O αντίκτυπος στην οικονομία από την απεργία  των εργαζομένων στον τομέα της τσιμεντοβιομηχανίας για έναν εκ των τριών μηνών του τέταρτου τριμήνου του 2024 φάνηκε στον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ, υποστηρίζει το Υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων από την Στατιστική Υπηρεσία.

Το ΥΠΟΙΚ καταγράφει, επίσης, ότι, με βάση τα αντίστοιχα στοιχεία της Eurostat, ο ρυθμός ανάπτυξης της Κύπρου είναι σημαντικά υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σχεδόν κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (0,9%) και της ΕΕ (1,1%).  Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας για το τέταρτο τρίμηνο του 2024 υπολογίζεται στο 2,9% (στοιχεία εποχικά διορθωμένα), σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 και στο 0,3% σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο του 2024.

Ο ρυθμός αυτός, διευκρινίζει με ανακοίνωση το Υπουργείο, είναι χαμηλότερος από ό,τι αναμενόταν και αυτό οφείλεται κυρίως στην επίδραση της απεργίας των εργαζομένων του τομέα της τσιμεντοβιομηχανίας (έτοιμο μπετόν) για έναν εκ των τριών μηνών του τέταρτου τριμήνου του 2024.

«Η απεργία, η οποία ξεκίνησε στις 7 Νοεμβρίου 2024 και έληξε στις 2 Δεκεμβρίου 2024, προκάλεσε σημαντικές καθυστερήσεις στον κατασκευαστικό τομέα και ως συνεπακόλουθο και στη βιομηχανία, δύο από τους σημαντικότερους και αναπτυσσόμενους τομείς της οικονομίας. Η ομαλοποίηση της όλης κατάστασης αναμένεται εντός του 1ου τριμήνου του 2025», αναφέρει.

Επανέρχεται η δυναμική το 2025

Ως εκ τούτου, σημειώνει το Υπουργείο, o ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης για το 2024 συνολικά εκτιμάται στο 3,4% σε σύγκριση με την πρόβλεψη για 3,7% του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα ήταν αναμενόμενη υπό άλλες περιστάσεις. Όσον αφορά το 2025, αναμένουμε τη δυναμική της οικονομίας να επανέρχεται και οι ψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης να συνεχίσουν, όμως σε ένα δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον. Η ανακοίνωση καταληκτικά σημειώνει «η κυπριακή οικονομία, συγκρινόμενη με τις ευρωπαϊκές οικονομίες, παρουσιάζει ισχυρή ανθεκτικότητα και αντιμετώπισε με επιτυχία τους κινδύνους που προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον. Η πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική, αλλά και οικονομική διαχείριση από την Κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ), έχουν συμβάλει σημαντικά στην ανθεκτικότητα αυτή, ώστε η Κύπρος να μπορεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις και εξωτερικούς κλυδωνισμούς».

Ποιοι τομείς ήταν πάνω

Μεγάλη συνεισφορά στον ρυθμό ανάπτυξης του τέταρτου τριμήνου είχε κλασσικά ο τομέας των ξενοδοχείων και εστιατορίων, ο τομέας του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, η επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και ο τομέας ενημέρωσης και επικοινωνίες. Αντίθετα ο τομέας των κατασκευών παρουσίασε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης.

Τι γίνεται στην Ευρωζώνη

Η Κύπρος ανήκει στην πεντάδα των χωρών της Ευρωζώνης με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης το τέταρτο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Πρώτη είναι η Πολωνία με 3,7%, η Ισπανία με ρυθμό 3,5%, Λιθουανία 3,6%, Κύπρος 2,9%, Πορτογαλία 2,7%.

Αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης -0,2%  σημείωσε η οικονομία της Γερμανίας, -0,1% της Εσθονίας, -0,2% της Αυστρίας. Χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης 0,7% κατέγραψε η οικονομία της Γαλλίας, 0,5% της Ιταλίας, 0,7% της Φιλανδίας.

Πιο αναλυτικά, σε επίπεδο Ευρώπης το τέταρτο τρίμηνο του 2024 το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,2% στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat. Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,9% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,1% στην ΕΕ το τέταρτο τρίμηνο του 2024, μετά από +0,9% στη ζώνη του ευρώ και +1,0% στην ΕΕ το προηγούμενο τρίμηνο.