Η συντεχνία Ισότητα ζητά την αναβολή της εξέτασης του Σχεδίου Κανονισμών για τις άδειες στη δημόσια υπηρεσία και την επιστροφή του στην εκτελεστική εξουσία, προκειμένου να διεξαχθεί ουσιαστική διαβούλευση με όλους τους κοινωνικούς εταίρους.
Με επιστολή της, η συντεχνία εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για την απουσία διαλόγου κατά τη διαμόρφωση των νέων ρυθμίσεων, υποστηρίζοντας ότι το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (ΤΔΔΠ) αγνόησε τη συμμετοχή της, επικεντρώνοντας τη διαβούλευση μόνο με την ΠΑΣΥΔΥ.
Ανεκπλήρωτη η δέσμευση για διαβούλευση
Σύμφωνα με την Ισότητα, κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής στις 8 Απριλίου 2024, υπήρξε ομόφωνη αποδοχή του αιτήματος για διαβούλευση. Παρόλα αυτά, δέκα μήνες αργότερα, το ΤΔΔΠ επιμένει στη στάση του, υποβαθμίζοντας τον θεσμικό ρόλο της συντεχνίας.
Η συντεχνία επισημαίνει ότι η παράκαμψη των κοινωνικών εταίρων και η απουσία διάλογου παραβιάζουν την ευρωπαϊκή Οδηγία 2002/14/ΕΚ και την εθνική νομοθεσία (Ν.78(Ι)/2005) περί δικαιώματος ενημέρωσης και διαβούλευσης των εργαζομένων. Επιπλέον, αντιβαίνουν στο άρθρο 27 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και στις διεθνείς υποχρεώσεις της Κύπρου, όπως αυτές απορρέουν από τη Σύμβαση 151 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
Προβληματικές ρυθμίσεις στις άδειες
Η συντεχνία καταγγέλλει ότι οι νέοι κανονισμοί περιέχουν ρυθμίσεις που θίγουν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, εισάγοντας περιορισμούς που πλήττουν κυρίως τους πιο ευάλωτους εργαζόμενους.
Άδειες ανάπαυσης:
- Δεν λαμβάνεται υπόψη η προϋπηρεσία με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την κλιμάκωση των ημερών άδειας.
- Μειώνεται το ανώτατο όριο συσσώρευσης ημερών άδειας, περιορίζοντας τις επιλογές των εργαζομένων.
- Επιβάλλεται λήψη άδειας ανάπαυσης ακόμη και σε περίπτωση ασθένειας, γεγονός που υπονομεύει τα δικαιώματα των υπαλλήλων.
Άδειες ασθένειας:
- Μείωση των ημερών με πλήρεις απολαβές από 42 σε 28.
- Περιορισμός των ημερών χωρίς ιατρικό πιστοποιητικό σε 6, έναντι 12 που ισχύουν στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.
- Συμπερίληψη των μη εργάσιμων ημερών στον υπολογισμό των ημερών ασθένειας, κάτι που θεωρείται καταχρηστικό.
Άδεια φροντίδας νεογέννητου:
- Η παροχή άδειας μόνο σε γυναίκες θεωρείται διάκριση σε βάρος των ανδρών, αντίθετη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Αρχή μη οπισθοδρόμησης στα κοινωνικά δικαιώματα
Η συντεχνία Ισότητα υπογραμμίζει ότι οι αλλαγές στις άδειες αντιβαίνουν στην αρχή της μη οπισθοδρόμησης στα κοινωνικά δικαιώματα, σύμφωνα με το Διεθνές Σύμφωνο του ΟΗΕ για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα (Ν.14/69). Σύμφωνα με αυτήν την αρχή, τα κράτη δεν επιτρέπεται να μειώνουν το επίπεδο προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων, εκτός εάν συντρέχουν σοβαροί και αιτιολογημένοι λόγοι.
Η συντεχνία θεωρεί ότι οι οριζόντιες περικοπές στις άδειες δεν έχουν αιτιολογηθεί επαρκώς και δεν εξετάζουν τις ιδιαίτερες ανάγκες εργαζομένων σε επικίνδυνα ή ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Αίτημα για αναβολή και ουσιαστική διαβούλευση
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η συντεχνία Ισότητα καλεί τη Βουλή να αναβάλει την εξέταση του Σχεδίου Κανονισμών και να το επιστρέψει στο Υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας τη διεξαγωγή πραγματικής διαβούλευσης με όλες τις εμπλεκόμενες συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Τονίζει ότι η μόνη λύση για ένα σύγχρονο και δίκαιο πλαίσιο αδειών είναι η διαμόρφωσή του μέσα από διάλογο και συναίνεση, ώστε να διασφαλιστούν τα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων.