Με έντονο το αίσθημα της δυσφορίας αλλά και της απογοήτευσης από την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην έγκριση του νέου Πλαισίου Εργοδότησης Αλλοδαπών Εργαζομένων, οι τρεις μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ συνέρχονται αύριο Δευτέρα σε κοινή σύσκεψη, για να αξιολογήσουν την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και να συζητήσουν τα επόμενα τους βήματα.
Υπενθυμίζεται ότι η σύσκεψη πραγματοποιείται λίγες μόνο μέρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 28 του μήνα, οπότε γίνεται αντιληπτό ότι στη συνάντηση της Δευτέρας θα καθοριστεί η ατζέντα των θεμάτων που θα συζητήσουν με τον ΠτΔ, αλλά και τα παράπονα που θα του μεταφέρουν, τόσο σε σχέση με την απόφαση του Υπουργικού, όσο και σε σχέση με την ευρύτερη τακτική που ακολουθείται στα εργασιακά θέματα που συζητούνται με το Υπουργείο Εργασίας.
Όπως είναι γνωστό, ο τρόπος που διεξάγεται σήμερα ο κοινωνικός διάλογος δεν βρίσκει σύμφωνες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, εξού και οι προ ημερών δηλώσεις ότι «αλλιώς φαίνεται να αντιλαμβάνεται τον κοινωνικό διάλογο η Κυβέρνηση».
Η κατάληξη της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα καθορίσει και τα επόμενα βήματα του συνδικαλιστικού κινήματος. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, στο παρόν στάδιο δεν φαίνεται να τίθεται στο τραπέζι θέμα οποιασδήποτε μορφής δυναμικής εκδήλωσης διαμαρτυρίας. Ωστόσο, σε περίπτωση που, όπως αναφέρθηκε και προ ημερών, συνεχιστεί η παρούσα τακτική της Κυβέρνησης, με την οποία όπως έγινε ξεκάθαρο διαφωνούν οι συντεχνίες, τότε δεν μπορεί να αποκλειστεί οτιδήποτε, όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά και την ευθύνη δεν θα φέρουν οι συντεχνίες αλλά η κυβέρνηση, σημείωσε ενδεικτικά η ίδια πηγή στον «Φ».
Πάντως, τα δεδομένα είναι πλέον ιδιαίτερα δύσκολα και τα χρονοδιαγράμματα ασφυχτικά, δεδομένου ότι μέχρι τον Ιούνιο πρέπει να υπάρξει κατάληξη στο θέμα της ΑΤΑ και μέχρι το τέλος του χρόνου στο θέμα του κατώτατου μισθού.
Το επίμαχο θέμα της κινητικότητας
Μεγάλη συζήτηση έγινε τις τελευταίες μέρες για την πρόνοια που περιλαμβάνεται στο νέο Πλαίσιο σε σχέση με τη δυνατότητα κινητικότητας των εργαζομένων για τοποθέτηση σε υποστατικά του ίδιου εργοδότη σε επαρχιακό επίπεδο. Η συγκεκριμένη πρόνοια είναι κάτι που ζητούσαν οι εργοδότες.
Μια επιχείρηση με καταστήματα ή γενικότερα υποστατικά σε διάφορες επαρχίες, ήθελε να έχει τη δυνατότητα να μετακινήσει τους υπαλλήλους της σε διαφορετικές επαρχίες, ανάλογα με τον όγκο εργασίας. Κάτι που μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να το κάνει. Ωστόσο, αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση των συντεχνιών. Γιατί όμως υπήρξε τόσο μεγάλη αντίδραση από τη στιγμή που εκ πρώτης το αίτημα των εργοδοτών φαίνεται λογικό; Να μπορεί δηλαδή μια επιχείρηση να μεταφέρει τους εργαζόμενους της σε όποια επαρχία επιθυμεί, ανάλογα με τη δουλειά που έχει.
Τι αναφέρεται στο νέο Πλαίσιο: Η Έγκριση εκδίδεται για απασχόληση του υπηκόου τρίτης χώρας αποκλειστικά στην επαρχία για την οποία υποβάλλεται η αίτηση εξαιρουμένων των περιπτώσεων όπου ο υπήκοος τρίτης χώρας μετακινείται προσωρινά σε άλλη επαρχία για παροχή υπηρεσιών στα πλαίσια της εργασίας του.
Κατά παρέκκλιση, με την πάροδο έξι τουλάχιστον μηνών εργασίας, ο εργοδότης μπορεί, μόνο για την κάλυψη έκτακτων αναγκών, να αιτηθεί τη μετακίνηση υπηκόου τρίτης χώρας σε άλλη επαρχία, ενημερώνοντας το Τμήμα Εργασίας για τον νέο τόπο εργασίας και το λόγο της μετακίνησης. Ο ανώτατος αριθμός ατόμων που δύναται να μετακινηθεί δεν μπορεί να υπερβαίνει το 25% του συνόλου των εγκρίσεων της επιχείρησης.
Νοείται ότι, το Τμήμα Εργασίας δύναται να μην εγκρίνει τη μετακίνηση σε περίπτωση που το αίτημα του εργοδότη δεν κριθεί αιτιολογημένο με βάση τα δεδομένα της αγοράς εργασίας. Η διάρκεια της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει την περίοδο των έξι μηνών ή την περίοδο που απομένει για τη λήξη της έγκρισης εφόσον αυτή επέλθει νωρίτερα.
