Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών (ΥΜΗ), Παύλος Γιαβρής ανέφερε χθες στο ΚΥΠΕ ότι το Τμήμα κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους «σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων», τα οποία ακολούθως, αν κριθεί ότι πρέπει να τύχουν περαιτέρω διερεύνησης, αποστέλλονται σε διαπιστευμένα εργαστήρια του εξωτερικού.

Πρόσθεσε ότι με βάση τα αποτελέσματα που λαμβάνονται προχωρούν σε ενέργειες – είτε ζητούνται περαιτέρω στοιχεία από τον εισαγωγέα, είτε απόσυρση του προϊόντος σε περίπτωση που κριθεί ότι έχει κάποιο πρόβλημα, ή και σε την αναστολή της κυκλοφορίας του προϊόντος. Αυτά είναι τα μέτρα που λαμβάνονται όσον αφορά στον έλεγχο των προϊόντων, σημείωσε.

Συνάγεται από τα ανωτέρω ότι κατά τη χρονοβόρα διαδικασία των δειγματοληπτικών ελέγχων και της αποστολής προβληματικών συσκευών ή εξοπλισμών στο εξωτερικό για περαιτέρω έλεγχο και της λήψης απόφασης για απόσυρση ενός επιβεβαιωμένα επικίνδυνου προϊόντος, οι καταναλωτές παραμένουν απροστάτευτοι και εξακολουθούν να χρησιμοποιούν αμέριμνοι τον επικίνδυνο ηλεκτρικό εξοπλισμό, μικρό ή μεγάλο. Και αυτό γιατί οι όποιοι έλεγχοι γίνονται μετά την εισαγωγή των συσκευών και τη μαζική διάθεσή τους προς πώληση στους καταναλωτές.

Ο κ. Γιαβρής είπε ακόμα στο ΚΥΠΕ ότι δεν γίνεται κάποιος έλεγχος από το Τμήμα σε οικίες, σημειώνοντας ότι αυτοί γίνονται από την ΑΗΚ, κατά την πρώτη σύνδεση του υποστατικού στο δίκτυο της και σε περιπτώσεις επεκτάσεων και τροποποίησης της υφιστάμενης ελεγμένης εγκατάστασης, μετά από υποβολή των σχεδίων από τον ηλεκτρολόγο. Ωστόσο, είναι πολλές -αν όχι η πλειοψηφία- οι περιπτώσεις που μετά από επεκτάσεις ή προσθηκομετατροπές σε ηλεκτρολογικές εγκατάσεις δεν καλείται καμία αρμόδια Αρχή για επανέλεγχο.

Και επίσης ουδείς ελέγχει αν οι ηλεκτρικές συσκευές που εγκαθίστανται περιοδικά στις οικίες -πολλές φορές με βασικό κριτήριο τη χαμηλότερη δυνατή τιμή- πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας.

Ο κ. Γιαβρής αναφέρθηκε και στη διαδικασία τροποποίησης της νομοθεσίας – η οποία αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση – και που προνοεί, όπως είπε, την εισαγωγή των περιοδικών ελέγχων των εγκαταστάσεων – δημόσιων και ιδιωτικών – με βάση διατάγματα του αρμόδιου Υπουργού. Εξήγησε ότι αυτό είναι κάτι νέο που εισάγεται και ότι οι περιοδικοί έλεγχοι θα πραγματοποιούνται από αδειοδοτημένους από το Τμήμα επιθεωρητές ή από προσωπικό του Τμήματος.

Ερωτηθείς σε σχέση με την χρήση ηλεκτρικών συσκευών με διπολική πρίζα, ο κ. Γιαβρής ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι όταν κάποιος αγοράζει μια συσκευή η οποία είναι διπολική θα πρέπει να του δίδεται από τον προμηθευτή και ο κατάλληλος αντίστοιχος προσαρμογέας για να την λειτουργήσει, σημειώνοντας ότι οι προσαρμογείς (adaptors) που προμηθευόμαστε με την συσκευή «είναι οι κατάλληλοι, και δεν είναι σωστό να χρησιμοποιούμε άλλους προσαρμογείς που έχουμε στο σπίτι».
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ηλεκτρολόγων επανέλαβε πολλές φορές χθες ότι οι πρίζες στις συσκευές που πωλούνται στους καταναλωτές πρέπει απαραιτήτως να είναι τριπολικές, ώστε να μην χρησιμοποιούνται αντάπτορες.