Σε ένα ακόμα βήμα προχωρεί το Υπουργείο Εργασίας, σε σχέση με τη διαδικασία επικαιροποίησης της στρατηγικής για την απασχόληση ξένων εργαζομένων από τρίτες χώρες. Το θέμα συζητήθηκε στo πλαίσιo της τελευταίας συνεδρίας του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος και, όπως ανέφεραν οι πληροφορίες μας, πρόθεση της Kυβέρνησης είναι όπως η όλη διαδικασία ολοκληρωθεί εντός Ιανουαρίου.

Το Υπουργείο Εργασίας, με επιστολή του κάλεσε για σήμερα τους κοινωνικούς εταίρους στο Υπουργείο, σε μια συνάντηση εκτός του πλαισίου του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, κατά την οποία ο Διευθυντής του Τμήματος Εργασίας θα απαντήσει σε απορίες και διευκρινίσεις που ενδεχομένως να έχουν οι κοινωνικοί εταίροι, όσον αφορά στο ζήτημα των ξένων εργαζομένων. Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Εργασίας έχει ζητήσει τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων μέχρι την προσεχή Παρασκευή, καθώς, όπως έχει προαναφερθεί, πρόθεση της Kυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία εντός του τρέχοντος μηνός.

Σημειώνεται παράλληλα ότι από κυβερνητικής πλευράς προτάσσεται η θέση ότι οι εξελίξεις σε σχέση με την αγορά εργασίας, αλλά και ευρύτερα την κυπριακή οικονομία, έχουν δημιουργήσει συνθήκες πλήρους απασχόλησης. Ενδεικτικά, επισημαίνεται ότι το ποσοστό απασχόλησης έφτασε στο εντυπωσιακό 79,8%, ενώ η ανεργία υποχώρησε στο 5% με τους εγγεγραμμένους άνεργους να έχουν μειωθεί σε 10.896. Επομένως, προστίθεται, για να συνεχιστεί η πορεία ανάπτυξης της οικονομίας, κρίνεται απαραίτητη η περαιτέρω αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες, μέσα ασφαλώς από τις νόμιμες διαδικασίες, για την κάλυψη των αναγκών.

Όσον αφορά τώρα στους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους, αναφέρεται ότι οι μεν εργοδότες θεωρούν ότι πλέον στην αγορά επικρατούν συνθήκες πλήρους απασχόλησης, ότι όσοι ήθελαν να εργαστούν τους έχει απορροφήσει η αγορά και από εδώ και πέρα, χρειάζεται η συνεισφορά των ξένων εργαζομένων για να μπορέσει να διατηρήσει η οικονομία τους ίδιους ρυθμούς ανάπτυξης.

Τι ζητούν οι συντεχνίες

Διαφορετική είναι η ανάγνωση της κατάστασης της αγοράς εργασίας από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Παρόλο που κρίνεται ως θετική η πορεία μείωσης της ανεργίας, εντούτοις τονίζεται ότι σε αυτό το σημείο θα πρέπει να δούμε σοβαρά το κομμάτι των μισθών, επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη της οικονομίας θα έπρεπε να αποτυπώνεται και στα εισοδήματα των εργαζομένων. Παράλληλα, ένα άλλο κεφάλαιο που μπαίνει στο τραπέζι είναι η ποιότητα των θέσεων εργασίας και η αξιοπρέπεια στην απασχόληση, ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και τις συντεχνίες.

Επομένως, γίνεται αντιληπτό ότι η διαδικασία επικαιροποίησης της στρατηγικής για την απασχόληση ξένων εργαζομένων, ενδεχομένως να μην είναι τόσο απλή υπόθεση. Την ίδια ώρα, όπως πληροφορούμαστε, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εκφράζουν ανησυχίες για την πορεία που ενδεχομένως να πάρει η συζήτηση στο συγκεκριμένο θέμα, τονίζοντας την ανάγκη όπως αυτό συζητηθεί εκ νέου στα πλαίσια του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, καθώς δεν θα επιθυμούσαν να προωθηθεί άμεσα από την Κυβέρνηση στο Υπουργικό Συμβούλιο.