Η αντίστροφη μέτρηση για την πραγματοποίηση της πανσυνδικαλιστικής διάσκεψης τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου ξεκίνησε, με την αποστολή των προσκλήσεων σε όλες τις οργανώσεις που αναμένεται να λάβουν μέρος σε αυτή.
Έχοντας το ένα μάτι στο Υπουργείο Εργασίας για τυχόν εξελίξεις, ιδιαίτερα όσον αφορά στο θέμα της επικαιροποίησης της στρατηγικής για την απασχόληση ξένων εργαζομένων από τρίτες χώρες, οι συντεχνίες προετοιμάζουν την ατζέντα που θα απασχολήσει τη διάσκεψη και θα στείλει τα απαραίτητα μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.
Η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Δευτέρας (10.00 π.μ.) στο κτήριο της ΠΕΟ και, όπως πληροφορούμαστε, θα τεθούν επί τάπητος όλα τα μεγάλα εργασιακά θέματα που θα τεθούν ενώπιον των κοινωνικών εταίρων το 2025. Μεταξύ άλλων, το ζήτημα των ξένων εργαζομένων, η ΑΤΑ, η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό και αρκετά άλλα.
Εκείνο που απομένει να φανεί, είναι η ένταση του διαλόγου που θα προκύψει και το ύφος της ανακοίνωσης που θα εκδοθεί στη συνέχεια, το οποίο θα είναι ανάλογο των εξελίξεων που θα προκύψουν ή δεν θα προκύψουν μέσα στη βδομάδα που θα μεσολαβήσει. Σημαντικός παράγοντας, που ενδεχομένως να καθορίσει τη στάση των συντεχνιών, θα είναι η απόφαση που θα λάβει το Υπουργείο Εργασίας για τους ξένους εργάτες, κατά πόσο δηλαδή θα προωθήσει αυτή τη βδομάδα την πρόταση του για την επικαιροποίηση της στρατηγικής για την απασχόληση από τρίτες χώρες στο Υπουργικό Συμβούλιο, κάτι που οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν επιθυμούν επ΄ ουδενί.
«Ανακολουθία» υπουργείου – Κυβέρνησης
Μιας και ο λόγος για τις συντεχνίες, αξίζει να σημειωθεί ότι παρατηρούν μια ανακολουθία, όπως υποστηρίζουν, μεταξύ της πρότασης του Υπουργείου Εργασίας και των θέσεων που κατά καιρούς εκφράζονται από την Κυβέρνηση.
Ειδικότερα, για το θέμα της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων, τον σεβασμό στον διάλογο και τους κοινωνικούς εταίρους, καθώς και το θέμα της αποκοπής απολαβών από εργαζόμενους για καλύτερες συνθήκες διαμονής, σημειώνεται ότι η πολιτική του Υπουργείου Εργασίας δεν συμβαδίζει με τις διακηρύξεις της Κυβέρνησης.
Οι συντεχνίες εστιάζουν στα τρία αυτά σημεία, τα οποία μάλιστα είχαν θίξει και στην προ ημερών επιστολή που είχαν στείλει στον υπουργό Εργασίας, μαζί με τις θέσεις τους για το θέμα των ξένων εργατών.
Συγκεκριμένα: (α) Αναφορικά με το θέμα των συλλογικών συμβάσεων, επισημαίνεται ότι με τα κριτήρια και τους όρους παραχώρησης εγκρίσεων που προτείνονται, συνεχίζει η πολιτική παραχώρησης εγκρίσεων χωρίς να υπάρχουν και να τηρούνται Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για όλο το προσωπικό. (β) Ο σεβασμός στον θεσμό της τριμερούς συνεργασίας και του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων που περιλαμβανόταν σε όλα τα προηγούμενα κείμενα, ως βασική φιλοσοφία των κριτηρίων, έχει απαλειφθεί, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα σε σχέση με τον σεβασμό στον κοινωνικό διάλογο, στους κοινωνικούς εταίρους και στο σύστημα εργασιακών σχέσεων. (γ) Η πρόταση του Υπουργείου Εργασίας, όπως υποβάλλεται, για αύξηση του ποσοστού αποκοπής στο 25%, χωρίς να λαμβάνει υπόψη συγκεκριμένες παραμέτρους, οδηγεί στο συμπέρασμα για πρόθεση συγκεκαλλυμένης μείωσης των απολαβών των εργαζομένων, με το πρόσχημα της παροχής βελτιωμένων συνθηκών διαμονής, όπως επίσης και η αφαίρεση του δικαιώματος του εργαζομένου να επιλέξει εάν επιθυμεί να ρυθμίσει από μόνος του τη διαμονή του, υποστηρίζουν οι συντεχνίες.
ΑΤΑ και συντεχνίες δημοσίου
Στο μεταξύ, κοινή πορεία για τα θέματα της ΑΤΑ και της φορολογικής μεταρρύθμισης αποφάσισαν να ακολουθήσουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημοσίου. Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, οι συντεχνίες αποφάσισαν να σχηματίσουν κοινό μέτωπο, καθορίζοντας ενιαία πολιτική σε βασικά εργασιακά ζητήματα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, χθες Δευτέρα συνήλθαν σε κοινή σύσκεψη οι οργανώσεις των κρατικών υπαλλήλων ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ και οι σύνδεσμοι της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Κυπριακού Στρατού και ασχολήθηκαν με οριζόντια θέματα κοινού ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα για τα ζητήματα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) και της δρομολογούμενης Φορολογικής Μεταρρύθμισης.
Όπως επισημαίνεται, μέσα από εποικοδομητική και ουσιαστική συζήτηση οι οργανώσεις αποφάσισαν ομόφωνα ότι και για τα δύο θέματα θα ακολουθήσουν κοινή και ενιαία πολιτική στο πλαίσιο των αρχών που έχουν συνδιαμορφώσει.
Στο πλαίσιο της συνάντησής τους, οι οργανώσεις εξέφρασαν την έντονη αντίθεση τους για τη μονομερή κατάργηση από τη Βουλή της συμπληρωματικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που δεν παρέχεται από το ΓΕΣΥ στους εν ενεργεία και συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους και απαίτησαν από την Κυβέρνηση να προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες για την άμεση αποκατάσταση του δικαιώματος αυτού.