Στις 26 Φεβρουαρίου ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, θα παρουσιάσει τη φορολογική μεταρρύθμιση, κατά την οποία αναμένεται πως θα ανακοινωθούν και τα αντισταθμιστικά μέτρα για τα πράσινα τέλη που θα εφαρμοστούν από τον Μάιο.

Ένα πακέτο φόρων που έφερε ξανά στο προσκήνιο τα όσα είχαν προηγηθεί και τις αποφάσεις της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη. Ειδικότερα, όπως είναι ήδη γνωστό, η «πράσινη φορολογία» ενσωματώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θεωρείται πλέον ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των δόσεων που λαμβάνει η Κύπρος από την Ευρώπη.

Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος που προέκυψαν αντιδράσεις και κατά το 2024 αλλά και σήμερα, αφού οι συγκεκριμένες φορολογίες – σύμφωνα με βουλευτές – μπορούσαν να αποφευχθούν.

Το ΑΚΕΛ μάλιστα σε ανακοίνωση του υποστήριξε πως οι πράσινες φορολογίες δεν αποτελούν υποχρέωση της Κύπρου έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάλεσε την κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη να αναθεωρήσει τα τέλη και να επανακαταθέσει αίτημα για διαφορετικό προαπαιτούμενο, ώστε να μην χαθεί η εκταμίευση δόσεων.

Θα τα επιστρέψουν σε στήριξη

Πάντως, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για το τι θα αφορούν αυτά τα αντισταθμιστικά μέτρα, ωστόσο, όπως έχει ειπωθεί ήδη από επίσημα χείλη, τα έσοδα του κράτους από τα πράσινη φορολογία θα είναι ουδέτερα, δηλαδή όσα μπουν στα ταμεία της κυβέρνησης θα επιστραφούν με τη μορφή στήριξης προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ένα άλλο σημείο που χρήζει διευκρίνισης και αναμένεται να ξεκαθαριστεί κατά την παρουσίαση είναι το ποσοστό αύξησης που θα επιβληθεί στα καύσιμα.

Σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς, κατά το 2024 έπρεπε τα καύσιμα να αυξηθούν κατά 5 σεντς, το 2025 κατά 7 σεντς και το 2026 κατά 10 σεντς. Ωστόσο, η αναβολή που αποφασίστηκε στην εφαρμογή των πράσινων φορολογιών διαφοροποιεί τα δεδομένα.

Αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως πως κατά το 2025 θα επιβληθεί φόρος 7 σεντς το λίτρο, όπως ήταν οι αρχικοί σχεδιασμοί, αλλά ούτε και ότι θα προκύψει μεγαλύτερη αύξηση, ώστε να συμψηφιστεί με την αύξηση του 2024 που δεν επιβλήθηκε λόγω της αναβολής. Ενδεχομένως, το χρονοδιάγραμμα, μαζί με τις αυξήσεις, να προσαρμοστεί με βάση τα νέα δεδομένα που προκύπτουν μετά την αναβολή για επιβολή της φορολογίας το 2024.

Ο φόρος διανυκτέρευσης

Άλλο σημείο για το οποίο αναμένονται διευκρινίσεις είναι ο φόρος που θα αφορά διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία και ο οποίος σύμφωνα με τους σχεδιασμούς θα ανέρχεται σε 2,5 ευρώ ανά δωμάτιο για κάθε διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο.  Οι ξενοδόχοι έχουν εκφράσει αρκετές φορές την ανησυχία τους σχετικά με το πιο πάνω, αφού από τη μια αναμένουν τα αντισταθμιστικά και από την άλλη διευκρινίσεις για τον τρόπο είσπραξης του τέλους.

Μάλιστα, η εν λόγω συζήτηση συνεχίζεται από το 2024, όπου το τέλος διαμονής επρόκειτο να ήταν από τα πρώτα μέτρα του πακέτου που θα εφαρμοζόταν, αφού αρκετά πακέτα είχαν ήδη πωληθεί για τη σεζόν και σε αυτά δεν συγκαταλέγονταν αυτά τα ποσά.