Μέσω των περιοδικών περικοπών ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ επιτυγχάνεται η διαχείριση της πλεονάζουσας παραγωγής και «η διασφάλιση της ευστάθειας και της αξιόπιστης λειτουργίας του Ηλεκτρικού Συστήματος της Κύπρου», τονίζει ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ), αναφέροντας παράλληλα πως κατανοεί πλήρως τις ανησυχίες του κοινού σχετικά με τις περικοπές που παρατηρούνται κατά περιόδους στην παραγωγή των φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Αναφέρει επίσης ότι από προκαταρκτικές εκτιμήσεις οι περικοπές στα πιο πάνω συστήματα δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το 5% της δυνητικής παραγωγής των ΦΒ συστημάτων κατά το 2025.
Οι περικοπές, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΣΜΚ, συμβαίνουν «σε περιόδους με ιδιαίτερα χαμηλή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες καθώς και σε περιόδους που δεν χρησιμοποιούνται τα συστήματα ψύξης και θέρμανσης, λόγω καιρικών συνθηκών».

Επίσης, ο ΔΣΜΚ αναφέρει ότι η ανάγκη για τέτοιες περικοπές δεν είναι φαινόμενο που συμβαίνει μόνο στην Κύπρο και προσθέτει πως «ακόμη και σε χώρες με πιο ανεπτυγμένα και διασυνδεδεμένα ηλεκτρικά συστήματα στην Ευρώπη, εφαρμόζονται αντίστοιχα μέτρα για τη διαχείριση της παραγωγής από ΑΠΕ».

«Αυτό από μόνο του δείχνει την ανάγκη για αλλαγές στον παραδοσιακό τρόπο διαχείρισης του ηλεκτρικού συστήματος, με έξυπνα συστήματα διαχείρισής του», αναφέρει και προσθέτει ότι «τα συστήματα αυτά είναι ακόμα σε στάδιο έρευνας ή πιλοτικής εφαρμογής και οι όποιες νέες τεχνολογίες πρέπει να αξιολογηθούν λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιάζουσες συνθήκες στης Κύπρου».

Σε σχέση με το 2025, ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου αναφέρει ότι έγινε περικοπή έξι φορές στα μικρά εμπορικά και οικιακά φωτοβολταϊκά Συστήματα και προσθέτει ότι «ο αριθμός αυτός μπορούμε να πούμε ότι οφείλεται στον ήπιο χειμώνα και την παρατεταμένη καλοκαιρία του Ιανουαρίου».

«Από προκαταρκτικές εκτιμήσεις οι περικοπές στα πιο πάνω συστήματα, δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το 5% της δυνητικής παραγωγής των ΦΒ συστημάτων κατά το 2025», σημειώνει.

Αναφέρει ότι η ανάγκη για περικοπές σε οικιστικές εγκαταστάσεις παρουσιάστηκε σε πολύ μικρό βαθμό από το 2024 και «συνεχίζει να υπάρχει και σήμερα, με αυξητική τάση, λόγω της ραγδαίας αύξησης στη διείσδυση ΑΠΕ».