Το πρόβλημα με τις κρατικές χορηγίες και την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την υλοποίηση ενός έργου ή μιας επένδυσης (από επιχείρηση ή φυσικό πρόσωπο) δεν είναι ζήτημα που αφορά αποκλειστικά και μόνο το Υπουργείο Ενέργειας, αλλά εκτείνεται σε μεγάλο εύρος της οικονομικής δραστηριότητας.

Όπως έγραψε και χθες ο «Φ», στην πρόσφατη συνάντηση υπουργού Ενέργειας και αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ συζητήθηκε μεταξύ άλλων το θέμα της στήριξης και ειδικότερα της χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όπως είχε αναφερθεί, το Υπουργείο Ενέργειας ετοιμάζει κατά καιρούς κρατικά σχέδια χορηγιών, από τα οποία μπορούν να επωφεληθούν τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και οι νέοι, οι γυναίκες, οι start ups, αλλά και τα νοικοκυριά. Ωστόσο, φαίνεται να προκύπτει ένα διαδικαστικό αλλά σοβαρό πρόβλημα. Οι επιχειρηματίες, ή όποιος άλλος ενδιαφερόμενος, απευθυνόμενοι στο Υπουργείο, καλούνται να υποβάλουν βεβαίωση από την τράπεζα για τη χρηματοδότηση του έργου, προτού λάβουν την τελική έγκριση. Την ίδια ώρα, όμως, οι τράπεζες για να δώσουν τη χρηματοδότηση θέλουν να δουν την τελική έγκριση της αίτησης. Κάπου εκεί η διαδικασία σκαλώνει και ως εκ τούτου θα πρέπει να εξευρεθεί λύση.

Στη συνάντηση με το ΑΚΕΛ, ο υπουργός Ενέργειας είχε αναφέρει ότι προτίθεται να έχει επαφές με τις τράπεζες, ώστε να υπάρξει ένας συμβιβασμός προς αμοιβαίο όφελος. Σύμφωνα με την πρόταση που έπεσε στο τραπέζι, μέρος της δυνητικής επιδότησης να μπαίνει σε ειδικό λογαριασμό στο όνομα της επιχείρησης, με δέσμευση να εκταμιεύεται εφόσον εγκριθεί η συνολική χρηματοδότηση του έργου.
Πληροφορίες που συνέλεξε ο «Φ» για το συγκεκριμένο θέμα αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι:

(α) Για το ζήτημα αυτό έχουν ενδιαφερθεί και άλλα κόμματα πλην του ΑΚΕΛ, βουλευτές των οποίων είχαν μάλιστα προχωρήσει σε διερευνητικές επαφές και συναντήσεις με σκοπό να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα.
(β) Το πρόβλημα δεν επικεντρώνεται μόνο στο Υπουργείο Ενέργειας, αλλά και σε άλλα Υπουργεία τα οποία ανακοινώνουν κρατικές χορηγίες, όπως για παράδειγμα το Γεωργίας και το Εσωτερικών, καθώς και οργανισμούς οι οποίοι εμπίπτουν κάτω υπό την αιγίδα υπουργείων όπως ο ΚΟΑΓ και ο ΚΟΑΠ.
(γ) Τόσο οι τράπεζες, όσο και ο Σύνδεσμος Τραπεζών παρουσιάζονται θετικοί στην εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα που υπάρχει, καθώς θα ωφεληθούν οι καταναλωτές αλλά θα αποβεί και προς όφελος των τραπεζών αφού θα έχουν την ευχέρεια να δίνουν περισσότερα δάνεια. Άρα θα είναι μια win – win συμφωνία.

Μάλιστα, οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο Σύνδεσμος Τραπεζών εξετάζει το ενδεχόμενο να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε το θέμα να εξεταστεί στην ευρεία του διάσταση και όχι μεμονωμένα και να δοθεί μια λύση που θα αφορά όλες τις περιπτώσεις παραχώρησης κρατικών χορηγιών, οι οποίες απαιτούν και την εξασφάλιση χρηματοδότησης από τις εμπορικές τράπεζες.

Πάντως, το βέβαιο είναι ότι το θέμα δεν είναι εύκολο και χρειάζεται η εμπλοκή και ο συντονισμός αρκετών φορέων, Αρχών, υπουργείων και Βουλής. Όποια λύση και αν προκριθεί, πρέπει να πάρει το πράσινο φως από την Κεντρική Τράπεζα, επομένως σε κάποιο στάδιο θα πρέπει και αυτή να εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις.

Προκαταρκτική έγκριση

Ένα σενάριο που συζητείται σε πρώτο στάδιο, είναι όπως το έγγραφο που θα δίνεται από το κράτος ως προκαταρκτική – κατά κάποιο τρόπο – έγκριση της χορηγίας, να αποκτήσει μεγαλύτερη βαρύτητα, ώστε να μπορεί να θεωρείται από την τράπεζα ως εγγύηση για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης.
Πρακτικά, ορισμένες σκέψεις που γίνονται είναι όπως δημιουργηθεί ένα Ταμείο από το κράτος, το οποίο να εγγυάται το ποσό που χρειάζεται ο αιτητής ως προκαταβολή, και όταν ληφθεί η έγκριση της χρηματοδότησης να προχωρεί η διαδικασία με την καταβολή της χορηγίας.

Τι είπαν στους βουλευτές ΚΟΑΓ και ΚΟΑΠ

Το θέμα συζητήθηκε πρόσφατα και στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης των προϋπολογισμών των οργανισμών ΚΟΑΓ και ΚΟΑΠ για το 2025. Το πρόβλημα επιβεβαίωσαν τόσο η πρόεδρος του ΚΟΑΓ Έλενα Χατζηδημητρίου Κούσιου, όσο και ο Επίτροπος του ΚΟΑΠ Ανδρέας Κυπριανού.

Η κ. Κούσιου εξήγησε ότι οι δικαιούχοι δυσκολεύονται να δανειστούν για την αγορά κατοικίας, καθώς δεν έχουν την προκαταβολή του 20% που απαιτείται από τις τράπεζες.
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος του ΚΟΑΠ Ανδρέας Κυπριανού, ανέφερε πως οι αιτητές δεν μπορούν να εξασφαλίσουν χρήματα από τις τράπεζες και συνεπώς δεν έχουν να καταβάλουν την προκαταβολή. Μάλιστα, σε σχέση με τον ΚΟΑΠ, αναφέρθηκε ότι υπάρχουν αναξιοποίητα €80 εκατ., λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες για να εξασφαλίσουν δανεισμό από τις τράπεζες.