Κενά, ελλείψεις και μια σπασμένη αλυσίδα εφοδιασμού διέπουν το ζήτημα των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων στην Κύπρο, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Αδειούχων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Κύπρου (ΣΕΗΚ), Γιώργο Κυριάκου, να προειδοποιεί πως πολλοί ένοικοι στην Κύπρο κινδυνεύουν από βραχυκυκλώματα, ηλεκτροπληξία ή ακόμη και φωτιά από προβληματικό εξοπλισμό.
Η τραγωδία στη Λεμεσό ανέδειξε ξανά τα σοβαρά διαχρονικά προβλήματα σχετικά με τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και συσκευές, με τους επαγγελματίες του κλάδου να κρούουν τον κώδωνα κινδύνου.
Ο πρόεδρος του ΣΕΗΚ εξέφρασε την ανησυχία του στον «Φ», τονίζοντας πως τόσο οι ίδιοι οι ηλεκτρολόγοι, όσο και οι εισαγωγείς αλλά και Αρχές του κράτους θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε να αποτραπούν νέες τραγικές καταστάσεις που θα οφείλονται σε αστοχία εξοπλισμού.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κυριάκου είπε πως το πρόβλημα έγκειται στον προβληματικό εξοπλισμό που εισάγεται στην Κύπρο. Όπως επεξήγησε, όταν διαπιστωθεί πως αυτά τα προϊόντα είναι προβληματικά και ελλοχεύουν κινδύνους, όπως βραχυκύκλωμα, ηλεκτροπληξία και πυρκαγιά είναι πλέον αργά, αφού αυτός ο εξοπλισμός έχει ήδη εγκατασταθεί σε πολλές κατοικίες και διαμερίσματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως τονίζει ο κ. Κυριάκου, αυτός ο προβληματικός εξοπλισμός δεν αντικαθίσταται και έτσι πολλοί ιδιοκτήτες και ένοικοι σπιτιών κινδυνεύουν ανά πάσα ώρα και στιγμή από αστοχίες που μπορεί να τους στοιχίσουν τη ζωή.
Ουσιαστικά, όπως είπε στον «Φ» ο πρόεδρος του ΣΕΗΚ, αριθμός προϊόντων και ηλεκτρολογικός εξοπλισμός που έχει ήδη εγκατασταθεί σε οικίες είναι προβληματικός, με σοβαρό κίνδυνο για όσα άτομα διαμένουν σε αυτές, αλλά δεν μπορεί να αντικατασταθεί επειδή η νομοθεσία δεν προνοεί ελέγχους.
Πρόκειται για μια ωρολογιακή βόμβα, όπως είπε χαρακτηριστικά, η οποία θα εκραγεί εάν ο καθένας, από τους εισαγωγείς μέχρι τους ίδιους τους ηλεκτρολόγους και το κράτος δεν αναλάβει τις ευθύνες του. Ο κ. Κυριάκου υποστήριξε πως τα περισσότερα προϊόντα που κρίνονται προβληματικά προέρχονται από συγκεκριμένη χώρα του εξωτερικού, κάτι που όπως συμπληρώνει, θα πρέπει να προβληματίσει τις αρχές.
Δεν προηγείται έλεγχος
Σύμφωνα με τον κ. Κυριάκου, τα περισσότερα ελαττωματικά προϊόντα εντοπίζονται αφού προηγηθεί η εγκατάσταση τους και μετά από παράπονα των ίδιων των πολιτών. Όπως είπε, ο Σύνδεσμος ενημερώνει τις αρχές για αυτές τις αναφορές, οι οποίες με τη σειρά τους προχωρούν με έλεγχο του εξοπλισμού. Όταν διαπιστωθεί πως πράγματι αυτός ο εξοπλισμός είναι ελαττωματικός, τότε αποσύρεται, ωστόσο, η ζημιά για πολλά σπίτια έχει ήδη γίνει και ο κίνδυνος θα παραμονεύει, μιας και αυτά τα προϊόντα έχουν ήδη εγκατασταθεί και στις πλείστες των περιπτώσεων δεν πρόκειται να αντικατασταθούν.
Έλεγχος κάθε 2 και 10 χρόνια
Ερωτηθείς σχετικά με τους τρόπους που μπορεί να επιλυθούν όσα έχουν τεθεί από τον Σύνδεσμο, ο κ. Κυριάκου είπε πως το κράτος θα πρέπει από τη μια να εκσυγχρονίσει τη νομοθεσία και από την άλλη να ρυθμίσει την εισαγωγή εξοπλισμού από χώρες από τις οποίες αποδεδειγμένα – όπως σημειώνει – εντοπίζονται τα περισσότερα προβληματικά προϊόντα.
Όπως επεξήγησε ο κ. Κυριάκου, βάσει της σημερινής νομοθεσίας δεν υπάρχει υποχρέωση για επανέλεγχο των εγκαταστάσεων και θεωρείται πως ο πρώτος έλεγχος που έγινε από την ΑΗΚ κατά την εγκατάσταση του εξοπλισμού είναι ικανοποιητικός για την ασφάλεια των ενοίκων. Κάτι που όπως είπε όμως δεν μπορεί να ισχύει, αφού σε πολλές περιπτώσεις, τα προβληματικά προϊόντα εντοπίζονται αφού έχουν ήδη εγκατασταθεί και ενώ οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις έχουν περάσει από τον σχετικό έλεγχο της ΑΗΚ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου, αρκετά σπίτια στην Κύπρο μπορεί να κατέχουν πιστοποιητικό από την ΑΗΚ αλλά μετά από λίγο καιρό να μην είναι ασφαλή.
Λύση σε αυτό, όπως υποστηρίζει ο κ. Κυριάκου, μπορεί να δοθεί με το νέο νομοσχέδιο, το οποίο θα προνοεί έλεγχο κάθε δύο χρόνια για ενοικιαζόμενα υποστατικά και κάθε δέκα χρόνια για ιδιόκτητα.
Διπολικές πρίζες και αντάπτορες
Ένα άλλο ζήτημα που αναφύεται είναι σχετικό με τις ηλεκτρικές συσκευές που πωλούνται στην Κύπρο και φέρουν διπολική πρίζα αντί τριπολική.
Ο πρόεδρος του ΣΕΗΚ το χαρακτήρισε ως ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, ιδιαίτερα για συσκευές που χρειάζονται υψηλό ηλεκτρικό φορτίο για να λειτουργήσουν. Όπως είπε ο κ. Κυριάκου, οι συσκευές μεγάλου ηλεκτρικού φορτίου δεν είναι ασφαλές να λειτουργούν με μετασχηματιστές (αντάπτορες), τους οποίους προμηθεύονται οι καταναλωτές με την αγορά του προϊόντος. Υπάρχουν, όπως συμπλήρωσε, πολλά παραδείγματα που αντάπτορες παρουσίασαν προβλήματα επειδή δεν μπορούν να λειτουργούν συνεχόμενα με τέτοια ποσότητα ηλεκτρικού φορτίου.
Όπως είπε, αυτές οι συσκευές θα έπρεπε να φέρουν τριπολική πρίζα, ώστε να λειτουργούν με ασφάλεια.