Νέα προσπάθεια θα καταβάλουν οι εργολάβοι του κατασκευαστικού τομέα ώστε να εξασφαλίσουν παράταση στην ολοκλήρωση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, εξαιτίας της καθυστέρησης που προέκυψε κατά την απεργία που είχε πραγματοποιηθεί στον κλάδο του έτοιμου σκυροδέματος.
Η ΟΣΕΟΚ είχε αποταθεί στην Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ) υποβάλλοντας αίτημα για παραχώρηση μιας περιόδου παράτασης στην ολοκλήρωση των έργων. Οι εργολάβοι είχαν ζητήσει οριζόντια παράταση για όλα τα εν εξελίξει έργα του δημοσίου.
Ωστόσο η ΚΕΑΑ απέρριψε το εν λόγω αίτημα, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να δοθεί οριζόντια παράταση για όλα τα έργα. Έτσι, οι εργολάβοι θα επιχειρήσουν νέα προσπάθεια, εξηγώντας τα ιδιαίτερα δεδομένα κάθε έργου ξεχωριστά, υποστηρίζοντας ότι δεν ευθύνονται οι ίδιοι για τις καθυστερήσεις.
Αναλυτικότερα, μιλώντας στον «Φ», ο πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ Στέλιος Γαβριήλ ξεκαθάρισε αρχικά ότι οι εργολάβοι δεν ζητούν χρηματική αποζημίωση, ούτε από το κράτος, ούτε από τους ιδιώτες ιδιοκτήτες έργων. Εκείνο που θέλουμε, σημείωσε, είναι να μην υπάρξουν αποκοπές στα συμβόλαια λόγω των καθυστερήσεων και να μην επιβληθούν πέναλτι. Και αυτό, συμπλήρωσε, επειδή οι καθυστερήσεις δεν ήταν εξ υπαιτιότητας μας, αλλά λόγω της απεργίας στον κλάδο του έτοιμου σκυροδέματος.
Ο κ. Γαβριήλ τόνισε ότι η ΟΣΕΟΚ διαφωνεί με την απόφαση της ΚΕΑΑ να απορρίψει το αίτημα τους, αφού ο ίδιος το θεωρεί δίκαιο. Παράλληλα, τόνισε ότι από την απεργία οι εργολάβοι υπέστησαν σημαντική οικονομική επιβάρυνση, καθότι: (α) Είχε μειωθεί ο κύκλος εργασιών τους, με αποτέλεσμα να υπάρξει πρόβλημα στη διαχείριση των εξόδων τους, λόγω ακριβώς της απεργίας. (β) Οι εργολάβοι αναγκάστηκαν να πληρώσουν υπερωρίες τους εργαζόμενους τους, αμέσως μετά τη λήξη της απεργίας, ώστε να καλύψουν το χαμένο έδαφος και να προχωρήσουν οι εργασίες στα υπό ανέγερση έργα.
Ένεκα των πιο πάνω, ο πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ ανέφερε ότι έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις με το ΕΤΕΚ και κατατέθηκε εναλλακτική πρόταση από το Επιμελητήριο, ώστε αντί οριζόντια να δοθεί κλιμακωτά η παράταση, ανάλογα με το πόσο προχωρημένα είναι τα έργα. Ο κ. Γαβριήλ σημείωσε ότι θα γίνει προσπάθεια ώστε να οριστικοποιηθεί η πρόταση του ΕΤΕΚ, την οποία βλέπει θετικά η ΟΣΕΟΚ και εντός των προσεχών ημερών θα ζητηθεί συνάντηση με τους υπουργούς Εργασίας και Μεταφορών, ώστε να συζητηθεί το αίτημα και να εξευρεθεί λύση.
Φόρτος εργασίας
Πέραν των πιο πάνω, ο κ. Γαβριήλ σημείωσε ότι η κατασκευαστική βιομηχανία επανήλθε σε πλήρης ρυθμούς. Μάλιστα, όπως είπε, τόσο η απεργία, όσο και οι γιορτές των Χριστουγέννων δημιούργησαν καθυστερήσεις και έτσι τώρα υπάρχει αυξημένος όγκος δουλειάς που πρέπει να προχωρήσει.
Αυτό, επαναφέρει για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο το θέμα της πρόσληψης μεγαλύτερου αριθμού εργατικού δυναμικού. Μάλιστα, πρόσθεσε, η ανάγκη θα γίνει ακόμα πιο επιτακτική στην περίπτωση που συνεχιστεί η φυγή των Σύρων για τη χώρα τους εξαιτίας του γεγονότος ότι βελτιώνεται η κατάσταση εκεί. Ο κ. Γαβριήλ επισήμανε ότι υπάρχει ανάγκη τόσο για εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, όσο και για απλούς εργαζόμενους. Μάλιστα, συνέχισε, οι ανάγκες εντοπίζονται τόσο στους εργολάβους, όσο και στους υπεργολάβους. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τον αυξημένο όγκο εργασίας και τη φυγή των Σύρων θα αναγκαστούμε να κατεβούμε και εμείς στα εργοτάξια, ανέφερε με χιούμορ ο κ. Γαβριήλ, θέλοντας να καταδείξει την επείγουσα ανάγκη εξεύρεσης πρόσθετου εργατικού δυναμικού.
Μεγάλη συμβολή
Τέλος, ζητήσαμε την εκτίμηση του προέδρου της ΟΣΕΟΚ για την πορεία της κατασκευαστικής βιομηχανίας το 2025. Όπως είπε, πλέον η κατασκευαστική βιομηχανία αντιπροσωπεύει το 17% του ΑΕΠ και, όπως γίνεται αντιληπτό, αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας. Η πρόβλεψη μας, ανέφερε, είναι ότι και το 2025 θα κινηθεί στους ίδιους ψηλούς ρυθμούς όπως και το 2024, ενδεχομένως και ακόμα καλύτερους.
Όπως είπε, υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις, και για δημιουργία νέων έργων σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Βλέπουμε να βρίσκονται στα σκαριά νέα έργα στους κλάδους της παιδείας και της υγείας, στον ξενοδοχειακό κλάδο ακόμα και στο λιανεμπόριο. Παράλληλα συνεχίζονται τα έργα και στον δημόσιο τομέα. Το σκηνικό αυτό, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου και της οικονομίας ευρύτερα, κατέληξε.