Θετικές εξελίξεις για τους δημόσιους υπαλλήλους: Δύο πάγια αιτήματα που έθεταν επιτακτικά εδώ και αρκετό καιρό ικανοποιήθηκαν από την Κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, αίρεται το πάγωμα θέσεων πρώτου διορισμού στο Δημόσιο και παράλληλα επανέρχονται οι υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ και είχε αποκόψει η Βουλή.
Και για τα δύο ζητήματα ετοιμάζονται νομοθετήματα από το Υπουργείο Οικονομικών.

Ανοίγουν όλες οι θέσεις

Το Μάιο του 2022 η προηγούμενη Κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ και ΠΕΟ για κατάργηση των περιορισμών στις προσλήψεις. Ακολούθως, εγκρίθηκε από τη Βουλή πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, με την οποία είχε αρθεί η απαγόρευση στην πλήρωση κενών θέσεων προαγωγής.

Ωστόσο, η συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων απαιτούσε την εφαρμογή της συμφωνίας για πλήρη κατάργηση των περιορισμών σε όλες στις θέσεις στο Δημόσιο. Η προηγούμενη Κυβέρνηση κατέθεσε σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο αποσύρθηκε.

ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ και ΠΕΟ απέστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατία Νίκο Χριστοδουλίδη, υποστηρίζοντας πως η συγκεκριμένη διαδικασία δημιουργεί αχρείαστη γραφειοκρατία και διοικητικό φόρτο. Επίσης, ανέφεραν πως το πάγωμα στις προσλήψεις προκαλεί δυσλειτουργία στο Δημόσιο, καθώς δεν πληρώνονταν άμεσα οι θέσεις, με αποτέλεσμα πολλές υπηρεσίες να είναι υποστελεχωμένες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το θέμα έθεσε η ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ στη διάρκεια συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια ακολούθησε συμφωνία με τον Υπουργό Οικονομικών, η οποία θα αποτυπωθεί σε νομοσχέδιο. Μόλις ολοκληρωθεί το κείμενο του νομοσχέδιου θα σταλθεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο. Στη συνέχεια το νομοσχέδιο θα τεθεί προς έγκριση στο Υπουργικό και θα κατατεθεί στη Βουλή.

Χωρίς πρόσθετο κόστος

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Στράτης Ματθαίου, μιλώντας στον «Φ», εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συμφωνία. Όπως είπε, η άρση της παγοποίησης των θέσεων πρώτου διορισμού τερματίζει μια γραφειοκρατική διαδικασία για το κοινοβουλευτικό σώμα. «Οι θέσεις αυτές περιλαμβάνονται στον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό και συνεπώς εξετάζονται και εγκρίνονται από τους βουλευτές κατά την ψήφιση του ετήσιου προϋπολογισμού» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, σημείωσε πως η εκ των υστέρων διαδικασία της συζήτησής τους στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών αποτελεί τυπική διαδικασία που αποβαίνει εις βάρος της εύρυθμης λειτουργίας του Σώματος, αφού οι βουλευτές καλούνται να εξετάσουν το ίδιο θέμα εις διπλούν. «Για παράδειγμα, εντός των ημερών θα υποβληθεί στην Επιτροπή Οικονομικών μεγάλος αριθμός θέσεων για αποπαγοποίηση. Πρόκειται για θέσεις, οι οποίες εξετάστηκαν και εγκρίθηκαν πριν μόλις μία διμηνία με την ψήφιση του Προϋπολογισμού για το 2025. Ουσιαστικά θα γίνει διπλή δουλειά για το ίδιο θέμα» τόνισε.

