Η προσπάθεια για στήριξη και ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων περνά μέσα από τις διαδικασίες χρηματοδότησης τους. Το συγκεκριμένο κομμάτι αποτελεί σημείο κλειδί για την παραπέρα επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας.

Η κυβέρνηση επικεντρώνεται στο κομμάτι της ευκολότερης πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, καθώς και στην απλοποίηση των διαδικασιών με την καλύτερη αξιοποίηση της τεχνολογίας.
Πιο συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση, μέσω των υπουργείων Οικονομικών και Ενέργειας, προχωρεί τις διαδικασίες ώστε να εξευρεθούν λύσεις που θα βοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ειδικότερα στο κομμάτι που αφορά στη χρηματοδότηση.

Εθνικός Οργανισμός Ανάπτυξης

Αναλυτικότερα, η κυβέρνηση, μέσω του Υπουργείου Οικονομικών, προχωρεί στη σύσταση και λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Ανάπτυξης (National Promotion Agency). Στόχος του οργανισμού αυτού είναι η ενίσχυση και βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση για μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις, καθώς και σε αυτοεργοδοτούμενους. Ο οργανισμός αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2025, ωστόσο η χρηματοδότηση επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων αναμένεται να ξεκινήσει το 2026 και εφόσον εγκριθεί το σχετικό νομοσχέδιο από τη Βουλή.

Ο οργανισμός θα λάβει χρηματοδότηση από το κράτος ύψους €106.8 εκατ. περίπου, ενώ θα δανειστεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ποσό ύψους €59,5 εκατ. Το όλο έργο περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) Κύπρου.

Κρατικές χορηγίες και τράπεζες

Όπως γίνεται αντιληπτό, η προαναφερθείσα προσπάθεια κινείται σε ένα πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ωστόσο, καθώς οι ανάγκες των επιχειρήσεων τρέχουν και για να μπορέσει να επιλυθεί το πρόβλημα πριν είναι πολύ αργά, η κυβέρνηση κινείται σε ένα δεύτερο επίπεδο, μέσω του Υπουργείου Ενέργειας.
Το Υπουργείο ετοιμάζει κρατικά σχέδια χορηγιών, από τα οποία οι επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται να προκύπτει ένα διαδικαστικό μεν, σοβαρό δε πρόβλημα. Οι επιχειρήσεις, απευθυνόμενες στο υπουργείο, καλούνται να υποβάλουν τη βεβαίωση από την τράπεζα για τη χρηματοδότηση του έργου, προτού λάβουν την τελική έγκριση. Την ίδια ώρα, όμως, οι τράπεζες για να δώσουν τη χρηματοδότηση θέλουν να δουν την τελική έγκριση της αίτησης της επιχείρησης. Κάπου εκεί η διαδικασία σκαλώνει και ως εκ τούτου θα πρέπει να εξευρεθεί λύση.

Στην πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Ενέργειας με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε επί τάπητος και φαίνεται να δρομολογείται λύση. Μάλιστα, προς αυτή την κατεύθυνση ο υπουργός Ενέργειας αναμένεται να απευθυνθεί στα τραπεζικά ιδρύματα.
Ειδικότερα, από πλευράς ΑΚΕΛ σημειώνεται ότι σε σχέση με την πρόταση του κόμματος για παραχώρηση από το Υπουργείο «πρόθεσης εξέτασης έγκρισης χρηματοδότησης» ώστε να διευκολυνθεί η εξασφάλιση πρόσθετης χρηματοδότησης από τράπεζες, ο κ. Παπαναστασίου ανάφερε ότι μετά τη δημόσια τοποθέτηση του ΑΚΕΛ, αλλά και τη συνάντηση με την ΠΟΒΕΚ, έχει συμφωνηθεί να ξεκινήσουν επαφές με τραπεζικά ιδρύματα, ώστε μέρος της δυνητικής επιδότησης να μπαίνει σε ειδικό λογαριασμό στο όνομα της επιχείρησης με δέσμευση να εκταμιεύεται εφόσον εγκριθεί η συνολική χρηματοδότηση του έργου.

Άλλα τέσσερα μέτρα

Πέραν των πιο πάνω, κατά τη συνάντηση ΑΚΕΛ και υπουργού Ενέργειας υπήρξε ταύτιση απόψεων σε άλλα τέσσερα σημεία.
(1) Αναφορικά με την αύξηση της έντασης της χορηγίας για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, έγινε αποδεκτή η εισήγηση του κόμματος για στοχευμένη αύξηση της έντασης μέχρι και 80% από 40-50% που είναι σήμερα. Η εκτίμηση του μεγέθους για κάθε επιχείρηση θα γίνεται στη βάση των δεδομένων των Κοινωνικών Ασφαλίσεων και θα αφορά πολύ μικρές επιχειρήσεις που εργοδοτούν μέχρι 9 άτομα.
(2) Αναφορικά με την εισήγηση για απλοποίηση των διαδικασιών κατά την αίτηση, γίνεται αποδεκτή η χρήση του ΗΕ της εταιρείας για σκοπούς άμεσης ταυτοποίησης στοιχείων της εταιρείας με διάφορες υπηρεσίες του Κράτους (Τμήμα Φορολογίας, Κοινωνικές. Ασφαλίσεις κ.α). Ζητήθηκε ωστόσο χρόνος ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις για τα ψηφιακά θέματα που άπτονται της πρακτικής αυτής.
(3) Αναφορικά με την εισήγηση για δημιουργία Help Desk, ο υπουργός και οι συνεργάτες του αναφέρθηκαν στην ανασύνταξη του υπουργείου που αναμένεται να γίνει μέσα στο επόμενο διάστημα και πρόθεση είναι να ρυθμιστεί και αυτή η πρόταση.
(4) Γίνεται επίσης σκέψη για συνεργασία με ΟΕΒ, ΚΕΒΕ και ΠΟΒΕΚ ώστε να καθοριστεί συγκεκριμένο άτομο από κάθε οργάνωση στο οποίο θα γίνεται εκπαίδευση για κάθε σχέδιο για να μπορεί με τη σειρά του να δίνει πληροφορίες στους ενδιαφερόμενους αιτητές.