Αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος και παραχώρηση φοροελαφρύνσεων σε φυσικά πρόσωπα, αφού προηγουμένως θα λαμβάνονται υπόψη η σύνθεση της οικογένειας και τα τρέχοντα στεγαστικά δάνεια για  κύρια κατοικία, περιλαμβάνονται στη φορολογική μεταρρύθμιση που είναι επί θύραις. Παράλληλα θα δοθούν επιπρόσθετες ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις, θα διαφοροποιηθούν οι φορολογικές κλίμακες,  καθώς και οι φορολογικοί συντελεστές.

Ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, σε μεγάλη συνέντευξή του στο τεύχος Φεβρουαρίου του οικονομικού περιοδικού Insider, που κυκλοφορεί σήμερα Κυριακή με τον Φιλελεύθερο, σκιαγραφεί τους άξονες της φορολογικής μεταρρύθμισης, η οποία θα παρουσιαστεί στις 26 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τον κ. Κεραυνό, βασική κατεύθυνση της Κυβέρνησης είναι η δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους, με ταυτόχρονη παραχώρηση κινήτρων στις επιχειρήσεις, καθώς και σε φυσικά πρόσωπα, για να μπουν στην αγορά εργασίας.

Ο υπουργός Οικονομικών αποκαλύπτει και αντισταθμιστικά μέτρα που εξετάζονται αναφορικά με την πράσινη φορολογία που θα τεθεί σε εφαρμογή τον ερχόμενο Μάιο. Μεταξύ των μέτρων είναι η επιχορήγηση των μεταφορών των φοιτητών και των μαθητών και της ηλεκτροκίνησης.

Σε σχέση με τις οφειλές των ποδοσφαιρικών εταιρειών προς το κράτος, ο υπουργός δηλώνει πως έχει επιδειχθεί διαχρονικά τεράστια ανεκτικότητα, επισημαίνοντας πως η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη τους έδωσε δύο ευκαιρίες, τις οποίες δεν αξιοποίησαν. Παράλληλα, σημειώνει πως δεν δέχθηκε καμία πίεση και δεν ήρθε σε ρήξη με κανένα συνάδελφό του για το θέμα.

Σχέδιο υγείας για το δημόσιο

Την ίδια ώρα, αποκαλύπτει πως εντός του έτους θα εφαρμοστούν συμπληρωτικά σχέδια υγείας και για τους δημόσιους υπαλλήλους. Τα συγκεκριμένα σχέδια θα λειτουργούν συμπληρωματικά του ΓεΣΥ και θα καλύπτουν υπηρεσίες που δεν καλύπτει το γενικό σχέδιο υγείας. Σύμφωνα με τον κ. Κεραυνό, τα συμπληρωματικά σχέδια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα είναι στα πρότυπα αυτών που εφαρμόζονται στους ημικρατικούς οργανισμούς. Όπως υποστηρίζει, με τη λειτουργία των συγκεκριμένων σχεδίων για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο θα υπάρξει ορθολογισμός, καθώς τόσα χρόνια αδικούνταν.

Αναγνωρίζει, ωστόσο, πως αυτοί που αδικούνται περισσότερο είναι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Τέλος, δεν κρύβει την ανησυχία του για τις δαπάνες που αφορούν το ΓεΣΥ, επισημαίνοντας πως, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, εφαρμόζεται στρατηγικό σχέδιο επίλυσης των προβλημάτων.

Όπως εξηγεί ο υπουργός, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της προηγούμενης Κυβέρνησης όλοι οι υπάλληλοι της γενικής κυβέρνησης και των ημικρατικών οργανισμών που είχαν ταμεία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης έχουν διατηρήσει ένα συμπληρωματικό και πολύ περιορισμένο ταμείο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, για κάποια ελάχιστα τα οποία δεν παρέχονται από το ΓΕΣΥ. Οι μόνοι που έμειναν εκτός είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, αυτό είναι μια διαφορετική μεταχείριση που δεν στέκει στη λογική και το κόστος για την άρση της είναι ελάχιστο».

Εξηγεί ακόμα ότι «έχει ημικρατικούς οργανισμούς που καλύπτουν και τους σκελετούς των γυαλιών στους υπαλλήλους τους. Υπάρχουν ηλικιωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι που θέλουν να βάλουν ένα δόντι και δεν τους καλύπτει το ΓεΣΥ και θέλουν €2 χιλ. και €3 χιλ. Είναι θέμα ίσης μεταχείρισης, καθώς για τους εργαζόμενους στους ημικρατικούς οργανισμούς έκαναν συμπληρωματικά σχέδια υγείας και έμειναν πίσω οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι είχαν τις μεγαλύτερες αποκοπές απολαβών τον καιρό της κρίσης».

Αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι «αυτοί που αδικούνται είναι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα (σ.σ. για συμπληρωματικά σχέδια υγείας χωρίς δική τους επιβάρυνση).