Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2024 περίπου 4,6 δισεκατομμύρια αποστολές δεμάτων μικρής αξίας, δηλαδή εμπορεύματα αξίας που δεν υπερβαίνει τα 150 ευρώ, εισήλθαν στην αγορά της ΕΕ μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου, τα οποία ισοδυναμούν με 12 εκατομμύρια δέματα ημερησίως.
Ο αριθμός αυτός, επισημαίνει η Κομισιόν, είναι διπλάσιος από ό,τι το 2023 και τριπλάσιος από ό,τι το 2022 και σύμφωνα με την Επιτροπή πολλά από αυτά τα αγαθά έχουν διαπιστωθεί ότι δεν συμμορφώνονται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Αυτή η εκθετική ανάπτυξη προκαλεί πολλές ανησυχίες, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Κυρίως, όλο και περισσότερα επιβλαβή προϊόντα εισέρχονται στην ΕΕ. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι πωλητές, οι οποίοι τηρούν τα υψηλά πρότυπα προϊόντων μας, κινδυνεύουν να υποστούν ζημία από αθέμιτες πρακτικές και την πώληση προϊόντων παραποίησης/απομίμησης μέσω διαδικτυακών αγορών. Τέλος, ο μεγάλος αριθμός των δεμάτων που αποστέλλονται και μεταφέρονται έχει αρνητικό περιβαλλοντικό και κλιματικό αποτύπωμα. Η Επιτροπή λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση των κινδύνων που απορρέουν από εισαγωγές χαμηλής αξίας που πωλούνται μέσω διαδικτυακών εμπόρων λιανικής πώλησης εκτός ΕΕ και αγορών που φιλοξενούν εμπόρους εκτός ΕΕ».
Εργαλειοθήκη για ελέγχους
Νωρίτερα σήμερα η Κομισιόν ανακοίνωσε δράσεις, υπό τον τίτλο «Μια ολοκληρωμένη εργαλειοθήκη της ΕΕ για ασφαλές και βιώσιμο ηλεκτρονικό εμπόριο». Η Επιτροπή ενθαρρύνει δράσεις, μεταξύ άλλων, στους τομείς των τελωνείων και του εμπορίου, όπως η έναρξη τελωνειακών ελέγχων, η προστασία των καταναλωτών και οι πράξεις για τις ψηφιακές υπηρεσίες και τις ψηφιακές αγορές.
Στην ανακοίνωση, η Επιτροπή παρουσιάζει όλα τα εργαλεία που έχει ήδη στη διάθεσή της η ΕΕ και επισημαίνει τις πρωτοβουλίες που συζητούνται επί του παρόντος από τους συννομοθέτες. Επιπλέον, προτείνει νέες κοινές δράσεις για την αντιμετώπιση των ανησυχιών που προκύπτουν από την αύξηση των μη ασφαλών, παραποιημένων και άλλως μη συμμορφούμενων ή παράνομων προϊόντων που εισέρχονται στην αγορά:
- Τελωνειακή μεταρρύθμιση, συμπεριλαμβανομένης της έκκλησης προς τους συννομοθέτες να εγκρίνουν ταχέως την προτεινόμενη δέσμη μέτρων για τη μεταρρύθμιση της τελωνειακής ένωσης, επιτρέποντας την ταχεία εφαρμογή νέων κανόνων για την εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου. Αυτές περιλαμβάνουν την κατάργηση της απαλλαγής από δασμούς για τεμάχια μικρής αξίας αξίας κάτω των 150 EUR και την ενίσχυση των ικανοτήτων για ελέγχους, όπως η καλύτερη ανταλλαγή δεδομένων και η αξιολόγηση κινδύνου. Η Επιτροπή καλεί επίσης τους συννομοθέτες να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων, όπως ένα τέλος χειρισμού που δεν εισάγει διακρίσεις, για τα είδη ηλεκτρονικού εμπορίου που εισάγονται στην ΕΕ απευθείας στους καταναλωτές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κόστος κλιμάκωσης της εποπτείας της συμμόρφωσης δισεκατομμυρίων τέτοιων αποστολών με τους κανόνες της ΕΕ.
- Στοχοθετημένα μέτρα για τα εισαγόμενα εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης συντονισμένων ελέγχων μεταξύ των τελωνειακών αρχών και των αρχών εποπτείας της αγοράς, καθώς και συντονισμένες δράσεις για την ασφάλεια των προϊόντων, όπως η πρώτη σάρωση για την ασφάλεια των προϊόντων.
- Προστασία των καταναλωτών στις επιγραμμικές αγορές, τονίζοντας τις πρακτικές ηλεκτρονικού εμπορίου ως σαφή προτεραιότητα επιβολής στο πλαίσιο του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες, καθώς και εργαλεία όπως ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές, και εκείνα που ισχύουν για όλους τους εμπόρους: ο κανονισμός για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων, ο κανονισμός για τη συνεργασία για την προστασία των καταναλωτών και το δίκτυο προστασίας των καταναλωτών.
- Χρήση ψηφιακών εργαλείων, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στη διευκόλυνση της εποπτείας του τοπίου του ηλεκτρονικού εμπορίου μέσω του ψηφιακού διαβατηρίου προϊόντος και των νέων εργαλείων ΤΝ για τον εντοπισμό δυνητικά μη συμμορφούμενων προϊόντων.
- Προστασία του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης του πρώτου σχεδίου δράσης σχετικά με τον κανονισμό για τον οικολογικό σχεδιασμό για βιώσιμα προϊόντα, και έκκληση για την ταχεία έγκριση της στοχευμένης τροποποίησης της οδηγίας-πλαισίου για τα απόβλητα.
- Ενδυνάμωση των καταναλωτών και των εμπόρων μέσω εκστρατειών ευαισθητοποίησης σχετικά με τα δικαιώματα των καταναλωτών, τους κινδύνους και τους μηχανισμούς προσφυγής.