Μεταξύ των χθεσινοβραδινών εξαγγελιών του Προέδρου της Δημοκρατίας για πολιτικές που θα υλοποιηθούν μέσα στο 2025 ξεχωρίζει και η απόφαση της Κυβέρνησης για «διεύρυνση των δικαιούχων επιδόματος τέκνου, καλύπτοντας ολόκληρη τη Μεσαία Τάξη».
Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, «με τη διεύρυνση εντάσσουμε επιπλέον 16.000 παιδιά στους δικαιούχους επιδόματος, τα οποία αυτόματα επωφελούνται και από το Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών με επιδότηση μέχρι και 80% των διδάκτρων των βρεφονηπιακών σταθμών». Ο κ. Χριστοδουλίδης ενέταξε την πιο πάνω απόφαση στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού της κοινωνικής επιδοματικής πολιτικής.
Σημαντική κρίνεται και η εξαγελλία μέτρων για απάμβλυνση του στεγαστικού προβλήματος. Ο Πρόεδρος ανακοίνωσε την προώθηση υλοποίησης Νέου Σχεδίου Διάθεσης Οικοπέδων σε κοινότητες, στο 25% της αξίας τους και αναθεωρημένου Σχεδίου για Νέους κάτω των 41 ετών, με στήριξη μέχρι και 50.000 ευρώ.
Ο προϋπολογισμός, είπε, για την αντιμετώπιση του στεγαστικού θα ανέλθει πέραν των 75 εκατομμυρίων ευρώ μέσα στο 2025. Περιλαμβάνεται και αναθεώρηση των στεγαστικών σχεδίων της Υπηρεσίας Μέριμνας, προς όφελος περισσότερων νεαρών εκτοπισθέντων. «Για να επωφεληθούν ιδιαίτερα οι νεαροί εκτοπισθέντες μας», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, «ανακοινώνω σήμερα αυξημένη χορηγία της τάξης του 20% σε όλα τα στεγαστικά σχέδια που καλύπτουν την ύπαιθρο, τις ορεινές, ακριτικές και μειονεκτικές περιοχές».
Φωτοβολταϊκά για μικρές επιχειρήσεις
Για τα ενεργειακά, ανέφερε ότι θα προωθηθεί άμεσα η αξιοποίηση της τεχνολογίας των συστημάτων Αποθήκευσης Ενέργειας για περαιτέρω διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. «Σε αυτό το πλαίσιο, αλλά και για μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, προκηρύσσουμε νέα Σχέδια Χορηγιών για αποθήκευση ενέργειας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, παρουσιάζουμε νέο Σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για Όλους» ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις και ολοκληρώνουμε το άνοιγμα της ανταγωνιστικής αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος», είπε επί του θέματος ο Πρόεδρος.
Για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι θα γίνουν τουλάχιστον δύο νέες γεωτρήσεις στους στόχους «Ηλέκτρα» και «Πήγασος» μέσα στο 2025, «ενώ στις 17 Φεβρουαρίου μεταβαίνω στην Αίγυπτο για Υπογραφή Συμφωνιών για την εμπορική αξιοποίηση του φυσικού αερίου των κοιτασμάτων «Κρόνος» και «Αφροδίτη».
Φορολογική μεταρρύθμιση
Κατά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «η φετινή χρονιά αποτελεί σταθμό για τον Φορολογικό Μετασχηματισμό, ο οποίος θα τεθεί εντός Φεβρουαρίου σε διαβούλευση. Με αυτή τη μεταρρύθμιση, ενισχύουμε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και στηρίζουμε την ανάπτυξη των κυπριακών επιχειρήσεων. Για τα νοικοκυριά, οι φοροαπαλλαγές θα ενισχύουν ουσιαστικά τη Μεσαία Τάξη και θα συμβάλουν, ανάμεσα σε άλλα, στην αντιμετώπιση του Στεγαστικού και τη μεγάλη πρόκληση του Δημογραφικού. Για τις Κυπριακές Επιχειρήσεις, μειώνουμε τις φορολογικές επιβαρύνσεις, με στόχο να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές».
Είπε ακόμα ότι «το 2025 δρομολογούμε επίσης τη Συνταξιοδοτική Μεταρρύθμιση, με βασικό στόχο και επιδίωξη τη διασφάλιση αξιοπρεπών συντάξεων. Την ίδια στιγμή, εκσυγχρονίζουμε την επενδυτική πολιτική του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενισχύουμε τον θεσμό των επαγγελματικών συντάξεων, ιδιαίτερα για τον ιδιωτικό τομέα και αναβαθμίζουμε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης».
Τέλος, ανακοίνωσε πως «11 χρόνια μετά, με σοβαρότητα και σχεδιασμό, η Κυβέρνησή μας αποκαθιστά την Κοινωνική Δικαιοσύνη του κουρέματος του 2013. Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025, αρχίζει η καταβολή αποπληρωμής για τους κουρεμένους καταθέτες και κατόχους αξιογράφων». Στο σημείο αυτό οι παρεβρισκόμενοι χειροκρότησαν.
Ένταξη ληπτών ΕΕΕ στην αγορά εργασίας
Σε σχέση με την αγορά εργασίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι μέσα στο 2025 «υλοποιούμε σχέδιο ένταξης στην αγορά εργασίας των ληπτών Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Υπενθυμίζω ότι, ήδη σε συνέχεια του Προγράμματος Κοινωνικής Παρέμβασης, μέσα στο 2024, πέραν των 2.000 δικαιούχων εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας ή παραπέμφθηκαν σε προγράμματα κατάρτισης».
Εκτίμησε δε, ότι με δεδομένο ότι «για πρώτη φορά από το 2009 προβλέπονται συνθήκες πλήρους απασχόλησης, ποσοστό ανεργίας, δηλαδή, κάτω από το 5%, τα δεδομένα οδηγούν σε αύξηση των μισθών, πλήρη αξιοποίηση του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού και αύξηση των νέων θέσεων εργασίας. Την ίδια στιγμή, διασφαλίζουμε τη στελέχωση της αγοράς εργασίας ανάλογα με τις επιπρόσθετες ανάγκες, αξιοποιώντας εργαζόμενους και από το εξωτερικό».
Διαβεβαίωσε ακόμα ότι «σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, εκσυγχρονίζουμε την ΑΤΑ, διευρύνουμε τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων, αναπροσαρμόζουμε τον κατώτατο μισθό και αντιμετωπίζουμε την αδήλωτη εργασία».