Μήνας εξελίξεων ο Φεβρουάριος όσον αφορά στην υλοποίηση της εφαρμογής του e-kalathi. Όπως είναι γνωστό, η συγκεκριμένη εφαρμογή επρόκειτο να τεθεί σε λειτουργία περί τα τέλη Δεκεμβρίου, ωστόσο κρίθηκε αναγκαίο να δοθεί παράταση, ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι να είναι πλήρως έτοιμοι για το συγκεκριμένο εγχείρημα.
Όπως πληροφορούμαστε, την ερχόμενη Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή παρουσίαση του e-kalathi. Η ανάδοχος εταιρεία, οι υπεραγορές και η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εμπορίου θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις και θα δουν σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση του εν λόγω εγχειρήματος. Αφού ολοκληρωθεί η παρουσίαση, θα ακολουθήσει στις 10 Φεβρουαρίου η έναρξη της λειτουργίας του e kalathi σε εικονικό περιβάλλον. Θα λειτουργεί δηλαδή εσωτερικά, με τις υπεραγορές και εικονικούς καταναλωτές, τοΝ ρόλο των οποίων θα κληθούν να παίξουν λειτουργοί της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή.
Αυτό θα γίνει για διάστημα 10 ημερών και θα ολοκληρωθεί στις 20 Φεβρουαρίου. Στο διάστημα αυτό, θα διαπιστωθούν τυχόν προβλήματα και ελλείψεις, ώστε να διορθωθούν έγκαιρα, με απώτερο στόχο το e kalathi να δοθεί στο κοινό τις πρώτες μέρες του Μαρτίου με τις αρχικές σκέψεις να γίνονται για τις 3 ή 4 του μήνα.
Τότε, θα είναι έτοιμο και το Υπουργείο Εμπορίου, ώστε να εκδώσει το σχετικό διάταγμα, ενώ πιθανότατα θα είναι έτοιμη και η εφαρμογή (application) για το e kalathi. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πιο πιθανό, η εφαρμογή να λειτουργήσει άμεσα για συσκευές android, ενώ για ios ίσως υπάρξει κάποια καθυστέρηση, λόγω των διαδικασιών που απαιτούνται να γίνουν με αυτή την πλατφόρμα. Οι ενδείξεις που υπάρχουν είναι ότι αυτή τη φορά όλα θα είναι έτοιμα εντός των χρονοδιαγραμμάτων, ώστε να δοθεί το συγκεκριμένο εργαλείο στους καταναλωτές για να τους βοηθήσει στις αγορές τους. Ήδη, οι πληροφορίες, αναφέρουν ότι μεταξύ των υπεραγορών έχει ξεκινήσει ένας άτυπος ανταγωνισμός, ώστε να μειωθούν οι τιμές για τα προϊόντα που θα βρίσκονται σε πρώτη φάση στο e kalathi.
Υπενθυμίζεται ότι στο e-kalathi θα περιληφθούν αρχικά 480 προϊόντα, ενώ στη συνέχεια, αυτά θα αυξάνονται σταδιακά. Γύρω στις 20 με 22 υπεραγορές θα έχουν την υποχρέωση να ανατροφοδοτούν το σύστημα καθημερινά με τις τιμές των προϊόντων τους. Τη συγκεκριμένη υποχρέωση θα έχουν οι υπεραγορές με ετήσιο κύκλο εργασιών πάνω από €5 εκατ. Παράλληλα, όλα τα προϊόντα που θα περιλαμβάνονται στο e-καλάθι και για τα οποία θα γίνεται σύγκριση τιμών θα πρέπει να έχουν τον ίδιο γραμμικό κώδικα (barcode).
Αύξηση στο λιανικό εμπόριο
Στο μεταξύ, χθες, η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του Δείκτη αξίας και όγκου κύκλου εργασιών λιανικού εμπορίου για το 2024. Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Αξίας Κύκλου Εργασιών Λιανικού Εμπορίου αυξήθηκε τον Δεκέμβριο 2024 κατά 5,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Κατά τον ίδιο μήνα, ο Δείκτης Όγκου Κύκλου Εργασιών Λιανικού Εμπορίου αυξήθηκε κατά 3,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.
Για την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2024, ο Δείκτης Αξίας υπολογίζεται ότι σημείωσε αύξηση 5,4% και ο Δείκτης Όγκου αύξηση 4,3% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023. Μιλώντας στον «Φ» ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ Μάριος Αντωνίου, σημείωσε ότι η άνοδος της αξίας του κύκλου εργασιών ήταν αναμενόμενη λόγω της αύξησης των τιμών. Ωστόσο, το σημαντικό στοιχείο είναι η αύξηση του όγκου στο δείκτη κύκλου εργασιών. Αυτό, σημείωσε, δείχνει ότι η αγορά μεγαλώνει και σε αυτό φαίνεται να συμβάλλουν σημαντικά οι ξένοι, οι οποίοι βρίσκονται πλέον στην Κύπρο και ενισχύουν την πίτα στο λιανεμπόριο.