Έντεκα συνδικαλιστικές οργανώσεις του ιδιωτικού, δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίες εκπροσωπούν την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, ζήτησαν χθες συνάντηση με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς, όπως υποστήριξαν, το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον κοινωνικό διάλογο πάσχει.
Και ενόψει του γεγονότος ότι εντός του 2025 θα πρέπει να τεθούν επί τάπητος μέγιστα εργασιακά ζητήματα, όπως η ΑΤΑ, ο κατώτατος μισθός, οι διαδικασίες εργοδότησης ξένων εργαζομένων από τρίτες χώρες, αλλά και ζητήματα όπως η μεταρρύθμιση του φορολογικού και συνταξιοδοτικού πλαισίου, θέλουν να ενημερώσουν τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τις θέσεις, αλλά και τις ανησυχίες τους, καθώς και να βεβαιωθούν ότι ο Πρόεδρος έχει γνώση και σφαιρική αντίληψη για τα γεγονότα στον εργασιακό τομέα.
Η πανσυνδικαλιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες ανέδειξε, όπως αναμενόταν, τα βασικά θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν τους κοινωνικούς εταίρους το 2025 και κατέγραψε τις θέσεις των συντεχνιών, που αφορούν μεταξύ άλλων την αναθεώρηση της ΑΤΑ, την ωριαία απόδοση του κατώτατου μισθού, την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, την αναθεώρηση της στρατηγικής για την απασχόληση εργαζομένων από Τρίτες Χώρες, στη βάση των πραγματικών αναγκών της αγοράς εργασίας και την ανάγκη συγκροτημένης και κοινωνικά δίκαιης φορολογικής μεταρρύθμισης.
Ωστόσο, πέραν των πιο πάνω, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εστίασαν στο θέμα του κοινωνικού διαλόγου. Μιλώντας στον «Φ», ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας τόνισε ότι το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον κοινωνικό διάλογο ξεκάθαρα πάσχει. Ζούμε πρωτόγνωρες διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα, οι οποίες είναι ξένες προς τις εργασιακές σχέσεις, σημείωσε, τονίζοντας ότι όλο αυτό το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί, προκαλεί αμφιβολίες κατά πόσο θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις στα μεγάλα εργασιακά ζητήματα που έχουμε ενώπιον μας.
Δεν εστιάζουμε σε πρόσωπα
Ερωτηθείς κατά πόσο αυτό αποτελεί αιχμή προς τον υπουργό Εργασίας ή ακόμη και προς την ευρύτερη πολιτική της Κυβέρνησης και του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Μάτσας ανέφερε στον «Φ» ότι το ζήτημα δεν είναι τα άτομα και ούτε προσωποποιούμε τις ανησυχίες μας. Το ζήτημα είναι οι πολιτικές που ακολουθούνται και το γεγονός ότι υπάρχει δυσαρέσκεια τόσο από τις συντεχνίες, αλλά σε ορισμένα σημεία και από τους εργοδότες, αποδεικνύει ότι είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει.
Γι’ αυτό, επισήμανε, οι 11 συνδικαλιστικές οργανώσεις που μετείχαν στην πανσυνδικαλιστική ζήτησαν να δουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε: (1) Να του μεταφέρουμε τις θέσεις μας και να βεβαιωθούμε ότι έχει ολοκληρωμένη εικόνα ως προς την πορεία των εξελίξεων. (2) Να ζητήσουμε να μας ξεκαθαρίσει τις θέσεις της Κυβέρνησης σε σχέση με τα μεγάλα εργασιακά θέματα που έχουμε ενώπιον μας. (3) Να επισημάνουμε τη μεγάλη σημασία του ρόλου των κοινωνικών εταίρων, ενόψει της ανάληψης της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τη χώρα μας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026.
Ο κοινωνικός διάλογος έχει υποβαθμιστεί, σημείωσε ο κ. Μάτσας και επομένως είναι σημαντικό τόσο να το γνωρίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και να μας ξεκαθαρίσει τις θέσεις του πάνω σε αυτό και τα άλλα ζητήματα που θα του θέσουμε. Ελπίζουμε, είπε, πολύ σύντομα να κάνει αποδεκτό το αίτημα μας, δεδομένου ότι κινούμαστε πλέον σε πολύ ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, δεδομένου ότι τον Ιούνιο πρέπει να ληφθεί απόφαση για την ΑΤΑ και τον Δεκέμβριο για τον κατώτατο μισθό.
