Μιλώντας πριν από λίγο μετά από συνάντηση με τα ανώτατα στελέχη του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ), κατά την οποία ενημερώθηκε για την αγωνιώδη προσπάθεια διασφάλισης επάρκειας ηλεκτρισμού σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου καθόρισε τις τρεις επείγουσες προτεραιότητες του κράτους για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και της ηλεκτροδότησης:

Πρώτη προτεραιότητα, είπε ο κ. Παπαναστασίου, είναι η ενίσχυση της αξιοπιστίας του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Δεκέλειας. Στάλθηκε είπε, μετά από χθεσινή σύσκεψη υπό την προεδρία του, το μήνυμα στην ΑΗΚ να προχωρήσει με την εγκατάσταση δύο αεριοστροβίλων στη Δεκέλεια, 80 μεγαβάτ, για συνδρομή στην κάλυψη της επάρκειας και τη διασφάλιση της ευστάθειας του ηλεκτρικού συστήματος. Ανέφερε πως αν οι διαδικασίες προχωρήσουν με ταχύτητα, είναι δυνατό το καλοκαίρι του 2026 να είναι διαθέσιμες οι νέες γεννήτριες.

Δεύτερη προτεραιότητα, είπε ο κ. Παπαναστασίου, είναι η προώθηση της αποθήκευσης πράσινης ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκά. Πριν από μερικές ημέρες εκδόθηκε σχέδιο επιχορήγησης ιδιωτών παραγωγών για εγκατάσταση μπαταριών, ώστε να επεκτείνεται ο χρόνος διάθεσης στο δίκτυο της ενέργειας από φωτοβολταϊκά ή αιολικά. Αναμένουμε, είπε, εκδήλωση ενδιαφέροντος και πρωτοβουλίες από ιδιώτες παραγωγούς για εγκατάσταση αποθηκευτικών συστημάτων.

Τρίτη προτεραιότητα, η εγκατάσταση αποθηκευτικών συστημάτων από την ΑΗΚ. Όπως είπε ο κ. Παπαναστασίου, η Αρχή Ηλεκτρισμού ήδη υπέβαλε αίτηση, που εγκρίθηκε από τη ΡΑΕΚ, για κάλυψη με δικά της οικονομικά μέσα της εγκατάστασης αποθήκευσης στη Δεκέλεια, ισχύος 40 μεγαβάτ και θα υποβάλει αίτηση για άλλα 40 μεγαβάτ αποθήκευση, για επάρκεια και εξισορρόπηση του συστήματος.

Ο κ. Παπαναστασίου τόνισε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να περάσει το μήνυμα στους ιδιοκτήτες οικιακών φωτοβολταϊκών αλλά και σε όλους τους καταναλωτές ότι είναι αναγκαία η εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς η πιο φθηνή ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται.

Είπε, τέλος, ότι μεσοπρόθεσμη λύση για ασφάλεια εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί η λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης (μετά το 2030) με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο.