Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Κύπρου για την ελλιπή ενσωμάτωση κρίσιμων ευρωπαϊκών οδηγιών στο εθνικό της δίκαιο. Οι παραβάσεις αφορούν το περιβάλλον, την οικονομία και τη δικαιοσύνη, με την Κύπρο να αντιμετωπίζει προειδοποιητικές επιστολές και ενδεχόμενες κυρώσεις.
Καθυστερήσεις στη μεταφορά της οδηγίας για τους ατμοσφαιρικούς ρύπους Η Κύπρος βρίσκεται μεταξύ των χωρών που δεν έχουν μεταφέρει πλήρως στο εθνικό τους δίκαιο την οδηγία (ΕΕ) 2024/299, η οποία αφορά την υποβολή εκθέσεων για τις εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων. Η οδηγία αυτή διασφαλίζει ότι τα δεδομένα που συλλέγονται από τα κράτη μέλη ευθυγραμμίζονται με τις διεθνείς υποχρεώσεις της ΕΕ. Η Κύπρος έχει προθεσμία δύο μηνών να συμμορφωθεί, αλλιώς η Επιτροπή ενδέχεται να κλιμακώσει τη διαδικασία με αιτιολογημένη γνώμη.
Παραβίαση της οδηγίας RoHS για τις επικίνδυνες ουσίες Η Κύπρος κατηγορείται επίσης για μη συμμόρφωση με την οδηγία (ΕΕ) 2024/1416, η οποία τροποποιεί τη νομοθεσία για τον περιορισμό επικίνδυνων ουσιών στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό (οδηγία RoHS). Η μη έγκαιρη μεταφορά της οδηγίας θέτει σε κίνδυνο την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, καθώς καθυστερεί τη μείωση της χρήσης του καδμίου σε συγκεκριμένες εφαρμογές LED. Η Κύπρος έχει προθεσμία δύο μηνών να συμμορφωθεί, διαφορετικά κινδυνεύει με περαιτέρω νομικές ενέργειες.
Ανεκτέλεστη οδηγία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις Η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Κύπρο για τη μη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας (ΕΕ) 2023/2775, που αφορά τις προσαρμογές των κριτηρίων μεγέθους των επιχειρήσεων λόγω πληθωρισμού. Η οδηγία προστατεύει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από επιπλέον διοικητικό βάρος, όμως η καθυστέρηση της Κύπρου μπορεί να πλήξει την ανταγωνιστικότητα των κυπριακών επιχειρήσεων.
Καθυστέρηση στη μεταφορά της οδηγίας για την ανταλλαγή πληροφοριών επιβολής του νόμου Η Κύπρος περιλαμβάνεται επίσης στη λίστα των κρατών που δεν έχουν ενσωματώσει πλήρως την οδηγία (ΕΕ) 2023/977, η οποία βελτιώνει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου στην ΕΕ. Αυτή η καθυστέρηση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.
Προβλήματα στην έκδοση προσωρινών ταξιδιωτικών εγγράφων Τέλος, η Επιτροπή κάλεσε την Κύπρο να συμμορφωθεί με την οδηγία (ΕΕ) 2019/997, η οποία καθορίζει ένα ενιαίο προσωρινό ταξιδιωτικό έγγραφο για Ευρωπαίους πολίτες που έχουν χάσει το διαβατήριό τους στο εξωτερικό. Η μη συμμόρφωση της Κύπρου ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στους Ευρωπαίους πολίτες που διαμένουν ή ταξιδεύουν στη χώρα.
Η Κύπρος έχει προθεσμία δύο μηνών να συμμορφωθεί με όλες τις ανωτέρω οδηγίες. Αν δεν απαντήσει επαρκώς, η Επιτροπή μπορεί να προχωρήσει σε επόμενα στάδια της διαδικασίας επί παραβάσει, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στο Δικαστήριο της ΕΕ.