Πόσο ψηφιακοί έχουν γίνει οι Κύπριοι την τελευταία δεκαετία σε σχέση με τους Ευρωπαίους, ποιο είναι το μερίδιο των νοικοκυριών με πρόσβαση στο διαδίκτυο, πόσοι έστειλαν ή έλαβαν email, πόσοι χρησιμοποίησαν τους ιστότοπους των δημοσίων αρχών, είναι μερικά από τα ερωτήματα που απαντάει η έκθεση της Eurostat που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και πραγματοποιείται το δεύτερο τρίμηνο κάθε έτους. Ως γενικό συμπέρασμα για το τι επικρατεί στον ευρωπαϊκό χώρο, είναι ότι το 94% όλων των νοικοκυριών που συμμετείχαν στην έρευνα το 2024 είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Το 2024, τα υψηλότερα ποσοστά σύνδεσης των νοικοκυριών στο διαδίκτυο αναφέρθηκαν από την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο με 99,04% και 98,84% αντίστοιχα ανεβαίνοντας 3% από το 2014. Στην Κύπρο το ποσοστό σύνδεσης των νοικοκυριών που συμμετείχαν στην έρευνα, είναι 94,92% το 2024 από 68,64% το 2014 παρουσιάζοντας άνοδο 26% σε μια δεκαετία. Η σύνδεση στο διαδίκτυο των νοικοκυριών ήταν επίσης υψηλή στη Φινλανδία και τη Δανία με ποσοστό 97,35% και 96,92% αντίστοιχα. Το 2024, τα χαμηλότερα ποσοστά πρόσβασης των νοικοκυριών στο διαδίκτυο μεταξύ των χωρών της ΕΕ αναφέρθηκαν από την Ελλάδα και την Κροατία, με ποσοστό 86,89% και 88,37% αντίστοιχα.
Σε επίπεδο ΕΕ, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας μεταξύ 16 και 74 ετών που έστειλαν ή έλαβαν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ήταν 80% το 2024, πολύ κοντά στο μερίδιο του 79% που χρησιμοποίησε την ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων. Αυτό το αποτέλεσμα αντιστράφηκε στην Αυστρία, την Ισπανία, τη Μάλτα, τη Λετονία, την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, όπου οι χρήστες των άμεσων μηνυμάτων ξεπέρασαν τους χρήστες των e-mail. Η λεγόμενη «κουλτούρα οθόνης» δείχνει ότι οι πληροφορίες μπορούν επίσης να διαμορφώσουν τον πολιτισμό.
Η πρόσβαση σε πληροφορίες στην έρευνα ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας) συνοψίζεται από δύο δείκτες που σχετίζονται με την εύρεση πληροφοριών για αγαθά και υπηρεσίες και την ανάγνωση διαδικτυακών ειδήσεων (εφημερίδες και περιοδικά).