Στο τραπέζι για την Κυβέρνηση βρίσκεται μόνο η λύση της παραχώρησης εφάπαξ στους κρατικούς αξιωματούχους, σε αντικατάσταση των πολλαπλών συντάξεων που λαμβάνουν όταν αποχωρήσουν από το αξίωμα στο οποίο βρίσκονται.

Αφού το θέμα πέρασε από χίλια μύρια κύματα, λόγω των αντιδράσεων από την πλειοψηφία των κομμάτων, το Υπουργείο Οικονομικών επαναφέρει την πρόταση για την παραχώρηση εφάπαξ, στην οποία θα προστεθεί μια σημαντική πρόνοια, για να διασφαλίσει πως κάποιοι κρατικοί αξιωματούχοι δεν θα αδικηθούν. Δηλαδή, θα υπάρξει μια ισορροπία των σημερινών και των μελλοντικών δεδομένων.

Η νέα πρόταση του υπουργείου είναι διαφοροποιημένη από αυτήν που είχε παρουσιαστεί τα κόμματα τον Οκτώβριο του 2023, με την οποία είχαν διαφωνήσει, καθώς οι βουλευτές που θα αποχωρήσουν μετά τη νέα ρύθμιση θα λάβουν λιγότερο εφάπαξ από αυτό τους παραχωρείται σήμερα.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το εφάπαξ θα παραχωρείται στους κρατικούς αξιωματούχους που αφυπηρετούν και δεν θα λαμβάνουν στη συνέχεια σύνταξη για την υπηρεσία τους στο αξίωμα. Η σύνταξη για κρατικό αξίωμα καταργείται και ως αντιστάθμισμα θα παραχωρείται αύξηση του φιλοδωρήματος που λαμβάνουν οι αξιωματούχοι του κράτους. Το αρχικό νομοσχέδιο που είχε ετοιμαστεί προέβλεπε πως το ύψος του εφάπαξ θα καθορίζεται σε συνάρτηση με τις θητείες που υπηρέτησε ο κρατικός αξιωματούχος αλλά και τη θέση την οποία κατείχε.

Ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός μιλώντας στον «Φ» ανέφερε πως η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί τον μόνο νόμιμο τρόπο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των πολλαπλών συντάξεων των κρατικών αξιωματούχων. Αναφέρθηκε, επίσης, στην αρχική πρόταση που ετοίμασε το υπουργείο το 2023, με την οποία διαφώνησαν τα κόμματα, τονίζοντας πως το νέο νομοσχέδιο ετοιμάστηκε μετά από οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Οι βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ δεν άφησαν ούτε τον αναλογιστή να τους επεξηγήσει το όφελος που θα υπάρξει στα δημόσια έσοδα από τη συγκεκριμένη πρόταση» συμπλήρωσε. Είπε, επίσης, πως στο νομοσχέδιο προστέθηκε άλλη μια πρόνοια σε σχέση με το εφάπαξ. Ανέφερε πως το νομοσχέδιο βρίσκεται για νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία και σύντομα θα είναι έτοιμη η απάντηση της. Στην πορεία, το νομοσχέδιο θα τεθεί προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Στόχος είναι το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες.

Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση θα αποσύρει και το νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την οικειοθελή αποποίηση της σύνταξης από τους αξιωματούχους που αναλαμβάνουν ένα κρατικό αξίωμα. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, παρά τις δημόσιες συζητήσεις που έγιναν, φαίνεται να αντιμετωπίζει συνταγματικά και νομικά ζητήματα.

Υπενθυμίζεται πως, πριν την ετοιμασία του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ είχαν καταθέσει σχετική πρόταση νόμου, η οποία συζητήθηκε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Η αφυπηρέτηση αξιωματούχων στα 65

Η κυβερνητική πρόταση που δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει οποιουσδήποτε σκοπέλους για την προώθησή της είναι η ρύθμιση που προβλέπει ότι η σύνταξη στους κρατικούς αξιωματούχους θα καταβάλλεται στο 65ο έτος αντί στο 60ό έτος που ισχύει σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί πως για το συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει εδώ και χρόνια κατατεθειμένη στη Βουλή πρόταση νόμου από τον ΔΗΣΥ.

Όλες οι κυβερνητικές ρυθμίσεις που θα αφορούν τους κρατικούς αξιωματούχους δεν θα καλύψουν τους υφιστάμενους αξιωματούχους αλλά τους νέους αξιωματούχους που θα αναλάβουν καθήκοντα μετά την έναρξη ισχύος των νομοσχεδίων.

Από πλευράς των κομμάτων συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για να οριστικοποιηθούν οι δώδεκα προτάσεις νόμου που συζητούνται εδώ και αρκετό καιρό στην Επιτροπή Οικονομικών. Στα μέλη της επιτροπής υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση που παρατηρείται από πλευράς της Κυβέρνησης, γι’ αυτό στοχεύουν εντός Φεβρουαρίου να προωθήσουν τις προτάσεις νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής. Πέραν του καθορισμού των τελικών κειμένων των προτάσεων, αυτά θα συνοδεύονται και με συγκεκριμένα παραδείγματα, έτσι ώστε να είναι πιο κατανοητές οι ρυθμίσεις που θα προωθηθούν ενώπιον του νομοθετικού σώματος.