Ποιος είναι λοιπόν ο φόβος των συντεχνιών;
Όπως αναφέρθηκε, ειδικά στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, υπάρχει ο κίνδυνος κατά τη μη τουριστική περίοδο, δηλαδή Νοέμβρη – Μάρτη – Απρίλη, οι εργοδότες να καλύπτουν τις ανάγκες των μονάδων τους μόνο με αλλοδαπούς, μετακινώντας τους από τη μια επαρχία στην άλλη και επομένως δεν θα χρειάζεται το εγχώριο εργατικό δυναμικό.
Αυτό σημαίνει ότι οι ντόπιοι εργαζόμενοι δεν θα χρειάζεται να επιστρέψουν στη δουλειά και άρα θα παραμένουν στην ανεργία, δημιουργώντας στρέβλωση στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τις συντεχνίες, δεν υπάρχει όρος που να προνοεί ότι για να μετακινηθούν ξένοι εργάτες από μια επιχείρηση σε άλλη, θα πρέπει να επανέλθουν πλήρως οι Κύπριοι και οι κοινοτικοί. Το σημείο αυτό δεν υπάρχει μέσα στο πλαίσιο, επισημαίνεται.
Συνθήκες διαμονής και κριτήρια καταλληλότητας
Όπως αναφέρεται στο νέο Πλαίσιο, ο εργοδότης κατά την υπογραφή του συμβολαίου απασχόλησης που υποβάλλεται στο Τμήμα Εργασίας, θα καθορίζει τον χώρο διαμονής και τον αριθμό ατόμων που θα φιλοξενούνται.
Το υποστατικό θα πρέπει να είναι διαχωρισμένο για άνδρες/γυναίκες (ντους/νιπτήρα και αποχωρητήριο). Η χωρητικότητα του χώρου υπνοδωματίου καθορίζεται στα 4,5τ.μ/άτομο. Θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμο για κάθε ένοικο κρεβάτι και ερμάρι φύλαξης ρούχων/προσωπικών ειδών.
Τα άτομα που θα διαμένουν στο χώρο θα πρέπει να έχουν πρόσβαση τουλάχιστον στα ακόλουθα: • Θέρμανση/Κλιματισμό, • Ηλεκτρισμό, • Χώρους φύλαξης τροφίμων, • Ψυγείο, • Πλυντήριο ρούχων, • Γκαζιέρα, • Πόσιμο νερό, • Ντους/μπανιέρα (τουλάχιστον 1 ανά 6 άτομα), με παροχή ζεστού και κρύου νερού, • Αποχωρητήριο (τουλάχιστον 1 ανά 4 άτομα), • Νιπτήρα (με παροχή ζεστού/κρύου νερού), • Χώρος πλυσίματος οικιακού εξοπλισμού (πιάτα, ποτήρια κτλ), • Κουζίνα/Τραπεζαρία (να υπάρχει τραπέζι/καρέκλα).
Επίσης, προβλέπεται να υπάρχει ο αναγκαίος φωτισμός, εξαερισμός όπως προνοείται από σχετικές νομοθεσίες, καθώς επίσης να υπάρχει είσοδος/έξοδος στο υποστατικό με δυνατότητα κλειδώματος μέσα/έξω.
Πέραν των πιο πάνω, θα πρέπει να προσκομίζονται τα αναγκαία υποστηρικτικά σε σχέση με τα κριτήρια στέγασης, όσο και για τις αποκοπές που θα γίνονται όταν ζητηθούν από Επιθεωρητές/Λειτουργούς του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Εφόσον ισχύουν τα πιο πάνω κριτήρια, ο Εργοδότης θα μπορεί ν’ αποκόπτει από τον μισθό του εργοδοτούμενου μέχρι 25%. Στις περιπτώσεις που δεν εφαρμόζονται όλα τα πιο πάνω, και νοουμένου ότι οι συνθήκες στέγασης βρίσκονται εντός αποδεκτών επιπέδων, η αποκοπή περιορίζεται στο 10%.
Επισημαίνει ασάφειες ο Α. Μάτσας
Σε προ ημερών δηλώσεις του, ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας σημείωσε για το πιο πάνω σημείο ότι η προϋπόθεση για τη παραχώρηση αδειών με πρότυπες συμβάσεις είναι ασαφής στο κείμενο, όπως και στα κριτήρια για την αξιοπρεπή διαβίωση που δίνει στον εργοδότη τη δυνατότητα αποκοπής – μείωσης μισθών. Γενικά υπάρχουν κενά που πρέπει να αξιολογήσουν τη Δευτέρα οι συντεχνίες, σημείωσε.
Περαιτέρω, πρόσθεσε ότι δεν διευκρινίζεται ο ρόλος της τριμελούς επιτροπής για αξιόλογηση των αιτήσεων και παρακολούθηση της εφαρμογής της στρατηγικής, αφαιρέθηκε από το κείμενο ένα σημαντικό στοιχείο σε σχέση με την απεργοσπασία ενώ αυξάνονται στην αγορά εργασίας οι αλλοδαποί εργαζόμενοι, και υπάρχει σοβαρό θέμα και με την κινητικότητα των εργαζομένων.