Αύξηση μισθών και συντάξεων
Μεγάλο κομμάτι στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αφιερώνεται στο θέμα των μισθών και των συντάξεων. Ειδικότερα, οι συντεχνίες αξιολόγησαν ως θετική την πορεία της οικονομίας, την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας. Την ίδια ώρα, όμως, που καταγράφεται ανάπτυξη στην οικονομία, οι συντεχνίες τόνισαν ότι την τελευταία δεκαετία οι μισθοί βρίσκονται στο -4.1% σε συνάρτηση με το ΑΕΠ, σε αντίθεση με την κερδοφορία των επιχειρήσεων, η οποία βρίσκεται στο 8.2% σε σχέση με το ΑΕΠ. Οι αριθμοί αυτοί, σε συνδυασμό με τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, επιβεβαιώνουν την ανάγκη ουσιαστικής αύξησης των απολαβών όλων των εργαζομένων, με στόχο τη δίκαιη και ισορροπημένη ανάπτυξη, όπως και τη σμίκρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, σημειώνουν οι συντεχνίες.
Οι βασικές θέσεις των συντεχνιών
Επιγραμματικά, οι βασικότερες θέσεις και απόψεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων, όπως καταγράφονται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν είναι:
⦁ Το τελευταίο διάστημα έχουν παρατηρηθεί σημαντικά ελλείμματα δημοκρατικής διαχείρισης των εργασιακών σχέσεων και καλείται η Κυβέρνηση όπως προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για προστασία και περαιτέρω ενίσχυση και ουσιαστική αξιοποίηση των θεσμών της τριμερούς συνεργασίας.
⦁ Η επέκταση της εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων, με στόχο την κάλυψη του συνόλου των εργαζομένων, στο πλαίσιο και της στρατηγικής που θα πρέπει να σχεδιαστεί για υλοποίηση του στόχου, όπως και της εφαρμογής της Οδηγίας για την επάρκεια των μισθών, θα βοηθήσει στη δημιουργία συνθηκών ποιοτικής και αξιοπρεπούς αναβάθμισης της αγοράς εργασίας και άρσης του αθέμιτου ανταγωνισμού.
⦁ Καθίσταται άμεση η ανάγκη για πλήρη αποκατάσταση της Α.Τ.Α, στη βάση της φιλοσοφίας της, όπως ρητά αναφέρεται στη Μεταβατική Συμφωνία και χωρίς τον συνυπολογισμό παραμέτρων ξένων προς τον θεσμό, με στόχο την αποδόμησή του. Η επέκταση της Α.Τ.Α, με στόχο την παραχώρησή της στο σύνολο των εργαζομένων, αποτελεί βασική συνιστώσα για τη δικαιότερη, ποιοτικότερη και πιο αξιοπρεπή ρύθμιση της αγοράς εργασίας, στο πλαίσιο και της Ευρωπαϊκής προσπάθειας για διασύνδεση των μισθών με το κόστος ζωής.
⦁ Το 30% των συνταξιούχων στην Κύπρο αναγκάζεται να συνεχίσει να εργάζεται για οικονομικούς λόγους, σύμφωνα και με τα πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Αυτό επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα της βελτίωσης των συντάξεων, μέσα από μία συνολική και στοχευμένη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.
⦁ Σημαντική και επιβεβλημένη είναι η ουσιαστική βελτίωση του ύψους του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, διασυνδέοντάς τον με το κόστος ζωής, ενσωματώνοντας την Α.Τ.Α και τις ώρες εργασίας. Η βελτίωση του, θα διασφαλίσει αφενός μεν, τα ελάχιστα επίπεδα αξιοπρεπούς εργασίας και αφετέρου, θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην προσπάθεια βελτίωσης των όρων που συνθέτουν τις συλλογικές συμβάσεις.
⦁ Ολοκλήρωση και θετική κατάληξη του διαλόγου που θα οδηγήσει στην πραγματική και συνολική αναθεώρηση της Στρατηγικής για την Απασχόληση Εργαζομένων από Τρίτες Χώρες, στη βάση των πραγματικών αναγκών της αγοράς εργασίας, καθορίζοντας κριτήρια και διαδικασίες παρακολούθησης, και βέβαια με βασική προϋπόθεση την εφαρμογή συλλογικής σύμβασης, για όλο το προσωπικό.
⦁ Η έγκαιρη και σωστή κάλυψη των εγκεκριμένων θέσεων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και ο τερματισμός της αγοράς υπηρεσιών θα συνδράμουν στην καλύτερη ρύθμιση της αγοράς εργασίας και των παρεχόμενων υπηρεσιών.