Συνεργασία) επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο αδικεί όσους έχουν υπηρετήσει μία θητεία, ενώ ευνοεί εκείνους με περισσότερες θητείες.
Ο Σταύρος Παπαδούρης (Κίνημα Οικολόγων) υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αλλάζει την ορολογία αντί να επιλύει το πρόβλημα, μετατρέποντας τις πολλαπλές συντάξεις σε πολλαπλά φιλοδωρήματα.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί στις 10 Μαρτίου.
ΚΥΠΕ