Στις 26 Φεβρουαρίου η ομάδα του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου θα παρουσιάσει την πρόταση της για τη φορολογική μεταρρύθμιση, σύμφωνα και με τις εντολές που είχαν δοθεί από την Κυβέρνηση.

Η παρουσίαση θα γίνει ενώπιον ενός πολυπληθούς ακροατηρίου, καθώς στην εκδήλωση αναμένεται να παρευρεθούν ομάδες από διάφορα υπουργεία, τα οποία θα εμπλακούν άμεσα στη διαδικασία της φορολογικής μεταρρύθμισης, εκπρόσωποι της Βουλής, δεδομένου ότι μετά την παρουσίαση θα ξεκινήσει η διαδικασία ετοιμασίας των σχετικών νομοσχεδίων που θα πρέπει να προωθηθούν στη Βουλή, καθώς επίσης εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων και άλλων οργανωμένων ομάδων και επαγγελματιών, οι οποίοι θα κληθούν να υποβάλουν τις θέσεις τους προς την πρόταση του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Μιλώντας στον «Φ», ο Γιώργος Συρίχας, Οικονομολόγος και Σύμβουλος στο ΚΟΕ του Πανεπιστημίου Κύπρου, σημείωσε ότι η πρόταση προνοεί μια ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα αγγίξει τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις. Όπως ανέφερε, στην πρόταση περιλαμβάνονται διάφορες πτυχές της μεταρρύθμισης, όπως είναι η πράσινη μετάβαση, οι φορολογικοί συντελεστές και άλλα σημεία. Εκτός μένει ο ΦΠΑ, καθώς δεν ήταν μέσα στις εντολές που τους είχε δώσει η Κυβέρνηση. Άλλωστε, σημείωσε, τα θέματα ΦΠΑ καθορίζονται κατευθείαν από την ΕΕ.

Ο Γιώργος Συρίχας ανέφερε ότι μετά την παρουσίαση η Κυβέρνηση αναμένεται να θέσει την πρόταση σε διαβούλευση, ώστε να πάρει τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων και των άλλων επαγγελματικών ομάδων και ενδεχομένως, όπως είπε, αφού τις δούμε, να προχωρήσουμε σε ορισμένες διαφοροποιήσεις. Ακολούθως, η Κυβέρνηση θα ετοιμάσει την τελική της πρόταση και θα προχωρήσει με έγκριση από το Υπουργικό και στη συνέχεια με την ετοιμασία των απαραίτητων νομοθετημάτων. Στόχος είναι να είναι όλα έτοιμα μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το 2026.

Τι είχε πει ο Πρόεδρος

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της παρουσίασης του κυβερνητικού πλάνου για το 2025, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αναφέρει σε σχέση με τον φορολογικό μετασχηματισμό: Το 2025 κτίζουμε πάνω στην πρόοδο και συνεχίζουμε με την ίδια υπευθυνότητα. Η φετινή χρονιά αποτελεί σταθμό για τον φορολογικό μετασχηματισμό, ο οποίος θα τεθεί εντός Φεβρουαρίου σε διαβούλευση. Με αυτή τη μεταρρύθμιση αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και στηρίζεται η ανάπτυξη των κυπριακών επιχειρήσεων. Για τα νοικοκυριά, οι φοροαπαλλαγές θα ενισχύουν ουσιαστικά τη μεσαία τάξη και θα συμβάλουν, ανάμεσα σε άλλα, στην αντιμετώπιση του στεγαστικού και στη μεγάλη πρόκληση του δημογραφικού.

Για τις κυπριακές επιχειρήσεις, ο Πρόεδρος προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν μειώσεις στις φορολογικές επιβαρύνσεις, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές. Σημειώνεται ότι στις προεκλογικές του δεσμεύσεις ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε κάνει λόγο για αύξηση του αφορολογήτου εισοδήματος από €19.500 που ισχύει σήμερα, σε €24.500.

Επισημαίνεται ότι σε προηγούμενες δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε θίξει ακόμα ένα ζήτημα, το οποίο θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει η φορολογική μεταρρύθμιση. Αυτό της παραοικονομίας. «Δεν μπορώ να δεχτώ να έχουμε περίπου 30% παραοικονομία στη χώρα μας. Αναμένω τη συνεργασία όλων, είναι κι ένας στόχος της φορολογικής μεταρρύθμισης. Αντιλαμβάνεστε, αν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μόνο αυτό το φαινόμενο, τα οφέλη που θα προκύψουν για την οικονομία», σημείωσε.

Πράσινος φόρος και «όχι» από ΑΚΕΛ

Τον Μάιο αναμένεται η εφαρμογή της πράσινης φορολογίας, με την Κυβέρνηση να βρίσκεται στην τελική φάση προετοιμασίας των αλλαγών, δήλωσε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.
Είπε συγκεκριμένα ότι η Κύπρος είναι υποχρεωμένη να επιβάλει τα συγκεκριμένα τέλη, που προέρχονται από παλαιότερες δεσμεύσεις.

Σημείωσε ότι το χρονικό περιθώριο για εφαρμογή της πράσινης φορολογίας είναι μέχρι τον ερχόμενο Μάιο και ότι αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση είναι έτοιμη, εν αναμονή, όπως είπε, μιας «τελευταίας πινελιάς στα αντισταθμιστικά μέτρα», ώστε να ολοκληρωθούν τα υπό επεξεργασία νομοσχέδια.
Είπε επίσης ότι η πράσινη φορολογία και τα αντισταθμιστικά μέτρα θα ανακοινωθούν ταυτόχρονα.
Το ΑΚΕΛ, με χθεσινή του ανακοίνωση, αναφέρει ότι για τις συγκεκριμένες φορολογίες δεσμεύτηκε η προηγούμενη κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, ως μη όφειλε, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Προσθέτει πως «ενώ η παρούσα κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη έχει αναθεωρήσει και επανακαταθέσει το Σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για ακατανόητους λόγους δεν επαναδιαπραγματεύθηκε τις πράσινες φορολογίες». Το ΑΚΕΛ υποστηρίζει πως «οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι οι πράσινες φορολογίες δεν αποτελούν υποχρέωση μας έναντι της ΕΕ, αφού κάτι τέτοιο δεν έχει συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει αναθεώρηση του συγκεκριμένου μέτρου και δεν πρέπει να προχωρήσει με την επιβολή του».