Έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευση εκφράζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ σχετικά με το προσχέδιο κριτηρίων για την απασχόληση υπηκόων τρίτων χωρών σε επιχειρήσεις και οργανισμούς κυπριακών και ευρωπαϊκών συμφερόντων. Σε κοινή επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας, οι οργανώσεις επισημαίνουν ότι οι θέσεις τους αγνοήθηκαν, ενώ βασικές πρόνοιες προηγούμενων στρατηγικών έχουν απαλειφθεί, δημιουργώντας ανησυχίες για αλλαγή φιλοσοφίας στη διαδικασία.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δηλώνουν ότι συμφωνούν, κατ’ αρχήν, με την παραχώρηση αδειών απασχόλησης υπηκόων τρίτων χωρών, όταν υπάρχουν τεκμηριωμένες ανάγκες στην αγορά εργασίας. Ωστόσο, επικρίνουν τα προτεινόμενα κριτήρια, τα οποία, όπως σημειώνουν, δεν απαιτούν τη συμμόρφωση με συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους τους εργαζομένους. Επίσης, εκφράζουν ανησυχία για την απάλειψη της πρόνοιας που αφορά τον σεβασμό στον θεσμό της τριμερούς συνεργασίας και τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων.
Σημεία διαφωνίας
Οι οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι σημαντικές πρόνοιες προηγούμενων στρατηγικών έχουν αφαιρεθεί και ζητούν την επανεξέτασή τους. Προτείνουν επίσης τη συζήτηση του προσχεδίου στο πλαίσιο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος (ΕΣΣ), πριν από την τελική του έγκριση. Παράλληλα, εκφράζουν ανησυχία για την περιορισμένη περίοδο εξέτασης των αιτήσεων, η οποία, σύμφωνα με τις οργανώσεις, μειώνει τις πιθανότητες ουσιαστικής αναζήτησης ντόπιου εργατικού δυναμικού.
Επιπλέον, αντιτίθενται στην προτεινόμενη αύξηση του ποσοστού αποκοπής στο 25%, χαρακτηρίζοντας την αλλαγή αυτή ως μέτρο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγκεκαλυμμένη μείωση των απολαβών των εργαζομένων. Επίσης, ζητούν να διατηρηθεί το δικαίωμα των εργαζομένων να επιλέγουν εάν θα ρυθμίζουν οι ίδιοι τη διαμονή τους.
Ελλείψεις στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας
Οι οργανώσεις ζητούν την ενίσχυση του πλαισίου λειτουργίας της Τριμερούς Συμβουλευτικής Επιτροπής, επισημαίνοντας την ανάγκη για διασφάλιση διαφάνειας και αξιοκρατίας στη διαδικασία παραχώρησης αδειών απασχόλησης. Θεωρούν ότι οι αλλαγές που προτείνονται υπονομεύουν την τριμερή συνεργασία και τον κοινωνικό διάλογο.
Τέλος, οι οργανώσεις εκφράζουν ανησυχία για την επίδραση αυτών των αλλαγών στη συνολική διαχείριση εργασιακών ζητημάτων στο ΕΣΣ. Καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ουσιαστικές και κοινωνικά δίκαιες ρυθμίσεις, που θα διασφαλίζουν την ποιότητα και την αξιοπρέπεια στην εργασία.