Η συζήτηση των προτάσεων νόμου για τις πολλαπλές συντάξεις και τα ωφελήματα κρατικών αξιωματούχων και βουλευτών μετά την αποχώρησή τους συνεχίζεται, την ώρα που η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να επαναφέρει την πρόταση της για παροχή εφάπαξ, αντί σύνταξης.
Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, η συζήτηση για τις πολλαπλές συντάξεις θα συνεχιστεί σε τρία επίπεδα. Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, στη σύσκεψη Αρχηγών και στο Υπουργείο Οικονομικών, που ετοίμασε νομοσχέδιο για το εφάπαξ. Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών συνεδρίασε χθες για άλλη μια φορά, με τον «Φ» να ενημερώνεται πως προκύπτουν εξελίξεις μετά από αποφάσεις των κομματικών αρχηγών.
Θέλουν μία πρόταση οι Αρχηγοί
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», στη Σύσκεψη Αρχηγών που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα αποφασίστηκε όπως οι 12 προτάσεις νόμου από βουλευτές, που βρίσκονται ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, συγκεραστούν σε μια νέα διαμορφωμένη πρόταση, που θα οδηγηθεί εντός Φεβρουαρίου προς ψήφιση στην Ολομέλεια, υπό την προϋπόθεση όμως πως όσα θα προβλέπονται σε αυτή δεν θα αντιμετωπίζουν νομικά και συνταγματικά ζητήματα και θα οδηγήσουν προς νόμιμη διευθέτηση του θέματος.
Αυτή θα είναι μια διαδικασία που θα συζητηθεί ξανά και θα αποφασιστεί σε επόμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μας, στη σύσκεψη Αρχηγών την περασμένη εβδομάδα λέχθηκε πως η πρόταση που θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια πρέπει να προβλέπει μια σύνταξη και κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων, όπως επίσης και ρύθμιση της συνταξιοδότησης στο 65ο έτος, αντί στο 60ο. Πρόταση, όμως, που όπως φαίνεται πως δεν θα αγγίζει υφιστάμενους αξιωματούχους και βουλευτές, αφού κάτι τέτοιο κρίνεται –σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία– ως αντισυνταγματικό.
Παράλληλα, στην αρμόδια επιτροπή θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για τις 12 προτάσεις νόμου που έχουν κατατεθεί από βουλευτές, χωρίς να επηρεάζονται από τις αποφάσεις της σύσκεψης Αρχηγών, κι ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση ετοιμάζει το δικό της νομοσχέδιο.
Αν και η χθεσινή συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών διεξήχθη σε κλειστή συνεδρία, όπως πληροφορείται ο «Φ» αποφασίστηκε από τα μέλη της Επιτροπής όπως το ζήτημα ξανασυζητηθεί σε δύο εβδομάδες, με την παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, Μάκη Κεραυνού.
Επανέρχεται το εφάπαξ
Όπως είχε γράψει και ο «Φ» σε προηγούμενο του ρεπορτάζ, ο Μάκης Κεραυνός αναμένεται πως θα επανέλθει με την πρόταση του για καταβολή εφάπαξ ποσού αντί σύνταξης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την αναθεωρημένη πρόταση της Κυβέρνησης, η σύνταξη για κρατικό αξίωμα καταργείται και ως αντιστάθμισμα θα παραχωρείται αυξημένο φιλοδώρημα που θα λαμβάνουν κρατικοί αξιωματούχοι και βουλευτές κατά τη λήξη της θητείας τους.
Σε προηγούμενες δηλώσεις του στον «Φ», ο Υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως η πρόταση της κυβέρνησης αποτελεί την μόνη νόμιμη λύση για το ζήτημα. Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης πως η κυβέρνηση αναμένεται πως δεν θα επανέλθει με το νομοσχέδιο που προέβλεπε οικειοθελή αποποίηση της σύνταξης, καθώς κρίθηκε πως αντιμετωπίζει συνταγματικά και νομικά ζητήματα.
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, έχει συζητήσει και βρίσκεται σε επικοινωνία με τα κόμματα της συγκυβέρνησης για τις προθέσεις της κυβέρνησης και τις πρόνοιες του νέου νομοσχεδίου που θα αφορά τις πολλαπλές συντάξεις.
Για υφιστάμενους αξιωματούχους
Ένα από τα βασικά προβλήματα που αναφύονται κατά τη συζήτηση του θέματος είναι οι ρυθμίσεις που θα αφορούν υφιστάμενους αξιωματούχους, λόγω και του προηγούμενου που προκύπτει από δικαστικές αποφάσεις προηγούμενων ετών.
Ειδικότερα, όσον αφορά τη ρύθμιση για αφυπηρέτηση κρατικών αξιωματούχων και βουλευτών στο 65ο έτος αντί στο 60ο έτος που ισχύει σήμερα, φαίνεται πως δεν μπορεί να ρυθμιστεί για τους υφιστάμενους αξιωματούχους, αλλά για όσους θα αναλάβουν αξίωμα μετά την έναρξη ισχύς του νόμου. Ανάλογα ζητήματα ωστόσο προκύπτουν και στις υπόλοιπες ρυθμίσεις για τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα αξιωματούχων, αφού δύσκολα θα μπορούν να εφαρμοστούν σε όσους τα έχουν ήδη «κλειδώσει».
Να σημειωθεί, εξάλλου, πως το προηγούμενο διάστημα η Βουλή, αν και τόνιζε πως θέλει να προχωρήσει άμεσα με τη λύση του θέματος, ώστε να προλάβει τις περσινές εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να αποφύγει νέα κεκτημένα που θα αποκτούσαν οι νέοι Δήμαρχοι, εντούτοις όχι μόνο δεν πρόλαβε τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά μάλιστα φτάσαμε εντός Φεβρουαρίου 2025 και ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί τι και πότε θα οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας.