Μια μόλις μέρα μετά την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του νέου Πλαισίου Εργοδότησης Αλλοδαπών Εργαζομένων και οι αντιδράσεις από πλευράς συντεχνιών όχι απλά δεν έχουν καταλαγιάσει, αλλά εντάθηκαν.

Με τον ΓΓ της ΣΕΚ να βάζει στο τραπέζι το ενδεχόμενο εργασιακών αναταραχών εν μέσω της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2026.

Οι τρεις συντεχνίες, ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ ανακοίνωσαν ότι τη Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, τέσσερις μέρες πριν τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα συναντηθούν για να αξιολογήσουν την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους ανέφερε ότι το Πλαίσιο περιλαμβάνει ουσιαστικά τις θέσεις της εργοδοτικής πλευράς και παραβιάζει τις συλλογικές συμβάσεις. «Όλες οι αλλαγές που έγιναν είναι προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης των απαιτήσεων των εργοδοτών», πρόσθεσε.

Ειδικότερα, σε σχέση με το θέμα των ξένων εργατών, η κ. Χαραλάμπους δήλωσε ότι βασική θέση της εργατικής πλευράς ήταν ότι όπου δεν υπάρχει κλαδική σύμβαση ή παραβιάζεται, η Πολιτεία δεν θα δίνει άδειες, σημειώνοντας πως αυτά δεν έγιναν αποδεκτά. Αντίθετα, συνέχισε, μπήκαν νέα στοιχεία που χαλαρώνουν ακόμη περισσότερο το Πλαίσιο κι έφερε ως παράδειγμα το δικαίωμα μετακίνησης του εργαζόμενου από ένα ξενοδοχείο στο άλλο. Αυτό, εξήγησε, θα δημιουργήσει προβλήματα και στις συλλογικές συμβάσεις γιατί οι εργοδότες θα μπορούν να καλύπτουν ανάγκες μόνο με αλλοδαπούς, χωρίς το εγχώριο εργατικό δυναμικό.

Αυτό που έγινε, είπε, ήταν ότι η Κυβέρνηση άκουσε και τις δύο πλευρές, αλλά η ανταλλαγή θέσεων, η προσπάθεια σύγκλισης και τοποθέτηση της Κυβέρνησης, δεν έγιναν.

Ανατροπές εν μέσω προεδρίας

Ολοκληρωμένος διάλογος δεν έγινε για το Πλαίσιο Εργοδότησης Αλλοδαπών Εργαζομένων ανέφερε με τη σειρά του στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, λέγοντας ότι τη Δευτέρα οι τρεις συντεχνίες θα αξιολογήσουν το σύνολο των δεδομένων που έχουν μπροστά τους.

Είναι ζητούμενο το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα από δω και πέρα, καθώς μπροστά μας έχουμε πολύ σοβαρά ανοικτά ζητήματα όπως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, η ΑΤΑ, η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, ο επανακαθορισμός του κατώτατου μισθού, η φορολογική μεταρρύθμιση, πρόσθεσε.

«Εάν είναι να πορευθούμε με αυτή την ανατρεπτική διαδικασία σε σχέση με τον κοινωνικό διάλογο, αντιλαμβάνεστε ότι θα προκύψουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. Η ανησυχία μας είναι ότι εάν δεν τα κλείσουμε στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί εντός του 2026, ενδεχομένως η Προεδρία της ΕΕ να ξεκινήσει με ανατροπές», ανέφερε.

Ερωτηθείς τι εννοεί ανατροπές, ο κ. Μάτσας είπε ότι εάν υπάρχει αντιπαράθεση στα προαναφερομενα ζητήματα, ενδεχομένως «το εξάμηνο της κυπριακής Προεδρίας να περιλαμβάνει εργασιακές ανατροπές, μια κατάσταση που δεν θα είναι εύκολα διαχειρίσιμη».  Σημείωσε δε, ότι για το Πλαίσιο Εργοδότησης Αλλοδαπών δεν ολοκληρώθηκε ο κοινωνικός διάλογος κι αυτό είναι σημείο αναφοράς για τα επόμενα ανοικτά ζητήματα.

Ερωτηθείς ο κ. Μάτσας είπε ότι δεν είδαν το τελικό κείμενο του Πλαισίου. Αρχές Ιανουαρίου στάλθηκε ένα προκαταρκτικό κείμενο, είπε, για το οποίο κατέθεσαν κοινές θέσεις σε υπόμνημα ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ κι από εκεί και πέρα δεν είχαν ενημέρωση πώς προσεγγίστηκαν οι θέσεις αυτές από το Υπουργείο.

Στη συνάντηση την περασμένη εβδομάδα, την Τρίτη, συνέχισε, ο Υπουργός τους ενημέρωσε ότι επρόκειτο να το καταθέσει την επομένη στο Υπουργικό Συμβούλιο και του είπαν ότι ήταν απαράδεκτο να κατατεθεί κείμενο που δεν έχουν δει.

Αποτράπηκε την περασμένη εβδομάδα η κατάθεση του Πλαισίου στο Υπουργικό, είπε ο ΓΓ της ΣΕΚ. Αυτό έγινε αυτή την εβδομάδα, χωρίς στο ενδιάμεσο να έχουν καμία ενημέρωση. «Αυτό που βιώσαμε ήταν περίεργο. Αλλά η μεγάλη μας ανησυχία είναι από δω και πέρα, στα άλλα ανοικτά ζητήματα ενώπιόν μας», ανέφερε.