Με τροπολογίες τα κόμματα θα επιδιώξουν να αρθούν οι επιφυλάξεις τους σε σχέση με κάποιες με τις πρόνοιες που αφορούν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του νερού οι οποίες θα πωλούνται σε συγκεκριμένα σημεία πώλησης.

Σήμερα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου ολοκληρώθηκε η κατ΄άρθρο συζήτηση του νομοσχέδιου έτσι ώστε την ερχόμενη εβδομάδα να συζητηθούν οι τροπολογίες . Υπολογίζεται πως το νομοσχέδιο θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής περί τα μέσα Φεβρουαρίου. Σημείο αιχμής φαίνεται να αποτελεί η πρόνοια 14 σύμφωνα με την οποία ο υπουργός Ενέργειας έχει την εξουσία να τροποποιεί με διάταγμα, μετά από αιτιολογημένη εισήγηση της αρμόδιας αρχής αλλαγής των σημείων πώλησης αλλά και των συσκευασιών στα οποία το νερό θα πωλείται με πλαφόν.

Το ΑΚΕΛ με τροπολογία που ετοιμάζει θα επιχειρήσει να αφαιρέσει τη συγκεκριμένη πρόνοια έτσι ώστε ο καθορισμός τόσο των συσκευασιών όσο και των σημείων πώλησης να γίνεται δια νόμου που θα  εγκρίνει η Βουλή. Με σημείωμα της η Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή διαφώνησε με την εισήγηση του ΑΚΕΛ, με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Καταναλωτή  Κωνσταντίνο Καραγιώργη να τονίζει πως το υπουργείο θεωρεί αναγκαίο και διαδικαστικά σκόπιμο όπως η αλλαγή στα σημεία πώλησης παραμείνει στην αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας, η οποία θα αποφασίζει ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες της αγοράς. Επ΄΄ αυτού εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσία υπέδειξε πως μπορεί να συμπεριλάβει ή να αφαιρέσει με το διάταγμα τα σημεία πώλησης και ακολούθως θα καθορίζει τις συσκευασίες. Όπως ξεκαθάρισε, δεν θα επιβάλλεται πλαφόν σε όλα τις συσκευασίες του περιλαμβάνονται στο διάταγμα και σε όλα τα σημεία πώλησης. Πάντως, σε περίπτωση που το ΑΚΕΛ αφαιρέσει τη συγκεκριμένη πρόνοια τότε με τροπολογία το ΔΗΚΟ και η ΔΗΠΑ θα επαναφέρει την συγκεκριμένη εξουσία στον υπουργό Ενέργειας.

Ενιαία τιμή για όλες τις συσκευασίες

 Παράλληλα, το ΑΚΕΛ θα καταθέσει άλλες τροπολογίες, με τις οποίες θα είναι ενιαία η τιμή του πλαφόν  όλες τις επωνυμίες εμφιαλωμένου νερού κυπριακής παραγωγής. Και με τις συγκεκριμένες αλλαγές διαφώνησε η αρμόδια Υπηρεσία, η οποία ανάφερε στο σημείωμα της πως κάτι τέτοιο δημιουργεί παρέμβαση στην αγορά και σοβαρή διάκριση ανάμεσα σε εισαγόμενα και κυπριακά νερά και αντίκειται στο ενωσιακό δίκαιο. Από την πλευρά της εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, σημείωσε, πως δεν είναι δυνατό να υιοθετηθεί η συγκεκριμένη τροπολογία καθώς θα υπάρχει διάκριση μεταξύ κυπριακών και εισαγόμενων νερών.

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Καταναλωτή, σημείωσε, πως ένα κάποιο κατάστημα έχει δέκα διαφορετικές επωνυμίες νερού των 500 ml , ο υπουργός θα επιλέγει να επιβάλει πλαφόν μόνο σε μια. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου και βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε πως θα πρέπει να περιληφθεί στον νόμο η υποχρέωση διαβούλευσης με τον  επηρεαζόμενο, επισημαίνοντας πως πολλά θα αλλάξουν με τροπολογίες. Την ανάγκη συμπερίληψης ασφαλιστικών δικλείδων τόνισε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης, ο οποίος τόνιζε πως όλα τα κυπριακά νερά να έχουν ενιαία τιμή. Είπε, επίσης πως όπως είναι το νομοσχέδιο ο υπουργός έχει δικαίωμα να επιλέξει τη συσκευασία του νερού που θα επιβληθεί πλαφόν. Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, δήλωσε πως εάν διαπιστωθεί πως κάτι δεν εφαρμόζεται ορθά με το διάταγμα, τότε η Βουλή έχει την ευχέρεια να αλλάξει το νόμο. Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή, δήλωσε πως βάση του νομοσχέδιου είναι δεσμευτικό ότι θα επιβάλλεται πλαφόν τουλάχιστον σε μια συσκευασία. Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης, ανέφερε πως όλα θα ξεκινούν εάν υπάρχει διαθέσιμη συσκευασία.

Η θέση του υπουργού Ενέργειας

Μεγάλη συζήτηση έγινε και για το εύλογο κέρδος. Ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαγεωργίου, σημείωσε πως το εύλογο κέρδος είναι υποκειμενικός όρος. Όπως είπε, ο εμπορευόμενος θέλει να αυξήσει το κέρδος του. « Εμάς η λογική είναι να δώσουμε μια τιμή για να προστατεύσουμε καταναλωτή. Γι’ αυτό πρέπει να έχει ευχέρεια η εκτελεστική εξουσία με βάση εκτίμηση από οίκο, να καθορίζει το εύλογο κέρδος» σημείωσε.