Την ανάκληση και επανέκδοση του Διατάγματος για το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» με απλοποιημένο περιεχόμενο ζητά η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ), εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά της για τον διοικητικό φόρτο και τις περίπλοκες απαιτήσεις που επιβάλλει στις επιχειρήσεις.
Το Διάταγμα, που εκδόθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2024 από το Υπουργείο Εργασίας, έχει ως στόχο την απογραφή των εργαζομένων. Ωστόσο, σύμφωνα με την ΟΕΒ, επιβάλλει την καταχώρηση μεγάλου όγκου δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών που δεν σχετίζονται άμεσα με την απογραφή, δημιουργώντας σύγχυση, περιττή γραφειοκρατία και αυξημένο κόστος στις επιχειρήσεις.
Η ΟΕΒ προειδοποιεί ότι η περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία που προβλέπεται στο Διάταγμα εντός του αυστηρού χρονικού πλαισίου (από Ιανουάριο έως Φεβρουάριο) δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους, καθώς τυχόν καθυστερήσεις ή λανθασμένες καταχωρήσεις ενδέχεται να οδηγήσουν στην επιβολή αυστηρών κυρώσεων.
Σύγχυση και τεχνικά προβλήματα για τις επιχειρήσεις
Σύμφωνα με την ΟΕΒ, πολλές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα όσες διατηρούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, αντιμετωπίζουν σημαντικά πρακτικά και τεχνικά προβλήματα στη συμπλήρωση των στοιχείων. Επιπλέον, αρκετές από τις απαιτούμενες πληροφορίες είναι ασαφείς, γεγονός που έχει δημιουργήσει δυσφορία στον επιχειρηματικό κόσμο.
Δεδομένου ότι αρκετοί από τους πρόσθετους όρους εργοδότησης που προβλέπει το Διάταγμα δεν εξυπηρετούν τον αρχικό σκοπό της απογραφής, η ΟΕΒ καλεί την Κυβέρνηση να ανακαλέσει το Διάταγμα και να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με τους εργοδότες. Στόχος είναι η διαμόρφωση ενός απλού, λειτουργικού και διαχειρίσιμου συστήματος που θα περιλαμβάνει μόνο τις απολύτως αναγκαίες πληροφορίες.
Η ΟΕΒ επισημαίνει ότι, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει προτεραιότητα στη μείωση της γραφειοκρατίας, η Κύπρος δεν μπορεί να επιβαρύνει τις επιχειρήσεις της με ένα τόσο περίπλοκο Διάταγμα.
Η Ομοσπονδία τονίζει την ανάγκη ευθυγράμμισης με τις ευρωπαϊκές πρακτικές και καλεί το Υπουργείο Εργασίας να υιοθετήσει ένα πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό πλαίσιο για την απογραφή των εργαζομένων, αποφεύγοντας περιττές διοικητικές διαδικασίες που δυσχεραίνουν το επιχειρείν.