Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας για την Ασφάλεια και Υγεία στους χώρους εργασίας που διεξήχθη τον Ιούλιο του 2024 από τον Οργανισμό IMR/University of Nicosia για λογαριασμό της ΣΕΚ.

Η έρευνα, που παρουσιάστηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2025 στο Μέγαρο της ΣΕΚ, αποκαλύπτει σοβαρές ελλείψεις στην εκπαίδευση εργαζομένων, ανεπαρκή πρόληψη ατυχημάτων και σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των εργαζομένων.

Ανησυχητικά στοιχεία: Εργατικά ατυχήματα και οικονομικό κόστος

Η έρευνα καταγράφει σημαντικές ελλείψεις στην εργασιακή ασφάλεια, με 33,600 εργαζομένους (7% του εργατικού δυναμικού) να εμπλέκονται σε εργατικά ατυχήματα την τελευταία τριετία.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 12,364,800 εργατοωρών και ένα οικονομικό κόστος €173,1 εκατ. ανά τριετία για την κυπριακή οικονομία.

.Αίσθημα ασφάλειας εργαζομένων

.64% των εργαζομένων αισθάνονται πολύ ασφαλείς, ενώ το 31% δηλώνει «κάπως ασφαλές».

.Οι νεότεροι εργαζόμενοι (18-24 ετών, 75%) αισθάνονται ασφαλέστεροι από όσους είναι 25-44 ετών (68%) και 45-64 ετών (57%).

Έλλειψη εκπαίδευσης στην Ασφάλεια και Υγεία

Η εκπαίδευση των εργαζομένων στην εργασιακή ασφάλεια παραμένει ελλιπής, καθώς:

  • Μόνο το 27% των εργαζομένων έλαβε σχετική εκπαίδευση το 2024.
  • 30% δεν θυμάται αν έχει εκπαιδευτεί.
  • 7% δηλώνει πως δεν έχει λάβει ποτέ εκπαίδευση.
  • Έλλειψη εφαρμογής κανονισμών

Ένας στους δύο εργαζομένους απάντησε ότι δεν υπάρχει Επιτροπή Ασφάλειας & Υγείας στον χώρο εργασίας του, παρά τη νομική υποχρέωση.

Ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι: Το εργασιακό άγχος απειλεί την παραγωγικότητα

Η έρευνα ανέδειξε έντονα τους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους στους χώρους εργασίας, με κυριότερους παράγοντες το εργασιακό άγχος, την ψυχική εξουθένωση και τις διαπροσωπικές συγκρούσεις.

  • 62,400 εργαζόμενοι απουσίασαν από την εργασία τους για πάνω από 11 ημέρες λόγω ψυχολογικής πίεσης.
  • 77% των εργαζομένων δεν γνωρίζουν αν η εταιρεία τους έχει πολιτικές διαχείρισης του εργασιακού άγχους.
  • 50% των εργοδοτών παραδέχονται ότι δεν εφαρμόζουν διαδικασίες για τη διαχείριση του εργασιακού στρες.

Ανάγκη για δράση

Η έρευνα αποκαλύπτει πως η Κύπρος χρειάζεται βελτίωση των συνθηκών εργασίας, περισσότερη εκπαίδευση και ενίσχυση της κουλτούρας ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους.

Τα αποτελέσματα θέτουν στο επίκεντρο την ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων πρόληψης και της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων με τη νομοθεσία, ώστε να μειωθούν τα εργατικά ατυχήματα και οι επιπτώσεις του εργασιακού άγχους.