Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε στις συνδικαλιστικές οργανώσεις η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας περί «συνεργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να προωθηθεί ο εκσυγχρονισμός της ΑΤΑ».

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της ομιλίας του για την παρουσίαση του ετήσιου προγραμματισμού για το 2025, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, θα προωθηθεί ο εκσυγχρονισμός της ΑΤΑ, θα διευρυνθεί ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων, αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού και αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας. Επιπλέον, υλοποιείται Σχέδιο ένταξης στην αγορά εργασίας των ληπτών Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος».

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εδώ και καιρό ακούνε τα περί διασύνδεσης της ΑΤΑ με την παραγωγικότητα και υποστηρίζουν ότι πρόκειται για προσπάθεια κουτσουρέματος του θεσμού, καθώς για τις ίδιες ο τιμάριθμος δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε αύξηση μισθού ούτε και μπόνους για αυξημένη παραγωγικότητα.

Οι θέσεις Κεραυνού

Ωστόσο, τη θέση περί διασύνδεσης της ΑΤΑ με την παραγωγικότητα φαίνεται να ασπάζεται ευρύτερα η Κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο του ΚΕΒΕ Σταύρο Σταύρου, ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός επανέλαβε τη γνωστή, όπως ανέφερε, θέση ότι η ΑΤΑ πρέπει πλέον να συνδεθεί με την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, καθώς και άλλες πτυχές που θα πρέπει να εξεταστούν.

Η δήλωση αυτή είχε προκαλέσει την αντίδραση των συντεχνιών, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να επανέλθει με διευκρινιστική δήλωση ο υπουργός Οικονομικών. Μεταξύ άλλων είχε αναφέρει: «Ως Υπουργός Οικονομικών υποστηρίζω τον θεσμό της ΑΤΑ και οι συγκεκριμένες συντεχνίες οι οποίες εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νόημα των δηλώσεών μου θα έπρεπε να το γνωρίζουν καλά, καθώς σε εκδήλωση των συντεχνιών με αντικείμενο το θεσμό της ΑΤΑ πριν την υπουργοποιησή μου, όπου μου έκαναν την τιμή να είμαι ο κύριος ομιλητής, οι θέσεις και οι απόψεις που παρέθεσα στην ομιλία μου ήταν ξεκάθαρες υπέρ του θεσμού της ΑΤΑ. Παράλληλα, τονίζω με κατηγορηματικό τρόπο ότι, ως Υπουργός Οικονομικών δεν ταυτίζομαι με καμία πλευρά στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης για την εφαρμογή και λειτουργία του θεσμού πάρα μόνον με τα συμφέροντα του κυπριακού λαού τα οποία κατοχυρώνονται μόνο μέσα στο πλαίσιο μιας υγιούς και ανταγωνιστικής οικονομίας».

Η μεταβατική συμφωνία για την ΑΤΑ, η οποία είχε επιτευχθεί το 2023, προνοούσε ότι: «Ανανεώνεται η Μεταβατική Συμφωνία για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή του 2017, η οποία ανανεώθηκε το 2020, και το ποσοστό καταβολής της ΑΤΑ αυξάνεται στο 66.7%, ενώ η καταβολή σύμφωνα με το επαυξημένο ποσοστό θα ισχύσει από τον Ιούνιο του 2023 και ο Κοινωνικός Διάλογος για την κατάληξη σε ολοκληρωμένη και μόνιμη συμφωνία θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2025».

«Ούτε αύξηση, ούτε μποναμάς – Μία η φιλοσοφία»

Σε προ ημερών άρθρο του, ο οικονομολόγος/δημοσιογράφος και πρώην υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομικών Μελετών της ΣΕΚ Χρίστος Καρύδης, ανέφερε ότι η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) δεν είναι ούτε αύξηση μισθού, ούτε μποναμάς. Η ΑΤΑ αποτελεί έναν αμυντικό μηχανισμό, που εκ των υστέρων και με καθυστέρηση ενός έτους αποκαθιστά την αγοραστική αξία των μισθών από τη διάβρωση που υφίστανται λόγω πληθωρισμού. Και, μάλιστα, η αποκατάσταση αυτή τα τελευταία χρόνια (2018-2023) δεν γίνεται πλήρως αλλά μερικώς, πρώτα στο 50% του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και αργότερα στο 66.7% του Δείκτη.

Όπως προσθέτει ο κ. Καρύδης, στη μεταβατική συμφωνία που είχαν αποδεχθεί οι κοινωνικοί εταίροι, γινόταν λόγος για επαναφορά της ΑΤΑ στη βάση της φιλοσοφίας της. «Και η φιλοσοφία είναι μόνο μία: Αποκατάσταση της αγοραστικής αξίας των μισθών από τη διάβρωση τους λόγω πληθωρισμού. Τίποτα περισσότερο και τίποτε λιγότερο», σημειώνει.