Οι Κύπριοι χρησιμοποιούν κάρτες πληρωμών 1,3 φορές πιο συχνά από τον μέσο όρο των Ευρωπαίων, ενώ οι ανέπαφες πληρωμές έχουν εδραιωθεί, καταλαμβάνοντας πάνω από το 50% των συναλλαγών από το 2022, ανέφερε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Χριστόδουλος Πατσαλίδης, κατά την ομιλία του στο 12ο Τραπεζικό Φόρουμ και Fintech Expo στη Λευκωσία.
Ο κ. Πατσαλίδης σημείωσε ότι οι βασικές προτεραιότητες της Κεντρικής Τράπεζας περιλαμβάνουν τη στήριξη της ψηφιακής οικονομίας, τη μετάβαση σε ψηφιακές πληρωμές και την εισαγωγή ενός ψηφιακού ευρώ, τονίζοντας την ανάγκη για υπεύθυνη διακυβέρνηση και κοινωνικές παραμέτρους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Αναφερόμενος στην οικονομία της Κύπρου, επεσήμανε την ανθεκτικότητα της χώρας παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις. «Η Κύπρος καταγράφει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, πλεονάσματα και βελτίωση στα δημόσια οικονομικά, γεγονός που επιβραβεύεται από διεθνείς οίκους αξιολόγησης», ανέφερε.
Ο τραπεζικός τομέας, σύμφωνα με τον Διοικητή, έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, με τους δείκτες φερεγγυότητας και ρευστότητας να ξεπερνούν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι τράπεζες πρέπει να προσαρμοστούν στις μακροοικονομικές προκλήσεις, τους κυβερνοκινδύνους και τις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η χρήση ψηφιακών πληρωμών φτάνει πλέον το 96% των πληρωμών χωρίς μετρητά στην Κύπρο, ενώ οι άμεσες πληρωμές, διαθέσιμες από τις 9 Ιανουαρίου 2024, επιτρέπουν την ολοκλήρωση συναλλαγών εντός 10 δευτερολέπτων, 24/7. Επίσης, οι διαδικτυακές αγορές μέσω κινητών τηλεφώνων αυξάνονται, ξεπερνώντας το 25% του συνόλου, πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Ο Διοικητής ανέφερε ότι, παρά την πρόοδο, υπάρχει χώρος για περαιτέρω αξιοποίηση τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού, που θα μπορούσαν να αλλάξουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα.