Αποφασισμένη να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα που έθεσε, όσον αφορά στην ολοκλήρωση της διαδικασίας σε σχέση με την επικαιροποίηση της στρατηγικής για την απασχόληση ξένων εργαζομένων παρουσιάζεται η κυβέρνηση. Όπως είχε αναφερθεί εδώ και καιρό από την πλευρά του Υπουργείου Εργασίας, η κυβέρνηση επιθυμεί όπως η όλη διαδικασία ολοκληρωθεί εντός Ιανουαρίου.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», η κυβέρνηση δεν προτίθεται να διαφοροποιήσει τα αρχικά χρονοδιαγράμματα που έθεσε για το συγκεκριμένο ζήτημα και συνεχίζει να δουλεύει προς την ίδια κατεύθυνση, με στόχο ακριβώς να ολοκληρωθεί η διαδικασία εντός του τρέχοντος μηνός. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως είτε αυτή τη βδομάδα, είτε την επόμενη, το Υπουργείο Εργασίας θα προωθήσει την πρόταση του στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση, καθώς η κυβέρνηση έχει τον τελικό λόγο να αποφασίσει για το συγκεκριμένο θέμα, μιας και οι θέσεις των κοινωνικών εταίρων που κατατίθενται στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα έχουν ακριβώς αυτό το χαρακτήρα. Συμβουλευτικό.

Ποια όμως θα είναι η στάση των κοινωνικών εταίρων σε αυτή την εξέλιξη;

Από πλευράς τους, οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν τονίσει πολλάκις ότι η αγορά εργασίας χρειάζεται αμέσως να εμποτιστεί με νέο δυναμικό από τρίτες χώρες, καθότι όσοι ήθελαν πραγματικά να δουλέψουν, έχουν απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις. Άλλωστε, προστίθεται, αυτό δείχνουν και τα στοιχεία. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία παρουσίασε στους κοινωνικούς εταίρους στα πλαίσια της τελευταίας συνεδρίας του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος ο Διευθυντής του Τμήματος Εργασίας, το ποσοστό απασχόλησης έφτασε στο εντυπωσιακό 79,8%, άγγιξε δηλαδή το 80%, ενώ η ανεργία υποχώρησε στο 5% με τους εγγεγραμμένους άνεργους να έχουν μειωθεί σε 10.896. Αριθμοί, οι οποίοι παραπέμπουν σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης.

Δεδομένων των πιο πάνω, καθώς και του γεγονότος ότι πλησιάζει η νέα τουριστική περίοδος και θα χρειαστεί μεγάλος αριθμός εργατικού δυναμικού στην ξενοδοχειακή και επισιτιστική βιομηχανία, οι εργοδότες κρίνουν αναγκαίο όπως ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό η νέα διαδικασία για προσλήψεις ξένων εργαζομένων.

Από την άλλη ωστόσο, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν φαίνονται το ίδιο ενθουσιώδεις σε μια τέτοια προοπτική. Για να πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Οι συντεχνίες δεν αντιτίθενται στην πρόσληψη ξένου εργατικού δυναμικού εκεί και όπου κριθεί αναγκαίο. Ωστόσο, θέτουν δύο βασικά ζητήματα. Το πρώτο έχει να κάνει με τη διαδικασία που ακολούθησε το Υπουργείο Εργασίας και υποστηρίζουν ότι το όλο θέμα πρέπει να επανέλθει στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα προτού προωθηθεί η τελική πρόταση του Υπουργείου στο Υπουργικό. Το δεύτερο είναι επί της ουσίας και όπως αναφέρουν, η πρόσληψη ξένων είναι η εύκολη λύση. Θα πρέπει αναφέρουν, δεδομένου ότι η οικονομία αναπτύσσεται, να δούμε τόσο τις συνθήκες, όσο και την ποιότητα εργασίας των υφιστάμενων υπαλλήλων και πώς αυτά βελτιώνονται. Ακολούθως, να εξετάσουμε τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς και εφόσον υπάρχουν ελλείψεις, αυτές να καλυφθούν.