Πέντε καυτά ζητήματα αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Όπως πληροφορούμαστε, το ραντεβού για τη συνάντηση των δυο πλευρών θα αποφασιστεί από το Προεδρικό τις επόμενες μέρες και θα ενημερωθούν αμέσως και οι συντεχνίες.
Ωστόσο, σύμφωνα και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δύσκολα θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας, αφού οι υποχρεώσεις του Προέδρου ήταν συνεχείς τις τελευταίες μέρες, ενώ προκύπτει και το διαδικαστικό, με τον συντονισμό δηλαδή των 11 συντεχνιών, οι οποίες αναμένεται να παρευρεθούν στη συνάντηση με τον Πρόεδρο.
Επί του προκειμένου.
Τα πέντε βασικά ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος στο τραπέζι της συνάντησης του Προέδρου με τις συντεχνίες, είναι: (1) Η νέα συμφωνία για την ΑΤΑ, καθώς ο συμβιβασμός που είχε προκύψει πέρσι λήγει τον Ιούνιο. (2) Η διαδικασία επικαιροποίησης της στρατηγικής για την απασχόληση ξένων εργαζομένων. (3) Η διεύρυνση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε περισσότερους κλάδους της οικονομίας. (4) Η αναθεώρηση του κατώτατου μισθού τον προσεχή Ιανουάριο, ο οποίος ωστόσο πρέπει να συμφωνηθεί ενωρίτερα. (5) Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.
Αναλυτικότερα:
• Σε σχέση με το θέμα της ΑΤΑ, οι συντεχνίες τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι καθίσταται άμεση η ανάγκη για πλήρη αποκατάσταση της, στη βάση της φιλοσοφίας της όπως ρητά αναφέρεται στη Μεταβατική Συμφωνία. Η επέκταση της ΑΤΑ με στόχο την παραχώρησή της στο σύνολο των εργαζομένων, αποτελεί βασική συνιστώσα για τη δικαιότερη, ποιοτικότερη και πιο αξιοπρεπή ρύθμιση της αγοράς εργασίας, στο πλαίσιο και της Ευρωπαϊκής προσπάθειας για διασύνδεση των μισθών με το κόστος ζωής, επισημαίνεται.
Παράλληλα, οι συντεχνίες δεν ευνοούν διασύνδεση της ΑΤΑ με την παραγωγικότητα, καθώς όπως υποστηρίζουν, δεν αποτελεί ούτε μισθό, ούτε μπόνους, αλλά αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών.
• Η επέκταση της εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων με στόχο την κάλυψη του συνόλου των εργαζομένων, στο πλαίσιο και της στρατηγικής που θα πρέπει να σχεδιαστεί για υλοποίηση του στόχου, όπως και της εφαρμογής της Οδηγίας για την επάρκεια των μισθών, θα βοηθήσει στη δημιουργία συνθηκών ποιοτικής και αξιοπρεπούς αναβάθμισης της αγοράς εργασίας και άρσης του αθέμιτου ανταγωνισμού.
• Σημαντική και επιβεβλημένη είναι η ουσιαστική βελτίωση του ύψους του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, διασυνδέοντάς τον με το κόστος ζωής, ενσωματώνοντας την ΑΤΑ και τις ώρες εργασίας. Η βελτίωση του, θα διασφαλίσει αφενός μεν, τα ελάχιστα επίπεδα αξιοπρεπούς εργασίας και αφετέρου, θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην προσπάθεια βελτίωσης των όρων που συνθέτουν τις συλλογικές συμβάσεις.
• Ολοκλήρωση και θετική κατάληξη του διαλόγου που θα οδηγήσει στην πραγματική και συνολική αναθεώρηση της Στρατηγικής για την Απασχόληση Εργαζομένων από Τρίτες Χώρες, στη βάση των πραγματικών αναγκών της αγοράς εργασίας, καθορίζοντας κριτήρια και διαδικασίες παρακολούθησης, και βέβαια με βασική προϋπόθεση την εφαρμογή συλλογικής σύμβασης, για όλο το προσωπικό.
• Τέλος, όσον αφορά στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, επισημαίνεται ότι τέτοιου είδους και έκτασης μεταρρύθμιση γίνεται κάθε 30-40 χρόνια και επομένως πρέπει να αγγίξει όλες τις παραμέτρους και όλους τους πυλώνες που την αφορούν ώστε να διασφαλιστεί ότι οι μετέπειτα γενιές θα είναι σε θέση να απολαμβάνουν αξιοπρεπή σύνταξη.