Με τον πιο επίσημο τρόπο -επιστολή στη Βουλή των Ελλήνων- ο ΑΔΜΗΕ, σημερινός φορέας υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης, ενημέρωσε τους βουλευτές στην Ελλάδα ότι η πολυδιαφημισμένη συμφωνία με το γαλλικό επενδυτικό ταμείο Meridiam, για πώληση του 49.9% των μετοχών της Great Sea Interconnector στην εν λόγω εταιρεία δεν είναι δεσμευτική, δεν είναι οριστική και δεν δεσμεύει την Ελληνική Δημοκρατία.

Όπως γράφει σήμερα η energypress.gr, ο ΑΔΜΗΕ, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Φ. Παρασύρη,παρείχε διευκρινίσεις για μια σειρά ζητήματα, που αφορούν την πορεία ανάπτυξης του έργου της διασύνδεσης.

Ειδικότερα, γράφει η energypress.gr, ως προς το σκέλος των συμφωνιών για τη συμμετοχή διεθνών επενδυτών στη διασύνδεση, ο ΑΔΜΗΕ αναφέρθηκε στην κατ’ αρχήν συμφωνία με τη γαλλική Meridiam, που έκλεισε στο τέλος του 2024, για συμμετοχή στον Great Sea Interconnector, με ποσοστό 49,9%. Όπως εξήγησε ο διαχειριστής, η χώρα δεν αναλαμβάνει κάποια δέσμευση μέσω της συμφωνίας αυτή. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι, «πρόκειται για μη δεσμευτική και μη οριστική συμφωνία μεταξύ των μερών, εκ της οποίας ουδεμία υποχρέωση προκύπτει ότι αναλαμβάνει η Ελληνική Δημοκρατία».

Προστίθεται από τον ΑΔΜΗΕ ότι «μέχρι την οριστικοποίηση της συμφωνίας και την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα έχουν διενεργηθεί όλες οι αναγκαίες μελέτες, ώστε να διασφαλιστεί ότι η συναλλαγή είναι επωφελής για το έργο και συνάδει με τους διεθνείς κανόνες και την πάγια πρακτική της αγοράς».

Σε ότι αφορά την υλοποίηση του έργου, ο ΑΔΜΗΕ σημειώνει ότι για το ώριμο προς υλοποίηση τμήμα του, ήτοι τη διασύνδεση μεταξύ Κύπρου – Κρήτης, το καλωδιακό τμήμα έχει συμβασιοποιηθεί με ανάδοχο εταιρεία την επίσης γαλλική Nexans, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τους Σταθμούς Μετατροπής. Επιπλέον, αναφορικά με την εκτέλεση του έργου, οι σχετικές εργασίες είναι σε εξέλιξη, με τον ΑΔΜΗΕ να υπενθυμίζει ότι τον Δεκέμβριο του 2023 δόθηκε η εντολή έναρξης εργασιών για το καλωδιακό τμήμα.