Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ) τοποθετήθηκε αναφορικά με τη διαμαρτυρία μερίδας αιγοπροβατοτρόφων, τονίζοντας ότι καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες για τη στήριξη του κλάδου και τη διατήρηση του χαλλουμιού ΠΟΠ ως το κύριο εξαγωγικό αγροδιατροφικό προϊόν της Κύπρου.

Μέτρα που υλοποιήθηκαν για τη στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τους τελευταίους μήνες έχουν ικανοποιηθεί πάγια αιτήματα των επαγγελματιών αιγοπροβατοτρόφων, όπως:

✔️ Πλήρης απορρόφηση του αιγοπρόβειου γάλακτος από τους τυροκόμους, ανεξαρτήτως του ποσοστού που καθορίζεται στα Διατάγματα.
✔️ Δημιουργία λογισμικού καταγραφής του αιγοπρόβειου γάλακτος που διατίθεται στη βιομηχανία για την παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ, με ισχύ από τον Οκτώβριο 2024.
✔️ Έλεγχος της χρήσης γαλακτόσκονης στο χαλλούμι ΠΟΠ.
✔️ Διατήρηση του ποσοστού αγελαδινού γάλακτος χωρίς περαιτέρω αυξήσεις.
✔️ Καταγραφή του κόστους παραγωγής από ανεξάρτητο οίκο.
✔️ Αναπροσαρμογή των κεφαλικών επιδοτήσεων στη βάση της παραγωγικότητας των ζώων και όχι του αριθμού τους.
✔️ Εντατικοποίηση των ελέγχων και αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τη διασφάλιση των προδιαγραφών του χαλλουμιού ΠΟΠ.

Η μείωση της παραγωγής γάλακτος και οι επιπτώσεις της

Το Υπουργείο υπογραμμίζει ότι, αντί να αυξηθεί η παραγωγή γάλακτος, όπως αναμενόταν, καταγράφηκε μείωση, λόγω της σφαγής μεγάλου αριθμού ζώων από μερίδα αιγοπροβατοτρόφων, λόγω της αυξημένης τιμής κρέατος.

Στόχος του ΥΓΑΑΠ είναι να στηρίξει και να αυξήσει τον αριθμό των επαγγελματιών αιγοπροβατοτρόφων, που σήμερα αντιπροσωπεύουν μόλις το 30% του συνόλου.

Νέα μέτρα για την αύξηση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος

Το Υπουργείο προχωρά σε επιπλέον στοχευμένες ενέργειες, όπως:

🔹 Επιδότηση των παραγωγικών ζώων.
🔹 Σχέδιο ανάπτυξης μεγάλων μονάδων αιγοπροβατοτροφίας με περισσότερα από 800 παραγωγικά ζώα ανά μονάδα. Οι νέες μονάδες θα δημιουργήσουν συνολικά 28.000 παραγωγικά ζώα.
🔹 Σχέδια αύξησης της παραγωγής γάλακτος και εκσυγχρονισμού των μονάδων αιγοπροβατοτροφίας, τα οποία σχεδιάστηκαν σε απευθείας διάλογο με τους παραγωγούς από το καλοκαίρι του 2024.

Συνεργασία και διάλογος για το μέλλον του χαλλουμιού ΠΟΠ

Το ΥΓΑΑΠ τονίζει ότι η εφαρμογή των μέτρων αυτών χρειάζεται χρόνο και συνεργασία. Οι επιδοτήσεις και τα σχέδια ενίσχυσης στοχεύουν αποκλειστικά σε επαγγελματίες αιγοπροβατοτρόφους και κατοίκους αγροτικών περιοχών, με σκοπό τη μείωση του κόστους παραγωγής και την αύξηση της παραγωγικότητας.

«Τα προβλήματα που σχετίζονται με το χαλλούμι ΠΟΠ μπορούν να λυθούν μόνο μέσα από διάλογο και διαφάνεια», αναφέρει το Υπουργείο, επισημαίνοντας ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται στο πλαίσιο της Επιτροπής Παρακολούθησης για το Χαλλούμι ΠΟΠ.