Ο εκάστοτε υπουργός Εμπορίου θα αποφασίζει για το ύψος του πλαφόν στην τιμή του εμφιαλωμένου νερού όλων των συσκευασιών, σύμφωνα με τις προτάσεις της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή.
Ανώτατη τιμή πώλησης θα επιβάλλεται σε μια (κάθε φορά) επωνυμία εμφιαλωμένου νερού των 330 ml, των 500 ml, των 750 ml και του 1 λίτρου, τα οποία θα πωλούνται σε συγκεκριμένα σημεία πώλησης, όπως είναι τα αεροδρόμια, κάποιες απομονωμένες παραλίες, γήπεδα, κλπ. Για κάθε συσκευασία η τιμή του πλαφόν θα είναι ενιαία σε όλα τα σημεία πώλησης.
Σήμερα, το νομοσχέδιο θα τεθεί για άλλη μια φορά στο μικροσκόπιο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, με στόχο να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η συζήτηση και να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.
Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, απαντώντας στις ερωτήσεις που υπέβαλαν την περασμένη εβδομάδα τα μέλη της Επιτροπής Εμπορίου για τη μεθοδολογία υπολογισμού του εύλογου ποσοστού κέρδους των προμηθευτών – πωλητών, ανέφερε πως, σύμφωνα με τις συστάσεις ανεξάρτητου ελεγκτικού συμβουλευτικού οίκου, στον οποίο ανατέθηκε η διενέργεια μελέτης, έχουν αναλυθεί σενάρια με τρία διαφορετικά ποσοστά κέρδους δειγματοληπτικά για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα διάφορα σημεία πώλησης που θα εμπίπτουν στον νόμο για το πλαφόν.
Ανάλογα με τιςσυνθήκες
Παράλληλα, η υπηρεσία διαφωνεί με την πρόταση που έθεσαν κάποια κόμματα, σύμφωνα με την οποία ο υπουργός δεν πρέπει να έχει τη δυνατότητα αλλαγής των σημείων πώλησης στα οποία το νερό θα πωλείται με πλαφόν και να αποφασίζει γι’ αυτά η Βουλή.
Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Καταναλωτή τονίζει προς τη Βουλή πως το υπουργείο θεωρεί αναγκαίο και διαδικαστικά σκόπιμο όπως η αλλαγή στα σημεία πώλησης παραμείνει στην αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας, η οποία θα αποφασίζει ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες της αγοράς. Όπως σημειώνει, ο καθορισμός ποια από τα σημεία πώλησης του παραρτήματος θα περιληφθούν στο διάταγμα για πλαφόν σε τιμές απαιτεί προηγούμενη αξιολόγηση τεχνοκρατική, που εμπίπτει στις εξουσίες της εκτελεστικής εξουσίας.
«Όχι» μόνο στο κυπριακό νερό
Εξάλλου, σε σχέση με την απαίτηση των βουλευτών για την επιβολή πλαφόν σε όλες τις επωνυμίες εμφιαλωμένου νερού κυπριακής παραγωγής και να διατίθενται σε επαρκή ποσότητα, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Καταναλωτή Κωνσταντίνος Καραγιώργης υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο αίτημα δεν μπορεί να υιοθετηθεί, καθώς δημιουργεί παρέμβαση στην αγορά και σοβαρή διάκριση ανάμεσα σε εισαγόμενα και κυπριακά νερά, η οποία αντίκειται στο ενωσιακό δίκαιο. «Όπως έχει εκτενώς επεξηγηθεί, στο άρθρο 6 (1) του νομοσχεδίου προβλέπεται η υποχρέωση στις επιχειρήσεις να διασφαλίζουν ότι μία τουλάχιστον επωνυμία ανά προϊόν που διαθέτουν προς πώληση (πρέπει να) έχει την ορισθείσα στο διάταγμα ανώτατη τιμή καθώς και ότι αυτή διατίθεται σε επαρκή πώληση» τονίζει ο κ. Καραγιώργης.
Οι παραλίες και οι όρθιοι πελάτες…
Σε σχέση με τις παραλίες στις οποίες θα εφαρμόζεται το πλαφόν, ο κ. Καραγιώργης σημειώνει πως αυτές που θα εμπίπτουν στον ορισμό θα καθοριστούν ονομαστικά στο διάταγμα του υπουργού Εμπορίου. Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Καταναλωτή, θα περιλαμβάνονται όλες οι αδειοδοτημένες παραλίες των τοπικών αρχών με εγκεκριμένα σχέδια χρήσης παραλίας από την Κεντρική Επιτροπή Παραλιών, στις οποίες με βάση τον νόμο η Δημοτική Αρχή εκμισθώνει μετά από διαγωνισμό σε ένα μόνο επιχειρηματία τη διαχείριση υποστατικού σε περιοχή που καλύπτει ακτίνα εντός 91 μέτρων από την παραλία (σ.σ. απουσία ανταγωνισμού).
Τέλος, η Υπηρεσία Καταναλωτή προτείνει τροποποίηση του νόμου σε σχέση με την έννοια όρθιοι πελάτες. Όπως σημειώνει, οι ανώτατες τιμές πώλησης ισχύουν μόνο για όρθιους πελάτες και όχι σε καθήμενους, στους οποίους παρέχονται υπηρεσίες σερβιρίσματος. Για τις δύο τελευταίες πρόνοιες, η Υπηρεσία εκφράζει την ετοιμότητά της να συνεργαστεί με τα μέλη της επιτροπής για να υπάρξει καλύτερη διατύπωση.