Οι συνέπειες της χρηματοοικονομικής κρίσης που κορυφώθηκε το 2013, η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και η ευκολότερη πρόσβαση σε νέα χρηματοοικονομικά προϊόντα, έχουν αλλάξει το επενδυτικό προφίλ των κυπριακών νοικοκυριών, ιδιαίτερα μετά την πάροδο της πανδημίας.
Τα τριμηνιαία στοιχεία που δημοσιεύει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου σε σχέση με τα στοιχεία Ενεργητικού και Παθητικού των νοικοκυριών, καταγράφουν μία τάση διασποράς των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων των νοικοκυριών η οποία ενδεχομένως και να υποστηρίχθηκε από τα χαμηλά καταθετικά επιτόκια που πρόσφεραν οι τράπεζες τα τελευταία χρόνια.
Αναλυτικότερα, οι καταθέσεις και τα μετρητά νοικοκυριών και μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων (ως ο διαχωρισμός που κάνει η ΚΤΚ), ανήλθαν τον Σεπτέμβριο του 2024 σε 32.7 δισ. ευρώ. Μία αύξηση της τάξης του 2.5% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021. Από την άλλη, οι επενδύσεις τους σε χρεόγραφα ανήλθαν σε 2.1 δισ. ευρώ σε σύγκριση με 1.1 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Μία αύξηση της τάξης του 90%. Επιπρόσθετα, για την ίδια περίοδο οι επενδύσεις σε μετοχές αυξήθηκαν από 9.4 δισ. ευρώ σε 10.3 δισ. ευρώ και το ενεργητικό σε άλλα χρηματοοικονομικά μέσα από11.6 δισ. ευρώ σε 14.5 δισ. ευρώ. Από τη συνολική αύξηση του 10.1% που καταγράφηκε στα στοιχεία ενεργητικού των νοικοκυριών, ένα σημαντικό ποσοστό προήλθε από τοποθετήσεις σε χρεόγραφα, μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά μέσα.
Ως αποτέλεσμα ενώ τον Σεπτέμβριο του 2021 οι καταθέσεις αποτελούσαν το 59% του συνολικού ενεργητικού, τρία χρόνια μετά το συγκεκριμένο ποσοστό μειώθηκε σε 54.8% καταδεικνύοντας από τη μία τη πτωτική τάση της διαχρονικής εξάρτησης από καταθετικά προϊόντα και από την άλλη ότι σταδιακά σημειώνεται αύξηση της στροφής προς άλλα επενδυτικά προϊόντα είτε πολύ ασφαλή όπως τα κρατικά ομόλογα είτε με μεγαλύτερο ρίσκο, όπως οι μετοχές.
Πιο συνειδητοποιημένοι οι Κύπριοι επενδυτές
O Ιωάννης Πετρή, διευθύνων Σύμβουλος της Athlos Capital και της πλατφόρμας Sophic η οποία ειδικεύεται σε επενδύσεις σε γραμμάτια δημοσίου σχολίασε: «Τα δεδομένα επιβεβαιώνουν αυτό που βλέπουμε καθημερινά στην αγορά: οι Κύπριοι ιδιώτες επενδυτές και επιχειρήσεις γίνονται πιο συνειδητοποιημένοι και διαφοροποιούν τις τοποθετήσεις τους πέρα από τις παραδοσιακές καταθέσεις. Η αυξημένη επένδυση σε χρεόγραφα, μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα αντικατοπτρίζει μια νέα προσέγγιση στη διαχείριση ρευστότητας και αποταμιεύσεων, η οποία ενισχύεται από την τεχνολογία, την πληρέστερη ενημέρωση και την εύκολη πρόσβαση σε επενδυτικά εργαλεία. Στη Sophic και την Athlos Capital, παρατηρούμε αυξημένο ενδιαφέρον για επενδυτικές λύσεις που προσφέρουν αποδόσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες των επενδυτών, με έμφαση στην ασφάλεια, τη διαφάνεια και τη στρατηγική διασπορά του ρίσκου».