Υπέδειξε, παράλληλα πως πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία, που επηρεάζει τη λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας, καθώς όπως υποστήριξε η καθυστέρηση που παρατηρείται στην πλήρωση των θέσεων και συνεπώς στην ενίσχυση των δομών των Τμημάτων/Υπηρεσιών επενεργεί αρνητικά στην ομαλή διεκπεραίωση του υπηρεσιακού τους έργου. Σύμφωνα με τον κ. Ματθαίου, με τη νέα ρύθμιση δεν θα υπάρξει πρόσθετο κόστος για το κράτος, καθώς έχουν ήδη περιληφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό.

Η ιατροφαρμακευτική κάλυψη

Αναφορικά με την επαναφορά των υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης πέραν αυτών που προσφέρει το ΓεΣΥ, ετοιμάστηκαν σχετικοί κανονισμοί, οι οποίοι θα τεθούν προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 5 Φεβρουαρίου. Το συγκεκριμένο ωφέλημα είχε αποκόψει αιφνιδιαστικά η Ολομέλεια της Βουλής και η απόφαση τέθηκε σε εφαρμογή από τον περασμένο Ιούλιο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα για κάποιους εργαζόμενους και συνταξιούχους του Δημοσίου να τερματιστούν οι υπηρεσίες που λάμβαναν.

Αφορούσαν κυρίως οδοντιατρικές υπηρεσίες που παρέχουν τα κρατικά νοσηλευτήρια, συμπληρώματα διατροφής για τους ηλικιωμένους αλλά και κάποιες εξιδεικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις. Λόγω της διακοπής των ωφελημάτων υπήρξαν πολλές αντιδράσεις, κυρίως σε σχέση με τον τερματισμό της παραχώρησης συμπληρωμάτων διατροφής προς τους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς τα συγκεκριμένα σκευάσματα κοστίζουν ακριβά. Αξίζει να σημειωθεί, πως, παρά το τερματισμό κάποιες κατηγορίες κυβερνητικών υπαλλήλων σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, όπως είναι οι αστυνομικοί και οι εκπαιδευτικοί καθώς και συνταξιούχοι, συνέχισαν να επωφελούνταν του μέτρου καθώς καλύπτονταν από άλλη νομοθεσία. Επωφελούνται επίσης και πολλοί πολίτες που δεν υπηρέτησαν ή δεν υπηρετούν στο Δημόσιο.

Η ΠΑΣΥΔΥ προχώρησε σε διαβήματα στην Προέδρο της Βουλή μετά τον τερματισμό του μέτρου. Παράλληλα, προώθησε επιστολές στον υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας να υπάρξει ίση μεταχείριση μεταξύ των εργαζόμενων και των συνταξιούχων. Μάλιστα, είχαν προειδοποιήσει και με δυναμικά μέτρα αντίδραση . Τέλος η συντεχνία είχε συναντήσεις καιμε τον ΟΣΑΚ για το θέμα, αφού πολλοί χρόνιοι ασθενείς εν ενεργεία και συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν απευθυνθεί και στον ΟΣΑΚ για το θέμα.

«Διορθώνεται η αδικία»

Σε δηλώσεις του στον «Φ», ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ ανέφερε πως η αποκατάσταση του δικαιώματος σε συμπληρωματική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη διορθώνει μια άδικη απόφαση, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την επαναφορά του ωφελήματος. Όπως είπε, πρόκειται περί σοβαρού ζητήματος που επηρεάζει καθοριστικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

«Η απόφαση αυτή (της Βουλής) στερείται ορθολογικής βάσης και χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ότι οι υπόλοιποι χρόνιοι ασθενείς, ανεξαρτήτως εισοδήματος, συνεχίζουν να δικαιούνται τη λήψη δωρεάν υπηρεσιών ή/και φαρμάκων από τα κρατικά νοσηλευτήρια που σχετίζονται με την ασθένεια τους και δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ, ενώ οι χρόνιοι ασθενείς που υποφέρουν από την ίδια πάθηση και είναι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι ή συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι και τα μέλη των οικογενειών τους, ανεξαρτήτως των εισοδημάτων τους, έχουν χάσει αυτό το δικαίωμα» συμπλήρωσε.